czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Żydowskie placki na szczęście w Mandragorze (zdjęcia)

Dodano: 8 maja 2010, 16:30

W lubelskiej restauracji Mandragora zrobiliśmy z Moniką Januszek z Radia Lublin tradycyjne, żydowskie placki ziemniaczane zwane plackami chanukowymi.

– Podajemy je ze śmietaną i krążkami surowej cebuli, które symbolizują monety na szczęście. Oprócz soli i pieprzu ważną przyprawą jest miłość – mówi Iza Kozłowska, właścicielka Mandragory.

Składniki: 5 dużych ziemniaków, 2 cebule, 4 jajka, 10 dag mąki, sól, pieprz, olej do smażenia.
Wykonanie: ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce razem z 1 cebulą. Wymieszać, dodać jajka, wsypać mąkę. Dokładnie wyrobić masę na placki. Doprawić solą z pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dłonią nakładać masę ziemniaczaną. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Osuszyć na bibule. Ułożyć na półmisku. Polać dobrą śmietaną i obłożyć krążkami cebuli.

Placki z dżemem i cynamonem. Składniki: 50 dag ugotowanych ziemniaków, 2 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz i cynamon, 2 białka ubite na sztywną pianę, olej.

Wykonanie: ziemniaki zemleć, wymieszać z rozbitymi żółtkami, solą, pieprzem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Wymieszać, dodać białko, kłaść masę na olej i smażyć na złoto. Podawać ze śmietaną, dżemem i cynamonem.

Placki z białym serem
Składniki:
25 dag białego sera, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, sól, olej.
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z solą dodając mleko i mąkę. Delikatnie dodać sztywną pianę z białek. Kiedy ciasto będzie miało gęstość śmietany nakładać łyżką na rozgrzany olej. Na każdy placek położyć plasterek sera, obłożyć ciastem i smażyć na złoto.
Podawać ze śmietaną, dżemem i cynamonem.

Warunkiem uczestnictwa jest zarejestrowanie się na naszym forum. Każdy z uczestników konkursu może wpisać dowolną ilość komentarzy z przepisami.
Czytaj więcej o:
mandragora
Mosze Mieczyslaw
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

mandragora
mandragora (9 września 2010 o 14:01) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
może schabowego to nieee....nasze noze wieprzowiny na oczy nie widziały!!! ale sznycelko drobiowe - jak tralalala - usmażymy i z koszernym winem podamy :)la haim!!!
Rozwiń
Mosze Mieczyslaw
Mosze Mieczyslaw (17 maja 2010 o 04:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A czy szef kuchni potrafi zrobic koszernego schabowego kotlecika, takiego jak u Hirka w Telaviv?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!