czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Wiosenna zupa pokrzywowa. Przepis

Dodano: 14 kwietnia 2015, 08:00

Składniki: dobry pęczek pokrzyw młodych, 150 ml śmietany 30%, 400 gr goleni wołowej, 2 marchewki średnie, 2 pietruszki średnie, 0,5 selera średniego 4 ziemniaki młode, listek, ziele, sól pieprz.

Wykonanie: nastawiamy w garnku 3 litry wody. Dodajemy obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, nie solimy. Mięso wrzucamy na wrzątek, by nie straciło wartości smakowych. Gotujemy do miękkości, nie soląc.

Pokrzywy płuczemy, oddzielamy listki. Dusimy na łyżce masła, dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez 15 minut, by pokrzywa zmiękła. Dodajemy odrobinę wywaru z mięsa i blenderujemy na gładką masę.

Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy pokrzywę i doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Wlewamy pozostałą śmietanę, zagotowujemy. Tak przygotowaną zupę serwujemy z mięsem pokrojonym w mniejsze kawałki i ziemniakiem ugotowanym osobno, pokrojonym na ćwiartki.

Kilka listków pokrzywy smażymy w patelni na głębokim oleju, by udekorować zupę na talerzach.
Czytaj więcej o: kuchnia przepisy
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!