Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 września 2017 r.
18:50

Zupa z opieniek czy rydze na miodzie? Najlepsze przepisy na potrawy z grzybami

12 3 A A

Po raz pierwszy od wielu lat w kraśnickich lasach pojawiły się rydze. W wielkiej obfitości. Takiego wysypu nie pamiętają najstarsi mieszkańcy Zaklikowa. Innych grzybów też jest w bród. Jest z czego zrobić zapasy na zimę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O rydzach pisał czule w „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz: „Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice, Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice/ Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada, I dziwna, żaden owad na nich nie usiada/ Panienki za wysmukłym gonią borowikiem, Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem/ Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy? I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy, Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory, Czy zimą”

Rydze najlepsze są z patelni. Kroimy w paski, smażymy na maśle z dodatkiem czosnku. Solimy. Na talerzu posypujemy siekanym koperkiem. Skwierczące rydze z patelni grillowej są jeszcze lepsze. Genialne są rydze marynowane na miodzie. I od tego przepisu zaczynamy.

Rydze na miodzie

Składniki: rydze. Na zalewę: 5 szklanek wody, pół szklanki octu jabłkowego, pół szklanki miodu, po łyżce soli i cukru, ziele angielski, listek laurowy, gorczyca, ziele angielskie.

Wykonanie: rydze oczyścić, obgotować w osolonej wodzie. Zrobić zalewę. Zagotować wodę z octem i miodem. Dodać pokrojoną w plastry cebulę. Dodać goździki. Zagotować raz jeszcze, ostudzić. Rydze układać w słoiku, dodać cebulę, przyprawy, zalać marynatą. Pasteryzować 15 minut.

Kiszone grzyby

Do kiszenia nadaje się każdy rodzaj grzybów, pod warunkiem, że są młode, jędrne i zdrowe. Najlepsze do kiszenia są rydze. Szczególnie smaczne są gąski, które dobrze i długo się przechowują, ale równie wyborne są borowiki, podgrzybki lub maślaki. Wszystkie rodzaje grzybów, za wyjątkiem gąsek, można kisić razem.
Składniki: na 1 kg świeżych grzybów potrzeba 2 dag soli, 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego i 2 listki laurowe.

Wykonanie: grzyby oczyścić, trzonki przyciąć krótko. Same kapelusze, niekrojone, z krótko przyciętymi trzonkami wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzone i ostudzone grzyby układać w kamiennym garnku i przesypywać solą i przekładać przyprawami.

Grzyby układać zawsze kapeluszami do góry. Ostatnią warstwę grzybów posolić, przykryć czystym lnianym płótnem i wyparzonym talerzem, obciążyć. Po kilku dniach sok, który się wydzielił podczas kiszenia powinien przykryć grzyby. Jeśli nie, należy nalać na wierzch zimnej, osolonej i przegotowanej wody (4 dag soli na 1 l wody). Przechowywać w chłodnym miejscu.

Mrozimy grzyby

To najbardziej sprawdzony przepis na zimowe zapasy grzybowe. Świeże grzyby są bardzo nietrwałe. Ale wystarczy je zamrozić: odpowiedni rozmrożone będą smakować, jak te, dopiero przyniesione z lasu.

Grzyby do zamrożenia muszą być świeże i zdrowe. Po przyniesieniu do domu nie wolno ich myć. Należy je starannie oczyścić, jak do suszenia. Następnie ułożyć na tacce i zamrozić. Po zamrożeniu nakładamy porcje do odpowiednich pojemników lub woreczków, zamykamy i chowamy do zamrażarki. Nie wszystkie grzyby można od razu zamrozić. Kurki i rydze należy najpierw obgotować, bo po rozmrożeniu będą gorzkie. Co gorsza, będą smakować jak wiór.

Sprytny patent

Nie wszyscy wiedzą, że grzyby można przesmażyć z cebulką i zamrozić. Albo zrobić grzybowy farsz i schować do zamrażarki. Grzyby można także ugotować, zmielić i zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy dodać trochę pasty do zupy, by nadać jej niezwykły aromat. We wszystkich przypadkach grzyby zamrażamy w małych porcjach. Tak, żeby całe opakowanie wykorzystać po rozmrożeniu.

Jak postępować z grzybami po wyjęciu z zamrażarki? Okazuje się, że nie wolno ich zostawiać, żeby całkiem się rozmroziły. Już w kilka minut po wyjęciu z zamrażarki można je smażyć na patelni. Wtedy nie stracą jędrności i będą smakować jak należy. Grzybiarze spod Kazimierza mają sprytny patent na prawdziwki. Rozmrażają grzyby, zalewając je mlekiem. Wyglądają i smakują, jakby dopiero co zerwano je w lesie. A teraz kilka sprawdzonych przepisów na obiad z grzybami w głównej roli.

Maślaki w śmietanie

SKŁADNIKI: 50 dag maślaków, 2 małe cebule, sól, pieprz, klarowane masło, śmietanka.

WYKONANIE: maślaki obgotować w osolonym wrzątku. Po odparowaniu pokroić na kawałki. Na głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło. Wrzucić grzyby i krótko przesmażyć. Podlać wodą (można bulionem), dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą z pieprzem i dusić pod przykryciem. Wlać śmietankę, odparować, by sos się zagęścił. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami z masłem.

Pierogi z gąskami

Składniki: ciasto na pierogi. Na farsz: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag gąsek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać posiekane grzyby. Usmażyć, przełożyć do naczynia z ugotowaną i wystudzoną kaszą. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić na pół godziny.
Z rozwałkowanego ciasta wykrajać szklanką porcje, nakładać farsz, lepić, robiąc na brzegach falbanki. Gotować o osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z przesmażoną cebulą.

Schabowe kanie

Składniki: 4 kapelusze kani, litr mleka, 2 jajka, łyżka mąki, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej na smażenie.

Wykonanie: kapelusze oczyścić pędzelkiem, wymoczyć w mleku, delikatnie rozgnieść dłonią. Rozbić jajka z solą i pieprzem. Obtaczać kapelusze w jajku, mące, powtórnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, do którego można dodać kawałek masła.

Panierować można inne grzyby. Świetne są rydze, które należy opłukać pod strumieniem bieżącej wody, panierować w bułce i usmażyć na sklarowanym maśle. To niebywały przysmak. Uwaga. Po zebraniu kani należy je sprawdzić w miejscowym oddziale Sanepidu.

Zrazy z grzybów

Składniki: 50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby trzeba oczyścić, pokrajać na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć. Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. Niech dochodzą w piekarniku.

Zupa z opieniek

SKŁADNIKI: 50 dag świeżych opieniek, 50 dag ziemniaków, olej, listek laurowy, ziele, pieprz, sól, 2 cebule, zielenina do smaku.

WYKONANIE: opieńki oczyścić, pokroić, ugotować z suszonym grzybkiem. Ziemniaki pokroić w kostkę, podsmażyć, zalać przegotowaną wodą, żeby wydobyć smak. Kiedy się ugotują, dodać przyprawy, osolić do smaku. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę. Dodać do zupy, wraz z wcześniej ugotowanymi grzybami. Pogotować kilka minut. Na talerzu posypać zieloną pietruszką.

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
joasia / 20 listopada 2017 o 20:19
A robiliście może takie coś jak pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem ? Musicie spróbować palce lizac:) Przepis jak zrobic: Składniki na 2 osoby:       1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),     4 duże pieczarki grillowe lub portobello,     200 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych,     150g pancetty pokrojonej w plasterki,     2 ząbki czosnku,     świeży tymianek,     oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią,     sól, Przygotowanie: Siekamy kilka listków bazylii i 2 ząbki czosnku. Zalewamy 6 łyżkami oliwy i odstawiamy. Kapelusze pieczarek delikatnie wydrążamy łyżeczką i nacinamy od zewnętrznej strony w kratkę. Skrapiamy z obu stron oliwą i przyprawiamy odrobiną soli i grillujemy krótko na patelni. Pomidorki polewamy oliwą i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pancettę smażymy lub pieczemy w piekarniku, aż będzie chrupiąca (około 15 minut). Na spód pieczarki kładziemy krążek sera pleśniowego Chavroux, pancettę, pomidorki, świeży tymianek i jeszcze jeden krążek sera pleśniowego na górę. Zapiekamy pod górną grzałką w piekarniku, aż ser się rozpuści i stworzy smaczną i delikatną serową powłokę. Polewamy aromatyzowaną oliwą.
A robiliście może takie coś jak pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem ? Musicie spróbować palce lizac:) Przepis jak zrobic: Składniki na 2 osoby:       1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),     4 duże pieczarki grillowe lub portobello,     200 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych,     150g pancetty pokrojonej w plasterki,     2 ząbki czosnku,     świeży tymianek,     oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią,     sól, Przygotowanie: Siekamy kilka listków bazylii i 2 ząbki czosnku.... rozwiń
Avatar
Gość / 25 września 2017 o 07:50
Odmiana "opieńka" przekroczyła możliwości percepcyjne redakcji.
Avatar
Gość / 23 września 2017 o 19:00
Akurat Mickiewicz pisał o grzybicach.
Avatar
joasia / 20 listopada 2017 o 20:19
A robiliście może takie coś jak pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem ? Musicie spróbować palce lizac:) Przepis jak zrobic: Składniki na 2 osoby:       1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),     4 duże pieczarki grillowe lub portobello,     200 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych,     150g pancetty pokrojonej w plasterki,     2 ząbki czosnku,     świeży tymianek,     oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią,     sól, Przygotowanie: Siekamy kilka listków bazylii i 2 ząbki czosnku. Zalewamy 6 łyżkami oliwy i odstawiamy. Kapelusze pieczarek delikatnie wydrążamy łyżeczką i nacinamy od zewnętrznej strony w kratkę. Skrapiamy z obu stron oliwą i przyprawiamy odrobiną soli i grillujemy krótko na patelni. Pomidorki polewamy oliwą i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pancettę smażymy lub pieczemy w piekarniku, aż będzie chrupiąca (około 15 minut). Na spód pieczarki kładziemy krążek sera pleśniowego Chavroux, pancettę, pomidorki, świeży tymianek i jeszcze jeden krążek sera pleśniowego na górę. Zapiekamy pod górną grzałką w piekarniku, aż ser się rozpuści i stworzy smaczną i delikatną serową powłokę. Polewamy aromatyzowaną oliwą.
A robiliście może takie coś jak pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem ? Musicie spróbować palce lizac:) Przepis jak zrobic: Składniki na 2 osoby:       1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),     4 duże pieczarki grillowe lub portobello,     200 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych,     150g pancetty pokrojonej w plasterki,     2 ząbki czosnku,     świeży tymianek,     oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią,     sól, Przygotowanie: Siekamy kilka listków bazylii i 2 ząbki czosnku.... rozwiń
Avatar
Gość / 25 września 2017 o 07:50
Odmiana "opieńka" przekroczyła możliwości percepcyjne redakcji.
Avatar
Gość / 23 września 2017 o 19:00
Akurat Mickiewicz pisał o grzybicach.
Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Żniwa będą wcześniej, ale zboża będzie mniej. Owoców też. Wszystko przez suszę

Żniwa będą wcześniej, ale zboża będzie mniej. Owoców też. Wszystko przez suszę 0 0

Żniwa będą wcześniej, ale zboża będzie mniej. Mniejsze będą też zbiory owoców. W naszym regionie najgorzej jest w m.in. w powiatach: radzyńskim, bialskim, parczewskim, łukowskim i tomaszowskim

Wielka Bitwa

Wielka Bitwa 0 0

Alatus Mortis jest już tuż u bram Magicznych Ogrodów… Krasnoludzcy wojownicy są w najwyższej gotowości bojowej! Bitwa z mrocznymi siłami rozpocznie się w parku już w najbliższy weekend. Czy przesądzi o losach Magicznych Ogrodów?

Cała żużlowa Polska zazdrości nam drużyny i kibiców!

Cała żużlowa Polska zazdrości nam drużyny i kibiców! 4

Znakomicie w Nice 1. lidze żużlowej spisuje się zespół Speed Car Motor Lublin.

Inwestuj(e)my w zawodowych fachowców
galeria

Inwestuj(e)my w zawodowych fachowców 0 0

Pracodawcy szukają ludzi z niezbędnymi kwalifikacjami i doświadczeniem, ale nie chcą ponosić dodatkowych kosztów dokształcania.

Miliony z RPO trafią na edukację

Miliony z RPO trafią na edukację 0

Samorządy chętnie sięgają do skarbonki Regionalnego Programu Operacyjnego. Dzięki unijnym środkom 112 szkół podstawowych, gimnazjów i liceów z województwa lubelskiego zainwestowało w swoje szkoły. Wiele z nich doposażyło pracownie, tworząc przy tym dodatkowe możliwości rozwoju dla uczniów.

Przyroda w powiększeniu
galeria

Przyroda w powiększeniu 0

Janów Lubelski. Małe miasteczko w województwie lubelskim. Największy atut? Bez wątpienia przyroda!

Profilaktyka kluczem do zdrowia mieszkańców

Profilaktyka kluczem do zdrowia mieszkańców 0

Zdrowie społeczeństwa to jeden z czynników, które warunkują jego rozwój, zaś skuteczna profilaktyka i promocja zdrowia pozwalają znacznie obniżyć ogólne koszty przeznaczone na leczenie. Samorząd Województwa Lubelskiego, w ramach swoich zadań, tworzy strategie oraz wytyczne wspierające wdrażanie profilaktyki zdrowotnej.

Pomysłowy i przemysłowy powiat świdnicki
galeria

Pomysłowy i przemysłowy powiat świdnicki 0 0

Powiat świdnicki najczęściej bywa kojarzony z produkcją śmigłowców i motocykli – słynnych „wuesek”, które przez dekady powstawały w PZL – Świdnik. Sama stolica powiatu (miasto Świdnik) narodziła się jako osiedle robotnicze wokół fabryki w I połowie XX w. Skojarzenie z przemysłem lotniczym jest więc właściwe... ale tylko częściowo, bo powiat ma więcej atutów i zachęca inwestorów do ich wykorzystania w biznesie.

Nagroda Real Estate Impactor 2018
galeria

Nagroda Real Estate Impactor 2018 0

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego otrzymał nagrodę Dziennika Rzeczpospolita pn. „Real Estate Impactor 2018" za inwestycję Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.

Nowe połączenia na lubelskim lotnisku!
galeria

Nowe połączenia na lubelskim lotnisku! 1

Nasze lotnisko oferuje coraz bardziej rozbudowaną sieć połączeń. Na lotniczej mapie mamy już kursy do Monachium, Mediolanu, Londynu, czy Oslo. Od września ze Świdnika polecimy również do Warszawy. Daje to już 15 kierunków w 11 krajach – taką liczbą lotów może pochwalić się Port Lotniczy Lublin. Dynamika rozwoju naszego portu jest bardzo wysoka.

Bramka i atak to priorytety Hetmana Zamość

Bramka i atak to priorytety Hetmana Zamość 1 0

Pierwsze ruchy kadrowe w Hetmanie. Zamościanie w lecie stracą na pewno Kacpra Skrzypka, a także Michała Palucha, który wraca do Motoru. To jednak nie jedynie ubytki wicemistrza z sezonu 2017/2018

Biłgoraj – gmina, która się zmienia
galeria

Biłgoraj – gmina, która się zmienia 0

Biłgoraj to przykład dynamicznej gminy, która bardzo efektywnie wykorzystuje środki europejskie. Z  Programu Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 pozyskała blisko 13,5 mln złotych co pozwoliło jej w krótkim czasie rozwinąć się i zmienić swoje oblicze nie do poznania.

Droga nr 835 Piotrków-Wysokie oficjalnie otwarta
galeria

Droga nr 835 Piotrków-Wysokie oficjalnie otwarta 0

Najdłuższa w Polsce droga wojewódzka przeszła gruntowną modernizację za 64 mln zł

Nowa jakość leczenia onkologicznego
galeria

Nowa jakość leczenia onkologicznego 0

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli w Lublinie jest jedynym pełnoprofilowym wysokospecjalistycznym centrum onkologicznym w naszym województwie.

Orkiestra św. Mikołaja na Moście Kultury
22 czerwca 2018, 16:30

Orkiestra św. Mikołaja na Moście Kultury 1 0

Co Gdzie Kiedy. Czas na przedostatni weekend czerwca na Moście Kultury. Tradycyjnie na uczestników czekają koncerty i warsztaty. Gwiazdą weekendu będzie Orkiestra Św. Mikołaja.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.