czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Wiosenne sałaty i sałatki

Dodano: 21 marca 2011, 15:33
Autor: (SZ)

Mniszek lekarski czyli popularny mlecz. Młode listki są zdrowym dodatkiem do wiosennych sałatek (arc
Mniszek lekarski czyli popularny mlecz. Młode listki są zdrowym dodatkiem do wiosennych sałatek (arc

Sałatka z mniszka? Dlaczego nie! Smakuje jak rukola. Albo roszponka. Wiosenne sałaty można łączyć na talerzu w zaskakujące duety. Jeśli na kolację zjesz sałatę z makaronem, zaśniesz jak dziecko.

Sałatki to dobry sposób, żeby oczyścić organizm z toksyn, zrzucić parę kilogramów i poczuć wiosnę na talerzu. Najlepszy sposób to zakup pomidorów, cebuli, oliwek oraz rukoli, dostępnej w marketach i sklepach.

Rukola to coś między sałatą a mniszkiem. Dorasta do 20 centymetrów, ma aromatyczne, lekko pikantne listki, w czasie zimy przyjeżdża do Polski z krajów śródziemnomorskich. Na jej bazie Włosi robią świetne pesto, idealny dodatek do sałatek, zup, warzyw i makaronów.


Pomidory kroję w ósemki, dodaję jedną, drobno posiekaną cebulę, kilka oliwek, pół opakowania rukoli. Doprawiam octem balsamicznym zmieszanym z oliwą lub olejem, solą, pieprzem i gotowe. Kiedy jestem głodny, dodaję pokrojony w kostkę ser feta lub zwyczajny biały ser. Ale wcześniej kroję go w kostkę, zasypuję ulubionymi ziołami i zalewam oliwą.

Mało kto wie, że młode listki skromnego mniszka z powodzeniem zastąpią rukolę.

Pan mniszek

To inaczej popularny mlecz. Znam wiele osób, które zawzięcie tępią go na swoje działce. A przecież to bardzo pożyteczna roślinka o właściwościach leczniczych, która dodana do sałatki oczyszcza nasz przejedzony organizm na wiosnę.

Młode listki mniszka stosuje się tak jak rucolę. Mają orzeźwiający smak. Lekko gorzkawy akcent nada sałatce charakteru.

Z listków mniszka można robić miód oraz wino. Oba mają właściwości wzmacniające organizm, bo listki mniszka są cennym źródłem witamin i soli mineralnych. Zawierają dużo błonnika, wapnia i witaminy A.

Inne sałaty

Najbardziej popularną sałatą dostępną w sklepach przez całą zimę jest sałata lodowa. Wyhodowali ją Amerykanie, jej liście są kruche i bardzo soczyste. Ma także ważną zaletę, w lodówce można ją przechowywać przez kilka dni, przez co może być żelaznym zapasem w wiosennej kuracji oczyszczającej.

Sałata lodowa jest lekkostrawna, dobrze komponuje się z pomidorami i oliwkami, lubi dobrą oliwę, która dostarcza nam witamin. Mało kto wie, że sałatę lodową można faszerować białym mięsem kurczaka i dusić.


Bardzo ciekawą sałatą jest radicchio. Ma bordowo-białe listki, lekko gorzkawy, pikantny smak, można tydzień przechowywać ją w lodówce.


Osobiście bardzo lubię roszponkę, sałatę ma malutkich listkach. W sklepach można spotkać dwie odmiany roszponki. Jedna ma jasnozielone podłużne listki, druga drobne i mocno ciemnozielone. Ta druga jest lepsza. Roszponka ma intensywny smak, można ją dusić jak szpinak.


Przegląd sałat i roślin sałatkowych kończymy ulubioną sałatą Napoleona. To rukiew wodna, w Polsce uprawiana jako warzywo. Ma bardzo dużo witamin, wyciąg z rukwi podaje się w awitaminozach.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!