czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Lubelskie

Festiwal Kaszy "Gryczaki" już dzisiaj. Mamy dla Was przepisy

Dodano: 8 sierpnia 2015, 11:06

Zachwyciła Wojciecha Modesta Amaro. Teraz Sylwia Biały chce zachwycić uczestników Festiwalu Kaszy Gryczaki, który w sobotę, 8 sierpnia, o godzinie 14 startuje w Parku Misztalec w Janowie Lubelskim

Sylwia Biały ma 28 lat. O sobie mówi, że jest kurą domową. W „Hell‘s Kitchen“ zaskoczyła samego Wojciecha Modesta Amaro. Jedno z jej dań tak mu posmakowało, że znalazło się w menu „Piekielnej Kuchni“. 

- Na festiwalu pokazywaliśmy już największe kulinarne gwiazdy z Polski. Teraz zaprosiliśmy Sylwię, którą zobaczycie na scenie w niedzielę, 9 sierpnia o godzinie 16 - mówi Łukasz Drewniak, pomysłodawca Festiwalu Kaszy Gryczaki w Janowie Lubelskim, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury. Sylwia Biały ma przygotować danie smaczne, szybkie i ładne. Co ważne, dla 500 osób. Na głównym koncercie festiwalu wystąpią Brathanki. Na scenę wyjdą w sobotę, 8 sierpnia, o godzinie 21.30.

Gryczaki w głównej roli

Gryczak to popularna nazwa piroga gryczanego. Placka z kaszy, sera i ziemniaków, który występuje w wersji słodkiej i na ostro.

- Ponieważ z roku na rok dostajemy pytania czym różni się gryczak janowski od innych gryczaków, w sobotę 8 sierpnia o 14 zapraszamy na pokazy przyrządzania gryczaka po janowsku, kocudzku i godziszewsku - mówi Łukasz Drewniak.

Trzy wersje piroga różnią się proporcjami ziemniaków, kaszy i sera oraz dodatkami. W wersji na ostro mogą wystąpić skwarki, cebula, boczek. W wersji na słodko, na bazie kaszy jaglanej: nawet bakalie.
- Sam gryczak to jedno, sposoby jego podania, to drugie. Może być na zimno lub na gorąco, z sosem lub bez. Może być odgrzewany, opiekany, rumiany lub nie - wylicza Drewniak, który przed laty zakochał się w gryczanym placku. I został w Janowie Lubelskim na stałe.

Co na to Makłowicz?

W gryczaku z naszego regionu zakochani są Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Ten pierwszy podpisywał się pod swymi felietonami Bikont Gryczany. Ten drugi przyrządził lubelski gryczak z sosem kurkowym, czyniąc go bohaterem jednego z odcinków swych Podróży Kulinarnych.

Jak zrobić taki gryczak?

Farsz: ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie. Utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać smalec, pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać. Dodać śmietanę i jajka, wymieszać.
Ciasto: drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na pół, jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut.

Sos kurkowy: cebulę posiekać, zrumienić na maśle, wrzucić posiekane kurki. Dodać łyżeczkę mąki, wlać trochę bulionu, dodać 30% śmietankę, chwilę pogotować, aby śmietanka zagęściła się, po czym wlać nieco białego wytrawnego wina. Doprawić solą i pieprzem. Upieczony piróg podawać z sosem z kurek, lub z gęstą kwaśną śmietaną.

Kiełbaski z kaszy i co jeszcze?

Po raz kolejny na festiwalu odbędzie się konkurs na najciekawsze potrawy regionalne, do których przygotowania użyto kaszy i na najlepszą nalewkę.

A kreatywność autorów potraw jest imponująca. Do dziś nie mogę zapomnieć smaku kiełbasek z kaszy gryczanej; prosto z wędzarki. Miały genialny smak i godne były najlepszej, warszawskiej restauracji.
Czym w tym roku zaskoczą nas uczestnicy obu konkursów? Ogłoszenie wyników w niedzielę, 9 sierpnia, o 18.30.

Janowskie kiełbaski z kaszy gryczanej

Składniki: 4 szklanki kaszy gryczanej, 6 szklanek wody, 3 wędzone skórki z boczku, 15 dag słoniny, 2 cebule, 2 łyżeczki z masła, 15 dag boczku pieczonego, sól, naturalne osłonki na kiełbasy.
Wykonanie: kaszę podsmażyć na maśle. Do wrzącej wody dodać sól i wędzone skórki z boczku. Wsypać kaszę i gotować do zagęszczenia. Następnie wsypać kaszę do prodiża i uprażyć.

Doprawić kaszę cebulą przesmażoną na słoninie i boczku, dodać zmielone skórki wędzone. Doprawić do smaku, ewentualnie dodać pieprz. Napełnić osłonki, wędzić godzinę w olszynowym dymie. Do podstawowego farszu można dodawać składniki według uznania. Na przykład sarninę.

Smak tradycji

Dyrektor Łukasz Drewniak nie ukrywa, że jego oczkiem w głowie są Zagrody Smaku. - Zacienione uliczki parku Misztalec kryją prawdziwe skarby tradycyjnej kuchni. W Polsce jest bardzo dużo festiwali kulinarnych. Często rdzenna kuchnia schodzi na drugi plan. Dla mnie bardzo ważne są zagrody, w których mieszkańcy prezentują potrawy przygotowywane kiedyś przez ich rodziców czy dziadków. Najpierw odkrywają zapomniane przepisy, potem je odtwarzają w kuchni. W ten sposób tamte przepisy wracają do młodych - tłumaczy Drewniak.

Kasza z warzywami

Składniki: 30 dag kaszy gryczanej, 20 dag suszonych grzybów, 1 czerwona papryka, 2 cebule, bulion warzywny, oliwa, sól, pieprz, natka pietruszki.

Wykonanie: grzyby namoczyć na 2 godziny, ugotować i posiekać. Kaszę ugotować w bulionie. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, paprykę i czosnek, dodać grzyby, poddusić i wymieszać z kaszą.
Do suszonych grzybów, które nadają kaszy gryczanej fantastyczny smak – warto dodać kilka pieczarek lub boczniaków. Do kaszy gryczanej bardzo pasują panierowane kapelusze pieczarek. Lub boczniaki usmażone jak schabowe.

Czytaj więcej o: Janów Lubelski Gryczaki
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!