wtorek, 21 listopada 2017 r.

Lubelskie Ekstra

Kim jest zwycięzca konkursu Good Chef 2017


Tomasz Mielniczuk urodził się w Krasnymstawie. Korzenie rodzinne to okolice Chełma. Dzieciństwo spędził w domu rodzinnym, domu po dziadkach i pradziadkach.

- Dom z pokolenia na pokolenie. Miejsce, gdzie zjeżdża cała rodzina. Jak do gniazda - mówi Tomasz Mielniczuk. Młody, skupiony na tym, co mówi. Siedzimy w restauracji Eco hotelu Agit, gdzie pracuje u boku Jeana Bosa, szefa kuchni. Człowieka, który przez kilkanaście lat gotował dla Baldwina I, króla Belgów i jego małżonki Fabioli.

Kuchnia babci

- Wymykałem się do babci Krystyny i pomagałem, jak umiałem - śmieje się Tomek. Jaką kuchnię prowadziła babcia? - Tradycyjną, polską, dobrą. Do tej pory w kuchni stoi stary piec chlebowy, gdzie wypiekała chleb fajercarze. Babcia była mistrzynią zup. Najlepsza była pomidorowa, ogórkowa i rosół, który za młodu uwielbiałem.

A pierogi? - O tak, z kapustą najlepsze. Babcia miała na nie patent. Jaki? Po ugotowaniu odsączała je, przekładała do misy, krasiła cebulką i wkładała do duchówki. Tam, w cieple naciągały smakiem. Godzinkę, dwie. Poezja!

Od kiedy pamięta, w kuchni były świeże cebularze. - Wpychałem się do pomocy, zagniatałem ciasto, pomagałem kroić cebulę, sypałem mak. Babcia piekła małe cebularze, miały z 10 centymetrów średnicy. Piekła też dwa razy większe, a czasem, kiedy nie chciało jej się dzielić ciasta i robić kulek wykładała ciastem ogromną blachę, kładła dużo cebuli i do pieca chlebowego.

Artykuł premium
lub wykup pełny dostęp do portalu:
Prenumerata
30 dni
koszt: 10,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 30 dni
Prenumerata
90 dni
koszt: 25,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 90 dni
Prenumerata
180 dni
koszt: 40,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 180 dni
Prenumerata
360 dni
koszt: 70,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 360 dni
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!