środa, 23 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Weekend może być słoneczny. To ostatnia okazja na grilla?

Dodano: 7 listopada 2014, 18:45

Weekend może być słoneczny. To ostatnia okazja na jesienny grill, kiełbasę z wędzarki lub wypad z koszykiem pełnym smaków nad wodę.

Tak czy tak warto zrobić zakupy. Kaszankę i kiełbasę na grilla oraz kawałek dobrego mięsa, które przyda się na grill, do wędzarki i na pieczyste do koszyka. Od czego zacząć? Od marynaty.

Sekrety ekologicznej marynaty

Najprościej iść do sklepu i kupić mieszankę peklującą. Najczęściej znajdują się w niej zioła i saletra. Saletra szybko zmiękcza mięso, ale lepiej jej unikać. W domu bez problemu zrobimy sobie "ekologiczną” marynatę. Wystarczy doba i mięso przeznaczone na pieczenie czy wędzenie będzie gotowe.

Na 2 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego potrzebujemy szklankę wytrawnego białego wina, sok z 2 małych cytryn, 20 zgniecionych suszonych jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 goździki, 2 liście laurowe i szklankę solanki (stężenie soli i wody 1 do 10). Co dalej? Należy zagotować wszystkie składniki marynaty.

Umyte mięso ułożyć ciasno w kamionkowym naczyniu lub emaliowanym garnku, obłożyć pokrojonymi w plastry trzema cebulami i zalać wrzącą marynatą. Pozostawić w chłodnym miejscu, kilka razy obrócić. Mięso wyjąć z marynaty odcisnąć, natrzeć ulubionymi ziołami ze wszystkich stron i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.

Ostatni jesienny grill

Nic tak nie będzie wam smakować jak kiełbasa i kaszanka.

Na grilla najlepsza jest kiełbasa zwyczajna luksusowa w cenie 12 zł za kg. Należy ją naciąć, w nacięcia nałożyć posiekanego czosnku, położyć na tacce i upiec na chrupiąco.

Gorzej jest z dobrą kaszanką. Musi być bardzo świeża. Najważniejsze, żeby w kaszance były kawałki podrobów, a nie resztki. Z kaszanką trzeba uważać, bo szybko pęka. Jest na to patent - każdą należy obłożyć cebulą i zawinąć w folię. I upiec na grillu.

Zamarynowane mięso należy pokroić w plastry, posmarować musztardą wymieszaną z miodem, zawinąć w folię i upiec na grillu. W roli dodatku najlepsze będą ziemniaki w mundurkach. Należy je wcześniej ugotować, ostudzić, posmarować oliwą, obsypać kminkiem, zawinąć w folię i upiec razem z mięsem.
Na grillu możemy także położyć pierogi. Ruskie, z mięsem lub z kaszą. Tak jak ziemniaki smarujemy je olejem, doprawiamy przyprawami, zawijamy w folię i pieczemy.

Przysmaki z wędzarki

Na weekend warto spotkać się z przyjaciółmi, którzy mają w ogrodzie wędzarkę. Na dobry początek warto zawiesić w niej gotową kiełbasę. Na przykład zwyczajną albo białą. Po 3 godzinach z wędzarki wyciągniemy gorącą, aromatyczną kiełbasę z chrupiącą skórką. Przy okazji wytopi się z niej zbędny tłuszcz. Zwyczajna z wędzarki jest dokonała na zimno - w sam raz do koszyka.

Jeśli chodzi o mięso, to najszybciej uwędzi się zamarynowany schab i boczek. Zarówno schab jak i boczek - jeszcze przed włożeniem marynaty - potnijcie wzdłuż na węższe paski. Z dużego schabu wyjdą trzy schaby przypominające polędwicę. Mięso szybciej się marynuje, szybciej wędzi, lepiej kroi się na kanapki.

A co mają zrobić ci, którzy nie mają wędzarki? Idealny jest tu kulisty grill z pokrywką. Rozpalamy grill, na węgle kładziemy kawałek przyciętej blachy, na to srebrną folię. Na folię sypiemy wiórki lub suszoną herbatę - na ruszt kładziemy kawałki mięsa (fantastycznie wychodzą udka z kurczaka), zamykamy pokrywę i wędzimy - dorzucając węgla drzewnego i wiórek. Jeśli nie macie kulistego grilla, zrobicie wędzarkę ze starego garnka - zasada jak wyżej.

Warzywne kanapki

Co do mięsa z grilla bądź wędzarki?

Polecamy kolorowe, warzywne kanapki. Podstawą są grube plasterki ogórka, cukinii, pomidora czy awokado. Taką zieloną kromkę warto posolić i doprawić odrobiną pieprzu.

Na kawałki ogórka nakładamy po łyżeczce twarożku, na twarożek - odrobinę wędzonego łososia. I gotowe.

Na grube plastry pomidora pasuje pasta wykonana z twarożku i wędzonej makreli. Na wierzch dużo zielonego koperku.

Doskonałym dodatkiem na warzywne kanapki jest ugotowana fasola Jasiek, którą mieszamy z odrobiną ostrej pasty paprykowej i układamy na plastrach ukośnie pokrojonej cukinii.

Na zielone kanapki warto przygotować sobie tapenadę z czarnych lub zielonych oliwek. Do blendera wrzucamy szklankę oliwek, 2 filety anchois, 2 łyżeczki kaparów, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Miksujemy, powoli wlewając 5 łyżek oliwy. Na końcu doprawiamy octem balsamicznym i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Podajemy na kalarepce lub awokado.

Kanapki będą jak znalazł na wypad poza miasto. Do koszyka pakujemy mięso z grilla na zimno, wędzonkę i warzywa. Zielone kanapki robimy na miejscu. Smacznego.
Czytaj więcej o: kuchnia przepisy
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!