wtorek, 24 października 2017 r.

Kuchnia

Wasze przepisy. Katarzyna Czołczyńska: Odwrócone babeczki z węgierkami

  Edytuj ten wpis

Kupiłam jedne z ostatnich w tym roku węgierek. Po przyjściu do domu szukałam przepisu na coś wyjątkowego, aby ten ostatni wypiek ze śliwkami pozostawił miłe wspomnienie po skończonym sezonie śliwkowym - pisze Kasia.

Składniki

4 łyżki roztopionego masła + trochę do posmarowania foremki
0,5 szklanki cukru Muscovado (ja dałam zwykły)
6 małych śliwek węgierek wydrylowanych i przekrojonych na pół
1,25 szklanki mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,25 szklanki lekko przyrumienionych i zmielonych orzeszków piniowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki cukru
starta skórka cytryny (ja dałam skórkę z pół cytryny)
0,25 szklanki miodu
8 łyżek miękkiego masła
1 szklanka pełnotłustego sera ricotta (opakowanie 250 g)
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
bita śmietana lub serek mascarpone do podania z babeczkami.

Wykonanie

Formę muffinkową wysmarować masłem. Wlać 1 łyżeczkę rozpuszczonego masła na dno każdego dołka. Na masło wsypać po dwie łyżeczki cukru. Następnie położyć po jednej połówce śliwki przecięciem w dół.
Ważne! Śliwki muszą być małe, ponieważ wgłębienia na muffinki są niewielkie i sok ze śliwek w trakcie pieczenia wykipi. A po drugie, gdy użyjemy dużych śliwek nie zmieści się ciasto.

W misce wymieszać obie mąki, orzeszki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Przesiać.
W drugiej, większej misce wymieszać cukier ze skórką cytrynową. Dodać masło i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Dodać miód i ubijać jeszcze przez minutę. Następnie dodać ricottę, a później po jednym jajku dobrze ubijając po każdym z nich. Na koniec wmieszać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wsypać suche składniki. Mieszać tylko tyle, żeby się połączyły. Powstałą masę wyłożyć na śliwki. Piec w temp 180°C przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe.

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić przez 5 min i przy pomocy tacy (czy deseczki) odwrócić formę. Ostrożnie unosić ją w górę, aby wszystkie babeczki ładnie z niej wyszły. Podawać najlepiej lekko ciepłe z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną.

Kasia prowadzi bloga: Pokrojone doprawione Warto tam zaglądać.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
karol z.
Papryczka
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

karol z.
karol z. (14 października 2009 o 18:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Co z tego, jak nie ma dziewczyny, która mi takie zrobi:(((
Rozwiń
Papryczka
Papryczka (13 października 2009 o 14:04) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Wymienione w przepisie składniki i sposób wykonania zapowiadają finezyjny aromat i smak. Palce lizać dosłownie i w przenośni. Bardzo lubię ciasta z miodem... Babeczki upiekę na wyjątkową okazję.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!