poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Wasze przepisy. Marysia Góralczyk: Konfitury z ziołami


Konfitury robię z tego, na co akurat mam ochotę. Robię mało, tak, żeby zjeść w ciągu trzech dni. Zawsze dodaję zioła.

Podgrzewam owoce w miedzianym garnku. Mam go po mamie. Stopniowo dodaję cukier w proporcji 1 na 1, orzechy i zioła.

Co pewien czas potrząsam garnkiem i zbieram pianę. Pod koniec smażenia dobieram zioła. Do jabłek pasuje jałowiec. Oraz lawenda. Do śliwek rozmaryn. Do pigwy mięta.

Z dodawaniem ziół eksperymentuję. Łącze smaki i aromaty. Ponieważ smażę konfitury do zjedzenia, wciąż powstają nowe smaki.

Co do czego?

Alchemia konfitur Marysi Góralczyk jest niesamowita. Jakich ziół można używać do jakich owoców?

Melisa: galaretka malinowa, pigwy, brzoskwinie, morele, jabłka.

Lawenda: morele, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki. pigwa.

Mięta: truskawki, śliwki, brzoskwinie.

Rozmaryn: mirabelki, węgierki, pigwy, zielone pomidory.

Tymianek: galaretka z jabłek, brzoskwinie, gruszki, konfitura z cebuli.

Szałwia: galaretka z jabłek, gruszka z jabłkiem, zielone pomidory z pigwą.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!