wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Żeberka w sosie własnym

  Edytuj ten wpis
Dodano: 23 stycznia 2011, 10:16
Autor: (SZ)

Jeśli do marynaty dodamy kilka kropel tabasco, żeberka będą smaczniejsze (Fot. Waldemar Sulisz)
Jeśli do marynaty dodamy kilka kropel tabasco, żeberka będą smaczniejsze (Fot. Waldemar Sulisz)

W sam raz na niedzielny obiad dla całej rodziny. Proponujemy podać je z ziemniakami opiekanymi w ziołach i kiszonym ogórkiem.

Składniki:
1 kg żeberek, 2 cebule, kilka suszonych grzybków, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, olej na smażenie.

Na marynatę:
mieszanka suszonych warzyw, kilka kropli tabasco, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, kilka ząbków czosnku, olej.

Wykonanie:
Mięso umyć, podzielić na małe porcje. Ostrym nożem ponacinać błonę na żeberkach. Włożyć do garnka, dodać przyprawy, skropić olejem i tabasco, wymieszać, odstawić na 3 godziny.

Żeberka obsmażyć na patelni, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną cebulę, podlać bulionem i dusić godzinę.
Dodać namoczone i posiekane grzybki, dusić 30 minut, doprawić do smaku solą z pieprzem.

Na suchą patelnię wsypać mąkę, podpiec, żeby zbrązowiała, dodać trochę oleju, smażyć 3 minuty, podlać bulionem i dodać do żeberek. Dusić jeszcze 5 minut.

Podawać z ziemniakami opiekanymi w ziołach i kiszonym ogórkiem.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!