czwartek, 23 listopada 2017 r.

Lubelskie

Nasza droga szynka

  Edytuj ten wpis
Dodano: 1 listopada 2004, 21:56
Autor: (rhs)

- W ciągu ostatniego tygodnia podnieśliśmy ceny o 20 groszy na kilogramie - potwierdza Beata Batyra, rzecznik Zakładów Mięsnych "Łmeat” w Łukowie.
W Zakładach Mięsnych "Marysin” ceny podskoczyły o 10 groszy, obecnie rolnicy dostają 4,60 zł za kilogram żywca wieprzowego. I tak jest w całej Polsce. - Jeśli cena będzie nadal rosła, to może znów dojść do bariery popytu - uważa Grzegorz Mazurek, zajmujący się skupem w firmie "Marysin”. - Mieliśmy to niedawno, gdy ceny przekraczały 5 zł za kilogram. Po prostu klientów nie będzie stać na kupno mięsa czy wędlin.
Podwyżki to efekt mniejszej podaży. Ale nie jest to przetrzymywanie świń w oczekiwaniu na przedświąteczny szał zakupów. - Nie ma czego przetrzymywać - uważa Emilia Sanecka, specjalistka z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli. - W porównaniu z ubiegłym rokiem liczba świń na Lubelszczyźnie spadła o 20 procent. To efekt trwającej dwa lata dekoniunktury. Teraz, aby odbudować pogłowie sprzed kryzysu, potrzeba co najmniej roku. Oczywiście pod warunkiem, że będzie z czego odbudować.
A prosięta znów drożeją, co świadczy o rosnącym zainteresowaniu hodowlą świń. Dla przykładu; w Wisznicach trzy tygodnie temu za parę prosiąt do 15 kg płacono nie więcej niż 280 zł, teraz cena nie spada poniżej 300 zł. Ale rekord padł w Żywcu, gdzie sprzedawano je po 460 zł za parę.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!