sobota, 21 października 2017 r.

Kuchnia

Wasze przepisy. Małgorzata Skowyra, Oblasy: Golonka na kapuście

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 listopada 2009, 11:19

Golonka ma jałowcowy smak, piecze się na kapuście z winnym jabłkiem. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo Oblasy słyną z dobrego jedzenia.

Składniki

60 dag golonki
12 dag słoniny
4 dag smalcu
20 dag kapusty kiszonej
20 dag soczystego, kwaśnego jabłka
60 dag cebuli
4 ziarna jałowca
listek laurowy
pieprz
majeranek
sól.

Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Brytfannę wysmarować smalcem, włożyć golonkę i piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C.


Cebulę obrać, posiekać, jabłko umyć i pokroić w ósemki. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić w rondlu. Kapustę gotować w oddzielnym garnku razem z ziarenkami jałowca i listkiem laurowym, przełożyć do niej wytopione skwarki ze słoniny. Na tłuszczu zrumienić cebulkę, potem wrzucić jabłka i dusić 5 minut.


Na brytfannę wyłożyć ugotowaną kapustę, usunąć jałowiec i listek laurowy, wymieszać z cebulą, jabłkami i tłuszczem, przyprawić pieprzem. Na tak przygotowanej kapuście ułożyć golonkę i zapiekać razem około 15 minut.

Podawać z opieczonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!