sobota, 21 października 2017 r.

Kuchnia

Zupa warzywników z Prowansji

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 czerwca 2005, 07:29

Czy pamiętacie smak babcinej zupy? Na pierwszych warzywkach. Z masełkiem? Oto przepis na wiejską zupę warzywników. Aż z Prowansji.


Składniki

Na pulpety: 25 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 1 mała czerstwa bułka wymoczona w wodzie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Na zupę: 4 marchewki, 1 duża pietruszka, 5 młodych ziemniaków, 1 por, 1 seler, ćwierć główki małej kapusty, ćwierć główki kalafiora, połówka papryki, 2 cebulki, fasolka szparagowa, sól, pieprz, pół szklanki śmietany.

Wykonanie

Pulpety:
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki z posiekaną cebulką i czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy, następnie formujemy klopsiki.
Zupa:
Do garnka wlewamy 2,5 litra wody. Na wrzątek wrzucamy na 5 minut klopsiki. Wyciągamy, a w to miejsce wrzucamy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Gotujemy al dente, dodajemy resztę warzyw. Gdy będą miękkie do zupy wlewamy śmietanę, dodajemy klopsiki, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Posiekana pietruszka i koperek ozdobi zupę na talerzu i podkreśli smak.
Smacznego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!