wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Żurawinówki smak: Szlachetna herbatówka

  Edytuj ten wpis
Dodano: 17 września 2010, 15:26
Autor: (SZ)

Legendarna już nalewka z Kazimierza Dolnego, o której krążą barwne opowieści. Związana ze znakomitym malarzem Danielem de Tramecourtem.

Składniki:
1 łyżka suchej herbaty jak najlepszego gatunku, 1/2 l czystej wódki 45%, kilka suszonych rodzynek, parę ziaren kolorowego pieprzu, trochę kory cynamonowej, 1/2 laski wanilii, szczypta gałki muszkatołowej, kminek, anyżek, kardamon i odrobina majeranku.


Wykonanie:
Suchą herbatę zalać wódką. Dodać przyprawy (z wyjątkiem majeranku), odstawić na 4 tygodnie, dodać majeranek, po 2 tygodniach przefitrować, przelać do butelek. Smakuje jak najszlachetniejszy koniak.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!