Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 maja 2013 r.
8:35
Edytuj ten wpis

Złota Łuska. Pierwszy festiwal ryb słodkowodnych

30 3 A A
Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wince
Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wince

Korona z karpia, gołąbki z sandacza, pulpety z okonia w mandarynkowej galarecie, lin z doliny Zielawy, sum poleski z plackami z kiszonej kapusty. To tylko niektóre z rybnych przysmaków, których spróbujecie już 23 czerwca na dziedzińcu przed pałacem Sanguszków w Lubartowie. Pierwszy na Lubelszczyźnie festiwal ryb słodkowodnych "Złota Łuska” zapowiada się smakowicie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
We wtorek, 28 maja, w Zajeździe Wincentów koło Lubartowa odbył się konkurs kulinarny "Ryba od kuchni” zorganizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka " W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.

Do pojedynku na rybne dania stanęli zawodowi kucharze, gospodarstwa rybackie, gminy oraz pasjonaci gotowania.

– O konkursie dowiedziałam się z Dziennika Wschodniego. Zabrałam syna i razem przygotowaliśmy pulpeciki z okonia w mandarynkowej galarecie. Choć z zawodu jestem lekarzem, to razem z synem Michałem bardzo lubimy gotować – mówi Joanna Jarosz-Czapnik z Lublina.

A my mamy dla was przepisy na najciekawsze potrawy.

Królewska korona z karpia w sosie piernikowym

Wspaniałą potrawę wywodzącą się z barokowej kuchni przygotował Kazimierz Żyszkiewicz z Zajazdu Wincentów.

Składniki: 4 karpie po 1,2 kg, 1 kg cebuli, 2 główki czosnku, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg pietruszki, 0,5 kg selera, 2 łyżki miodu, 0,5 kg piernika, 0,3 l wina czerwonego wytrawnego, 4 bataty, 3 jajka, 2 cytryny, 1 słoik żurawiny, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 3 goździki, 3 kwiaty anyżu, gałka muszkatałowa.

Wykonanie: karpie sprawić, zamarynować w posiekanej cebuli, soli, pieprzu i czosnku, odstawić. Z resztek karpia nastawić wywar na bulion rybny. Wlać 2 litry wody, dodać marchewkę, pietruszkę, seler, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Pod koniec gotowania dodać pokruszony piernik, aby bulion rybny nabrał smaku piernika. Przecedzić i sklarować ubitym na sztywną pianę białkiem. Sos zagęścić zimnym masłem z mąką.

Bataty umyć, przesypać solą i pieprzem, zalać oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni C przez 1 godzinę. Filety z karpia ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Czerwone wino wlać do rondla, odparować, dodać całą żurawinę i doprowadzić do konsystencji delikatnego sosu.

Kiedy ryba i ziemniaki będą już gotowe, należy wyłożyć na talerz rybę, polać sosem piernikowym, a ziemniaki sosem z żurawiny.

Gołąbki rybne w sosie borowikowym

Fantastyczną potrawę z sandacza przygotowali Karolina Chapska i Radosław Taracha. Młodzi kucharze zachwycili komisję smakiem, fantazyjnym podaniem i wdziękiem przepisu stylizowanego na staropolski styl.

Składniki: 1 głowa kapustna, włoską zwana, 1 kg filetów sandacza, 3 dorodne cebule, 2 marchwie, 2 białe korzenie pietruszki, 1 por, pęczek kopru, 2 białka jaj zielononóżki, krztyna oleju z rzepaku wyciśniętego, pół kilo borowików, setka białego wina, kubek słodkiej śmietanki, sól i pieprz.

Wykonanie: wywar z włoszczyzny zgotować, pamiętając o pozostawieniu 2 cebul do nadzienia potrzebnych. Sprawioną umyć, osuszyć i przez sitko maszynkowe przepuścić wraz z wcześniej podduszoną na oleju cebulą.

Dodać ubite białka jaj oraz zsiekany koper dorzucić. Soli i pieprzu na smak dodać. Kapustę włoską, wrzątkiem potraktować. Pilnując, by liście w całości pozostały. A co grubsze listne nerwy z kapusty usunąć. Farsz rybny w kapustę owinąć. W garnku gołąbki ułożyć i wywarem zalać.

Tak przygotowane gołąbki na wolnym ogniu zgotować. Borowiki na maśle poddusić. Winem lekko podlać, do odparowania alkoholu doprowadzić. Słodką śmietanką sos zagęścić. Do smaku przypraw dodać.

Pulpety z okonia w mandarynkowej galarecie

Składniki: 1 kg filerów z okonia, 3 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, sok z połówki cytryny, 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 5 ziarenek kardamonu, 5 ziarenek kolendry, sól do smaku, 4 łyżeczki żelatyny, 5 mandarynek klementynek.

Wykonanie: warzywa i przyprawy zalać 2 l wody i gotować do miękkości warzyw. Filety rybne zmielić przez maszynkę, połączyć ze zmielonymi po ugotowaniu warzywami. Dodać surowe jajka, bułkę tartą i sok z cytryny. Posolić do smaku. Formować pulpety wielkości moreli. Wkładać do wrzącego wywaru, gotować na małym ogniu ok. 15 minut i wyjąć.

Z wywaru, który pozostał odmierzyć 1/2 litra i rozpuścić w nim 4 łyżeczki żelatyny. Pulpety rybne układać na półmisku razem z mandarynkami podzielonymi na cząstki. Całość zalać ścinającą się galaretą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
ntymmariola / 15 czerwca 2013 o 16:11

Rewelacyjny pomysł ogromne graulacje dla Asi i Michała pozostałych uczestników i oragnizatorów )

Avatar
Warszawia'k / 2 czerwca 2013 o 20:15

A w ,, Marzannie ,,kucharze świeżą rybę widzieli w programie telewizyjnym , a propos czy ta jadłodajnia jeszcze funkcjonuje ???

Avatar
Gość / 2 czerwca 2013 o 12:11

U Sulisza złota łuska w głowie i zatkała mu lubelskie mózgowie.

Avatar
ntymmariola / 15 czerwca 2013 o 16:11

Rewelacyjny pomysł ogromne graulacje dla Asi i Michała pozostałych uczestników i oragnizatorów )

Avatar
Warszawia'k / 2 czerwca 2013 o 20:15

A w ,, Marzannie ,,kucharze świeżą rybę widzieli w programie telewizyjnym , a propos czy ta jadłodajnia jeszcze funkcjonuje ???

Avatar
Gość / 2 czerwca 2013 o 12:11

U Sulisza złota łuska w głowie i zatkała mu lubelskie mózgowie.

Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 28 maja 2018 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 28 maja 2018 roku 0 0

Zapomniałeś dowodu rejestracyjnego i OC? Kary już nie będzie

Zapomniałeś dowodu rejestracyjnego i OC? Kary już nie będzie 30 7

Od 4 czerwca będziemy mogli zostawić w domu dowód rejestracyjny i papierowe ubezpieczenie OC. Za brak tych dokumentów nie będzie nam grozić żadna kara, a to dzięki Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców.

Przerwany mecz Powiślaka z Victorią. Goście mieli już tylko sześciu graczy

Przerwany mecz Powiślaka z Victorią. Goście mieli już tylko sześciu graczy 1 2

Mecz Powiślaka z Victorią Żmudź został przerwany w 70 minucie. Powód? Goście przyjechali do Końskowoli w 13-osobowym składzie. W pierwszej połowie dostali dwie czerwone kartki, a kiedy z powodu kolejnych kontuzji na murawie zostało ledwie sześciu graczy przyjezdnych sędzia musiał zakończyć zawody przy stanie 5:0

W zimie Icemania, w lecie Rollmania. Rolkarze i wrotkarze będą mogli pojeździć w hali

W zimie Icemania, w lecie Rollmania. Rolkarze i wrotkarze będą mogli pojeździć w hali 59 0

Hala do jazdy na wrotkach i rolkach ma być uruchomiona w czerwcu przy Al. Zygmuntowskich. Otworzy ją Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji, który już zamawia wrotki i ochraniacze, które będzie można tu wypożyczyć. Rolki trzeba będzie mieć własne

Górnik – Medyk 3:2. Korona oficjalnie założona

Górnik – Medyk 3:2. Korona oficjalnie założona 10 0

Ekstraliga piłkarek nożnych Górnik Łęczna na zakończenie sezonu pokonał 3:2 Medyka Konin. Ten wynik nie miał jednak najmniejszego znaczenia, ponieważ podopieczne Piotra Mazurkiewicz już dawno temu zapewniły sobie mistrzowski tytuł. W niedzielę jednak „górniczki” wreszcie mogły oficjalnie odebrać złote medale i świętować ze swoimi kibicami historyczny wynik

Łada lepsza od odmłodzonego Hetmana

Łada lepsza od odmłodzonego Hetmana 0 1

Osłabiony i odmłodzony Hetman zostawił wszystkie trzy punkty w Biłgoraju. Łada pokonała w derbach faworyzowanych rywali 2:1, chociaż podopieczni Jacka Ziarkowskiego wcale nie musieli przegrać

Polesie – POM 2:1. Pozostałe wyniki lubelskiej klasy okręgowej

Polesie – POM 2:1. Pozostałe wyniki lubelskiej klasy okręgowej 0 2

Lubelska klasa okręgowa Polesie pokonało POM Iskra Piotrowice po golu Marcina Wójcika w doliczonym czasie gry. Dzięki temu zawodnicy Zbigniewa Wójcika są już bardzo blisko zajęcia drugiego miejsca

Gryf – Olimpiakos 3:2. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Gryf – Olimpiakos 3:2. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej 1 0

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA W pojedynku dwóch beniaminków Gryf Gmina Zamość przegrywał z Olimpiakosem Tarnogród 0:2, ale pokazał charakter. Zespół trenera Romana Blonki w końcowych fragmentach spotkania podkręcił tempo i wyszarpał zwycięstwo wygrywając 3:2

Eko Różanka – Kłos Chełm 3:1. Mikołaj przyszedł już w maju

Eko Różanka – Kłos Chełm 3:1. Mikołaj przyszedł już w maju 1 0

Szalony mecz w Różance. Gospodarze do przerwy przegrywali z Kłosem Chełm 0:1, ale w drugiej połowie odwrócili losy spotkania i ostatecznie wygrali 3:1.

Najbardziej barwna impreza po raz kolejny w Lublinie. Festiwal Kolorów 2018 [zdjęcia]
galeria

Najbardziej barwna impreza po raz kolejny w Lublinie. Festiwal Kolorów 2018 [zdjęcia] 0 1

Nie zdziwcie się jeśli dzisiaj zobaczycie zielono-czerwono-żółte twarze w centrum miasta. W niedzielę odbywa się kolejna edycja Festiwalu Kolorów.

AWF Kraków i Politechnika Gdańska najlepsze podczas AMP w lekkiej atletyce
galeria

AWF Kraków i Politechnika Gdańska najlepsze podczas AMP w lekkiej atletyce 2 0

W weekend na nowym stadionie w Lublinie zostały rozegrane Akademickie Mistrzostwa Polski. Klasyfikację generalną wygrały: AWF Kraków wśród pań i Politechnika Gdańska w rywalizacji mężczyzn. W tej drugiej kategorii trzeci był UMCS

Lubelski Wyścig Kaczek. Kolorowe zawodniczki pomknęły rzeką [zdjęcia]
galeria

Lubelski Wyścig Kaczek. Kolorowe zawodniczki pomknęły rzeką [zdjęcia] 5 0

 W niedzielę na terenach zielonych przy Arenie Lublin zorganizowano wyścig kaczek. To już piąta edycja imprezy.

Olender – Igros 2:2. Spadek niemal pewny

Olender – Igros 2:2. Spadek niemal pewny 0 0

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Olender Sól podzielił się punktami z Igrosem Krasnobród remisując 2:2. Ten wynik nie zadowala żadnej ze stron i wszystko wskazuje na to, że w przyszłym sezonie oba zespoły grać będą o szczebel niżej

Spór w szpitalu przy al. Kraśnickiej. Ludowcy chcą żeby stworzyć "siatkę płac"
film

Spór w szpitalu przy al. Kraśnickiej. Ludowcy chcą żeby stworzyć "siatkę płac" 13 15

Co dalej z konfliktem w szpitalu przy al. Kraśnickiej? - Pole do kompromisu jest bardzo duże i jeśli nie w poniedziałek to we wtorek, zarówno dyrekcja jak i pielęgniarki dojdą do porozumienia - ocenia Krzysztof Hetman, wiceprezes PSL i proponuje stworzenie "siatki płac".

"W rytmie natury". Impreza nad Zalewem Zemborzyckim [zdjęcia]
galeria

"W rytmie natury". Impreza nad Zalewem Zemborzyckim [zdjęcia] 1 0

Pokazy maszyn do pielęgnacji zieleni, pokazy strażackie, spotkania z ekspertami, konkursy z nagrodami i strefa gastronomiczna. W sobotę MOSiR „Bystrzyca” w Lublinie oraz Husqvarna wspólnie zapraszali do akcji „W rytmie natury”.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.