czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Zupa warzywników z Prowansji

Dodano: 22 czerwca 2005, 07:29

Czy pamiętacie smak babcinej zupy? Na pierwszych warzywkach. Z masełkiem? Oto przepis na wiejską zupę warzywników. Aż z Prowansji.


Składniki

Na pulpety: 25 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 1 mała czerstwa bułka wymoczona w wodzie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Na zupę: 4 marchewki, 1 duża pietruszka, 5 młodych ziemniaków, 1 por, 1 seler, ćwierć główki małej kapusty, ćwierć główki kalafiora, połówka papryki, 2 cebulki, fasolka szparagowa, sól, pieprz, pół szklanki śmietany.

Wykonanie

Pulpety:
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki z posiekaną cebulką i czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy, następnie formujemy klopsiki.
Zupa:
Do garnka wlewamy 2,5 litra wody. Na wrzątek wrzucamy na 5 minut klopsiki. Wyciągamy, a w to miejsce wrzucamy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Gotujemy al dente, dodajemy resztę warzyw. Gdy będą miękkie do zupy wlewamy śmietanę, dodajemy klopsiki, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Posiekana pietruszka i koperek ozdobi zupę na talerzu i podkreśli smak.
Smacznego.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!