wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Wygraj herbatkę dla Dziadka. Z filiżankami!

  Edytuj ten wpis
Dodano: 21 stycznia 2010, 23:44

Jak wygrać ten miły zestaw? Wystarczy w komentarzu pod tekstem wpisać przepis na dobre ciasto. Do herbaty. Mamy aż 5 takich zestawów. Zapraszamy do zabawy.

Filiżanki z serii "Romantic roses” wykonane są z przepięknej porcelany. Firma Irwing zapakowała je w eleganckie etui. I do każdego zestawu dołączyła dobre herbatki.

Co można podać do herbaty? Konfitury, miód, pierniczki. Oraz ciasta i ciasteczka. Czekamy na sprawdzone przepisy na ciasteczka do herbaty. Albo na ciasta? Przepis należy wpisać w komentarzu pod tekstem.

Wśród autorów najsympatyczniejszych przepisów rozlosujemy 5 zestawów romantycznych filiżanek Irving z dobrą herbatką. Ze względu na porcelanowy charakter nagród – odbiór tylko osobisty. W naszej redakcji.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Justyna Ziętek
zuza
mstelmas11
(30) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Justyna Ziętek
Justyna Ziętek (24 października 2010 o 14:10) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Przepis na ciasto czekoladowe Brownie:

Składniki:

2 tabliczki (200 g) gorzkiej (deserowej) czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów


Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce (najlepiej metalowej) masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekoladę, ciągle miksując, i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Spód blachy wyłożyć pergaminem lub wysmarować tłuszczem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C, piec 20 minut (200 st.) lub 35 (180 st.). Ostudzić, wyjąć do góry dnem. Oprószyć ewentualnie cukrem pudrem.
Rozwiń
zuza
zuza (10 lutego 2010 o 19:59) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A kiedy będzie rozstrzygnięcie konkursu?
Rozwiń
mstelmas11
mstelmas11 (5 lutego 2010 o 21:57) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Przepis na pyszny piernik z jabłkami:-)

Piernik z jabłkami.

Składniki:
2 szklanki mąki,
1szklanka cukru kryształu,
2 jajka,
0,5 szklanki oleju,
3 łyżki płynnego miodu,
1 szklanka startych jabłek,(odcisnąć sok),
3 łyżki śmietany,
4 łyżki rodzynek,
0,1 litra rumu,
3 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny.
Kilka płatków migdałów do posypania

Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w rumie. Potem rum można wypić:-)
Jajka zmiksować z cukrem, nadal miksując dodawać do masy kolejno olej, śmietanę, miód, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do pierników.
Na koniec dodać jajka, skórkę z cytryny, osączone z rumu rodzynki i wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia posmarować margaryną i wysypać tartą bułką, wlać cisto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 1 godziny w temp.180 stopni.
Po wystudzeniu i wyjęciu z formy polać polewą według własnego gustu,(może być mleczna) i posypać po wierzchu płatkami migdałów

Gorąco polecam! Do kawki super!!!
Rozwiń
mstelmas11
mstelmas11 (5 lutego 2010 o 21:49) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Witam serdecznie.
Przesyłam przepis na pyszne pierniczki, które zapakowane w pudełeczko mogą spokojnie poleżeć i starczą nie tylko do jednej kawki:-)

„Pierniczki do kawy”

Składniki:
4 i 1/2 szklanki mąki,
0,5 szkl. miodu,
10 łyżek masła,
¾ szkl. cukru pudru
2 jajka,
2 łyżeczki sody,
5 łyżeczek przyprawy do piernika,
2 łyżki kakao,
białko do posmarowania ciastek,
kolorowa posypka do dekoracji

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużej miski i zagnieść.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka używając foremek w różnych kształtach
Blachę wyłożyć brązowym papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka, posmarować je białkiem i posypać kolorową posypką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 10-15 minut, do momentu zrumienienia.
Delikatnie wyłożyć z blachy.

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Dla dziadka do pysznej aromatycznej kawki będą jak znalazł, a zrobione przez dzieci smakują o niebo lepiej!Do tego dzieci mają frajde
z robienia coasteczek-pierniczków:
przepis jest na dużą porcję, pierniczki mogą poleżeć.
Pozdrawiam. Monika:-)
Rozwiń
amorek
amorek (5 lutego 2010 o 12:45) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
To jest ciasto podwójnie herbaciane, bo z herbaty i do herbaty.

szklanka mocnej czarnej herbaty
szklanka mąki pszennej
szklanka bakalii (pokrojonych śliwek, pomarańczowej skórki, orzechów, migdałów i rodzynek)
jajko
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
8 płaskich łyżek cukru
łyżka masła do wysmarowania blaszki

Bakalie dzień przed pieczeniem zalać szklanką gorącej gorzkiej herbaty. Do miski wbić jajko i dodając cukier, utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do puszystej masy jajecznej dodawać, ucierając, mąkę, a następnie bakalie wraz z herbatą, w której się moczyły. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. W piekarniku o temperaturze 180 st. C piec około 50 minut.
Ciasto polukrować, ucierając cukier puder z dodawanym po kropli sokiem z cytryny, lub posypać cukrem pudrem.


Miodownik herbaciany

30 dag miodu
6 dag masła
55 dag mąki
1 jajo
¾ szklanki esencji herbacianej
15 zmielonych goździków
12 dag cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 dag masła śmietankowego do wysmarowania formy

Do rozpuszczonego miodu dodać roztopione masło, cukier, jajko, herbatę, goździki i wyrobić na jednolitą masę. Dodać mąkę, sodę i zagnieść na gładkie ciasto. Formę keksową wysmarować dobrze masłem, nałożyć ciasto i piec w temperaturze 200°C, około 40 minut.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (30)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!