poniedziałek, 11 grudnia 2017 r.

Kuchnia

XI Turniej Panien Apteczkowych. Zgłoś swoją nalewkę

  Edytuj ten wpis
Dodano: 8 marca 2014, 19:00

W pierwszy dzień wiosny przyjadą do Lublina Panny Apteczkowe z całej Polski, żeby po raz jedenasty wymienić się przepisami i doświadczeniami w nastawianiu nalewek. A skoro wiosna, to podpowiadamy, jak zacząć nalewkowy sezon.

W jednym z esejów Ryszard Kapuściński napisał o tajemnicy dojrzewania koniaku. "Żeby zrobić koniak, potrzeba aż czterech rzeczy: wina, słońca, dębiny i czasu. A poza tym, jak w każdej sztuce, potrzeba mieć smak.” Dalej Ryszard Kapuściński pisze, jak spirytus wchodzi w dębinę, a ona później oddaje wszystko, co ma. Słońce, zapach, kolor. Wydusza z siebie soki, pracuje. W polskich dworach najpierw dojrzewała w dębowych beczkach alembikówka, spirytus wytwarzany w aparatach zwanych alembikiem. Dopiero wyleżakowanym spirytusem zalewano owoce. Panny Apteczkowe Nalewki to polska historia i kultura. Do Polski nalewki trafiły wraz z klasztorami. Zakonnicy zakładali w klasztorach zielniki, z których wyrabiali zdrowotne rosolisy. Z klasztorów likiery i nalewki trafiły do polskich dworów. - W wiejskim dworze osobiście jejmość pani uczyła córki sporządzania i stosowania leków oraz robienia wykwintnych przetworów i trunków. Dopiero wyuczywszy się tego, mogły panny iść za mąż. W zamożniejszych domach specjalne zapasy przygotowywała i zarządzała nimi "panna apteczkowa”. Była nią najczęściej daleka krewna lub przygarnięta i otoczona rodzinną opieką uboga sierota, która za mąż nie wyszła - tłumaczy Halina Mamok, która bada tradycję nalewek w Polsce i bierze udział w kolejnych turniejach. To za jej inspiracją w Lubinie narodziła się idea powołania nieformalnego Towarzystwa Panien Apteczkowych, na którego czele stanęła znakomita aktorka Ewa Dałkowska. Także w Lublinie i Kazimierzu odbywają się Ogólnopolskie Turnieje Panien Apteczkowych. W piątek, 21 marca o 19 taki turniej rozpocznie się w restauracji Hades Szeroka na Starym Mieście w Lublinie. Nalewka na pędach sosny Moda na nalewki ogarnęła całą Polskę. Dlaczego? W nalewce jest radość, że człowiek sam ją zrobił, że długo dojrzewała, że stojąc na półce przesiąkła atmosferą rodziny. - Tkwi w niej jakaś tęsknota do zasobności dawnych spiżarni i kredensów, do dostatku i poczucia stabilizacji w najlepszym znaczeniu tego słowa - mówi Stanisław Brudny z Teatru Studio w Warszawie, mistrz sporządzania ratafii, w której są zaczarowane wszystkie owoce z ogrodu. Wiosna tuż tuż. Już warto przygotować sobie słoje do nastawiania nalewek i spirytus zmieszany z wodą do zalania pierwszych pąków, kwiatów i listków. Za chwilę zaczną puszczać pędy sosen, które zalewamy spirytusem. Na 4 litry pędów sosny potrzebujemy 1,5 litra roztworu spirytusu 60 % oraz 1 kg cukru. Jak zrobić sosnówkę? Najpierw zalewamy pędy spirytusem na 14 dni. Codziennie potrząsamy słojem. Nalew odcedzamy i przez gazę przelewamy do słoja. Pędy sosny przesypujemy cukrem, wygniatamy i odstawiamy na dwa dni. Powstały likier łączymy z nalewem. Nalewka najlepsza jest po kilku miesiącach. Nalewka jaśminowa Składniki: litr spirytusu 70%, pół słoja płatków z kwiatów jaśminu, 2 łyżki soku z cytryny, 0,5 litra wody, 200 gram miodu koniczynowego. Wykonanie: należy wypełnić słój płatkami jaśminu do połowy i zalać spirytusem na 3 tygodnie. Odcedzić i dodać sok z cytryny oraz syrop z miodu i wody na 48 godzin. Przefiltrować do butelek. Likier anielski Lada dzień pojawią się w ogrodach młode pędy arcydzięgla, zwanego anielskim zielem. Ponoć sam archanioł Gabriel wyjawił lekarzom tajemnicę jego uzdrawiających właściwości. Dlatego warto trzymać nalewkę na arcydzięglu w apteczce. Składniki: 20 dag pędów arcydzięgla, 10 goździków, kawałek kory cynamonu, odrobina kardamonu, anyżu i gałki muszkatołowej, po pół litra wódki i spirytusu, 2 szklanki cukru, woda. Wykonanie: pędy arcydzięgla posiekać, wrzucić do słoja, dodać przyprawy, zalać spirytusem zmieszanym z wódką. Macerować 14 dni. Z wody i cukru zagotować syrop, wystudzić, wlać do słoja. Po 3 tygodniach zlać, przecedzić przez gazę i rozlac do butelek. XI Turniej Panien Apteczkowych Rozpocznie się w piątek 21 marca o 19 w restauracji Hades Szeroka, ul. Grodzka 21 w Lublinie. W programie wykłady o nalewkach, akcenty artystyczne od Hadesu, wręczenie nagród i degustacja. Nalewki można zgłaszać do godz. 18.30 w dniu turnieju. Kapituła przyzna 3 nagrody. Zgłoszenia, informacje: Elżbieta Cwalina, kom. 607 260 770
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: Hades Szeroka nalewki
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!