środa, 18 października 2017 r.

Kuchnia

Wizyta Bronisława Komorowskiego w Lubelskiem: Co jadł prezydent RP?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 26 kwietnia 2015, 11:30

Uwielbia chłodnik, kołduny litewskie, które robiła jego babcia i kresowe szpekuchy, które wypieka mu żona. Podczas ostatniego pobytu w regionie Bronisław Komorowski zatrzymał się z Zajeździe Marta w Pułankowicach. Na co skusił się prezydent? Na zalecaną przez lekarza rybę na parze z sałatkami czy na karkówkę po myśliwsku, sarninę i pierogi z gąskami i kaszą gryczaną?

O tym, że jego osobisty lekarz przestawił Bronisława Komorowskiego na lżejszą dietę, wiemy od kilkunastu miesięcy. Zamiast wieprzowiny drób, ryby i sałatki. Kucharze w Belwederze są czujni i dbają o prezydenckie zdrowie.

Ale prezydencka para lubi bywać w restauracjach. I starannie je wybiera. Będąc w Lublinie, wybrali Zajazd Marta w Pułankowicach. Dlaczego?

- Podczas kolacji prezydent Komorowski przyznał, że był u nas kilkakrotnie, kiedy restauracja mieściła się jeszcze w domu. I to na golonce - opowiada Stanisław Stelmach.

Ale zanim zajrzymy za kulisy prezydenckiej kolacji i śniadania i podamy przepisy na wybrane potrawy wspomnijmy, że Anna Komorowska dobrze gotuje. Prezydentowi smakuje na przykład chłodnik litewski i kresowe szpekuchy. Według litewskich receptur chłodnik przygotowywany był z zielonego kopru, ugotowanej botwiny lub szczawiu, rosołu oraz śmietany. Przed podaniem dorzucano jajka na twardo, pokrojone ogórki i kawałki delikatnej cielęciny. Prezydent bardzo lubi kresowe pierożki z boczkiem i cebulą, czyli szpekuchy. W nazwie litewski specjał ma słowo "speck” - to boczek poprzerastany słoniną.

Kresowe szpekuchy

Składniki: na farsz: 50 dag boczku, 3 małe cebule, masło, sól, pieprz. Na ciasto: 50 dag mąki, pół kostki drożdży, pół litra wody, sól. Do posmarowania: jajko, łyżka śmietany.

Wykonanie: drożdże rozrobić z wodą i mąką, odstawić na pół godziny, wyrabiać dodając mąki i soli. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Boczek zmielić, dodać do cebuli, podsmażyć, doprawić pieprzem, jeśli trzeba solą. Z ciasta wykroić szklanką krążki. Nakładać farsz, składać na pół, zlepiać jak pierogi. Zlepienie ma być na górze, w połowie pierożków - nie z boku.

W kubeczku zmiksować jajko ze śmietaną. Posmarować pierożki. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Lekarz w kuchni

Na kilka godzin przed pobytem w Zajeździe Marta pojawili się funkcjonariusze Biura Ochrony Rządu. Sprawdzili hotel, okolicę i restaurację. W tym szczegółowo kuchnię.

- Prezydent przyjechał do nas z Annopola (wcześniej był w Lublinie, Kazimierzu i Puławach - przy. aut.), zatrzymał się na noc, po śniadaniu pojechał do Kraśnika - opowiada Stanisław Stelmach.

Kolacja zaczęła się po godzinie 20. W kuchni Zajazdu Marta cały czas urzędował osobisty lekarz prezydenta Bronisława Komorowskiego.
- Kolacja miała być lekka, dietetyczna. Wedle jego zaleceń. Kiedy opowiedzieliśmy o litewskich kołdunach, prezydent wyraźnie się rozmarzył. Zaczął wspominać kołduny robione w jego litewskiej rodzinie - dodaje Stanisław Stelmach.

Litewskie kołduny

Składniki
Na ciasto: 2 szklanki mąki, niepełna szklanka przegotowanej wody, sól.
Na nadzienie: 20 dag udźca baraniego, 20 dag łoju nerkowego, 20 dag wołowiny, czosnek, majeranek, sól, pieprz, cukier, rosół.

Wykonanie: z mąki i osolonej wody zarobić ciasto, wyrabiać godzinę, wybić go o stolnicę ze wszystkich stron (bardzo ważne). Nakryć ściereczką, odstawić.

Mięso obrać z błon, łój schłodzić. Baraninę i wołowinę drobno posiekać tasakiem. Dodać zestrugany łój. Wymieszać, dodać sól i cukier, kilka ząbków czosnku roztartych z solą, świeżo zmielony pieprz i roztarty w palcach majeranek. Wyrobić, dodając kilka łyżek zimnego rosołu.

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki ciasta kieliszkiem do wina. Nakładać kuleczki mięsa, sklejać, owijać wokół palca i skleić oba końce. Wkładać po trochu do gotującego się rosołu, gotować na wolnym ogniu od 3 do 5 minut. Podawać w rosole.

Sałatki kontra karkówka po myśliwsku

Na prezydenta czekały surówki, delikatne ryby i warzywa. - Wedle zlecenia: lekka kolacja z rybą w roli głównej. Ale mieliśmy także przygotowane nasze specjały. Karkówkę po myśliwsku w warzywach, jagnięcinę oraz udziec z sarny. Już przy stole powiedziałem: Panie prezydencie, mamy specjalną karkówkę po myśliwsku jako alternatywę dla tych, co nie jedzą dziczyzny, od lat specjalizujemy się w dziczyźnie, przyrządzamy ją według Jana Szyttlera. Po naszej konsultacji z lekarzem, który chciał zawetować grzyby i dziczyznę, doszliśmy do kompromisu. Prezydent mógł skosztować po odrobinie jagnięciny, dziczyzny i karkówki.

Karkówka po myśliwsku

Składniki: kilogram karkówki, 4 ząbki czosnku, seler, marchewka, por, cebula (w sumie kilogram warzyw), sól, pieprz, 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina.

Wykonanie: warzywa drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do pojemnika, obłożyć warzywami i zamrozić. Rano wyjąć i rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Mięso natrzeć solą i pieprzem, czosnkiem, położyć na brytfance, obłożyć połową warzyw, dodać suszone grzyby, pokruszone i namoczone.

Podlać winem, nakryć folią lub papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 godziny.

Podawać z młodymi ziemniakami i małosolnymi ogórkami.

Pierogi z jelenia

- Prezydentowi bardzo smakowała jagnięcina i dziczyzna. Skosztował udźca z sarny. Kiedy już było blisko końca kolacji, powiedziałem, że mamy w karcie pierogi z jelenia według kresowej receptury. Najpierw odmówił, potem poprosił o dwie sztuki. Tak mu posmakowały, że zamówił je na śniadanie. Poprosił także o pierogi ze szpinakiem i pierogi z kaszy gryczanej i gąsek - opowiada Stelmach.

Pierogi mają niezwykły smak. - To chude mięso, bardzo aromatyczne, pachnące ziołami. Ma także specyficzny korzenny smak, który pochodzi od kory drzew - dodaje Stanisław Stelmach.

Składniki: na ciasto: Na farsz: 30 dag pszennej mąki tortowej, sól, przegotowana woda. 75 dag łopatki, 25 dag nerkówki cielęcej, 1 cebula, 2 dag suszonych prawdziwków, masło i stopiony boczek. Majeranek, tymianek, sól, pieprz, 10 dag boczku na opiekanie.

Wykonanie: łopatkę zmielić na grubych oczkach, nerkówkę na drobnym sitku. Zmielić namoczone grzyby, cebulę, dodać do mięsa, wyrobić, dodać masło, boczek i przyprawy. Wymieszać.

Bardzo dobrze wyrobić wolne ciasto, dać mu odpocząć. Wykroić szklanką krążki, nakładać farsz, lepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie. Opiec na skwarkach z boczku.
  Edytuj ten wpis
kucharz
Swoje Imię
wlaściciel zajazdu
(22) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

kucharz
kucharz (29 kwietnia 2015 o 15:26) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Co jadł? Jedzenie! Bzdety.

Otręby pszenne i POpił sokiem z kapucyna !!!

Rozwiń
Swoje Imię
Swoje Imię (29 kwietnia 2015 o 14:44) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Co jadł? Jedzenie! Bzdety.

Rozwiń
wlaściciel zajazdu
wlaściciel zajazdu (27 kwietnia 2015 o 09:59) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Pytanie do wlasciciela tego zajazdu, czy nasz pozal sie boze prezydent wchodzil na jakies krzesla a moze chociaz na taboret? I ciekawe za co oni placa temu dietetykowi, no chyba ze najpierw masa, potem rzezba, niech Kwachu mu da namiary na swojego, co go na kampanie odchudzal.

Krzesła nawet nie, ale wiecznie upier dolony jajami i rosołem.

Rozwiń
Gość
Gość (27 kwietnia 2015 o 09:30) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Pytanie do wlasciciela tego zajazdu, czy nasz pozal sie boze prezydent wchodzil na jakies krzesla a moze chociaz na taboret? I ciekawe za co oni placa temu dietetykowi, no chyba ze najpierw masa, potem rzezba, niech Kwachu mu da namiary na swojego, co go na kampanie odchudzal.
Rozwiń
jaca
jaca (26 kwietnia 2015 o 17:41) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

mam nadzieję ,że arszenik  mu podali,za 67 lat i totalne lenistwo ,przy monstrualnym bizancjum ,to i tak łagodna kara

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (22)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!