czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Z dawnych książek kucharskich. Konfitury z róży


Na prośbę Internautów będę zamieszczał zapomniane przepisy. Oto recepta na konfitury z róży. Według Marii Śleżańskiej, autorki Kucharza Polskiego z 1932 roku.

Wziąć różę cukrową, przesiać płatki przez sito, pokrajać płatki w podłużne paski, gotować w wodzie przez 15 minut.

Odlać wodę, sklarować, na sklarowanym odwarze zrobić syrop w proporcji pół kg róży na 1,5 kg cukru.
Syrop nie musi być gęsty, bo róża długo się smaży. W syrop wrzucić obgotowaną różę, dodać odrobinę kwasku cytrynowego, smażyć pół godziny, aż róża będzie miała piękny, przeźroczysty kolor.

Zdjąć z ognia, po przestudzeniu układać w słoiki.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!