poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Wielkie święto smakoszy w Lublinie. Przed nami Europejski Festiwal Smaku

Dodano: 30 sierpnia 2013, 10:26

Sobota należy do Roberta Makłowicza
Sobota należy do Roberta Makłowicza

W czwartek, 5 września, zaczyna się w Lublinie największy festiwal smaku w Polsce. W tym roku dedykowany Robertowi Makłowiczowi, który będzie obchodził w naszym mieście swój benefis. Ponad 100 wydarzeń w ciągu czterech dni z koncertami, wystawami, pokazami kulinarnymi i Jarmarkiem św. Jacka to najlepszy sposób, żeby smakować życie

Od 5 do 8 września Lublin po raz piąty będzie kulinarną stolicą Polski. A centrum wydarzeń będzie Stare Miasto. Dookoła Trybunału Koronnego aż 100 wystawców z Polski i Europy zaprezentuje na Jarmarku św. Jacka wędliny, sery, wina, chleby, wina, oliwki, przyprawy z całego świata.

Na najbardziej wyrafinowanych smakoszy czekają szynki dojrzewające, piwo Trapistów, węgierskie papryki, greckie oliwki w wielu odmianach.

– Nie zabraknie najwyższej jakości przysmaków z regionu. Od piroga biłgorajskiego po słynne twarożki "Bieluch” – mówi Robert Pływacz, producent festiwalu, którego organizatorami są województwo lubelskie, miasto Lublin i Kresowa Akademia Smaku.

Wielka degustacja startuje już w czwartek, 5 września. Od rana w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego Muzeum Zamoyskich w Kozłówce będzie kusić dziczyzną. – Przygotuję pieczeń z dzika, jak dobrze pójdzie także tatara z rogacza – mówi Krzysztof Kornacki, dyrektor muzeum.

Zamek pełen lubelskich smaków

W piątek, 6 września, na dziedzińcu Muzeum Lubelskiego rozpocznie się konkurs "Lubelskie smaki” w kategorii uczniowie. W sobotę, 7 września, dziedziniec opanują restauratorzy. To nowa odsłona prestiżowego konkursu "Smaki Lubelszczyzny”, już po raz 10 organizowanego przez Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

– Po kierunkiem Jeana Bosa, który gotował dla króla Belgii, uczniowie i zawodowcy będą na żywo gotować potrawy oparte na świeżych i naturalnych produktach z regionu – mówi Piotr Franaszek, dyrektor departamentu. To niespotykana okazja, żeby z bliska zobaczyć kucharzy w akcji, poznać nowe techniki gotowania i spróbować kilkudziesięciu potraw.

Najlepszy młody kucharz dostanie od festiwalu nagrodę specjalną – staż u Wojciecha Modesta Amaro, obecnie najbardziej znanego polskiego szefa kuchni na świecie.

Nie tylko przysmaki The Rolling Stones

Na placu Po Farze stanie scena. W ciągu dnia będą odbywać się tam pokazy kulinarne, wieczorem wystąpią muzyczne gwiazdy. W piątek będzie można skosztować przysmaków perkusisty.

– Naszym gościem jest co roku Charlie Watts, perkusista The Rolling Stones. Upodobał sobie specjalny rodzaj racuszków i kilka innych potraw. Pokażemy je na festiwalu – mówi Arkadiusz Okoń, właściciel pensjonatu.

Także w piątek zakonne przysmaki przywiozą kucharze z klasztoru Oblatów w Kodniu. Będzie jagnięcina w ziołach.

Sobota, trzeci dzień festiwalu, należy do Roztocza. Chata Rybaka z Bondyrza przyrządzi pstrąga po roztoczańsku. Restauracja Muzealna z Zamościa pokaże kuchnię polskich Ormian. Restauracja Sitarska z Biłgoraja – gęś po biłgorajsku.

W niedzielę polecamy pokaz zdrowej i kolorowej kuchni, który przygotowuje SPA Nałęczów. – Na festiwalu przedstawimy naszą interpretację jagnięciny Witolda Kuncewicza oraz carpaccio z gęsi – mówi Bartosz Stefański z restauracji "Kuchnia i Wino” w Kazimierzu.

Lublin na pokazach reprezentuje artysta malarz Andrzej Widelski, specjalista od tatarów oraz restauracja "Przystań”, która szykuje słynne dania: nereczkę z rusztu i w śmietanie.

Zielony targ

Ponieważ festiwal rozrósł się do czterech dni, a wystawcy już nie mieszczą się na Starym Mieście, w tym roku od czwartku, 5 września, do niedzieli, 8 września, na błoniach przed Zamkiem odbędzie się wielkie smakowanie i degustowanie na małej scenie festiwalu. – Jedziemy do Lublina z Chatą Rybacką. Ugotujemy 5 tysięcy porcji zupy rybnej w specjalnym kotle – mówi Mariusz Puła z Lokalnej Grupy Rybackiej "W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.
Restauracja Zajazdu Wincentów będzie przez 4 dni przyrządzać dania z ryb.

Na małej scenie nie zabraknie pokazów kulinarnych. To właśnie tam zobaczycie w akcji Grzegorza Łapanowskiego, który został gospodarzem nowego telewizyjnego reality show Top Chef.

– Zależy nam, żeby pokazywać tam zdrową żywność. W tym produkty sygnowane "Marką Lubelskie” – dodaje Robert Pływacz.
– Na bazie twarożków Bieluch przygotuję serię potraw ze świeżymi kwiatami i ziołami – mówi Agnieszka Filiks, szefowa kuchni restauracji "Siwy dym” w Celejowie.

Pokazom i degustacjom będą towarzyszyć liczne konkursy dla dzieci i dorosłych, akademia golfa, na miejscu będzie można także poznać smaki piwa z lokalnych browarów.

Atrakcje w Starym Browarze

Stary Browar przy ul. Bernardyńskiej 15 to kolejne, nowe festiwalowe miejsce. – Z przyjemnością włączamy się w program 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku i jego organizację. Mamy ciekawą przestrzeń w centrum miasta, którą chcemy ożywić, a przy okazji pokazać lublinianom i turystom – mówi Tomasz Grodzki, dyrektor generalny Perła Browary Lubelskie.

W czwartek w zabytkowym browarze odbędzie się Noc Golonkożerców i Artystów. – Wspólnie ugotujemy 150 golonek, oddając hołd Kazimierzowi Grześkowiakowi – mówi Robert Pływacz.

W piątek skosztujemy ryb z grilla, a sobota dedykowana jest miłośnikom dobrej kaszanki, kiełbasy i karkówki z grilla.

Benefis Roberta Makłowicza i dużo nalewek

Sobota należy do Roberta Makłowicza. O godzinie 20.30 na placu Po Farze rozpocznie się jego benefis, który przygotowuje 6 najważniejszych festiwali smaku w Polsce.

– Będą dary duchowe i kulinarne – mówi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku, który koordynuje benefis. Na finał Dorota Otachel z Zajazdu Wincentów przygotuje pokaz kuchni bałkańskiej, a Jan Kondrak zaśpiewa "Atamana”. Warto być przy scenie.

Także w sobotę w Lublinie spotkają się twórcy nalewek i destylatów owocowych. W restauracji Old Pub rozpocznie się XVIII już Ogólnopolski Turniej Nalewek oraz II Pojedynek na destylaty. Specjalny wieczór z degustacją nalewek odbędzie się na restauracji "Czarny Tulipan”. A na deser Mały Festiwal Kawy. – W sobotę, 7 września, w najlepszych kawiarniach Lublina odbędą się pokazy baristów, którzy zaprezentują klasyczne i alternatywne parzenie kawy – mówi Mariusz Byczyk z Akwarela Cafe.
Czytaj więcej o:
Lublinianin
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Lublinianin
Lublinianin (4 września 2013 o 00:11) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

"zaprezentuje na Jarmarku św. Jacka wędliny, sery, wina, chleby, wina, oliwki, przyprawy z całego świata"... Nie za wiele tego wina?

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!