piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Lubelskie

Pstrąg i karp palce lizać! Dożynki Rybackie w Dworze Anna (zdjęcia)

Dodano: 7 grudnia 2014, 18:52

Assiette z pstrąga w wykonaniu Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli oraz tort z karpia z sosem żurawinowo-czosnkowym przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy wygrały XI Dożynki Rybackie, które odbyły się w niedzielę w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich.

Drugie miejsce w kategorii restauracje i szkoły zajęła rolada szpinakowa z marynowanym pstrągiem, którą przygotowała restauracja "U Saszy” z Bychawy, a trzecią - szczupak faszerowany dynią, orkiszem i szpinakiem w wykonaniu lubelskiego technikum "Lider”. W kategorii gospodarstwa rybackie i koła gospodyń wiejskich drugie miejsce zajął pasztet z karpia ze szpinakiem Koła Gospodyń Wiejskich w Moszczance, a trzecie - pierogi z karpia z koperkiem Gospodarstwa Rybackiego Górki Świętokrzyskie. W tym roku po raz pierwszy współorganizatorem dożynek był Związek Producentów Ryb. - Takie imprezy to świetna i często jedyna okazja do pokazania gospodarstw rybackich, które nie mają środków na promocję. Liczymy też, że świadomość Polaków zacznie się zmieniać i będziemy jeść więcej ryb - zaznacza Krzysztof Karoń, prezes związku. - Ryby są bardzo zdrowe ze względu na zawartość kwasów Omega3. Niestety w tym momencie Polacy spożywają zaledwie 30 proc. tego, co zalecają dietetycy. Zależy nam, żeby rozwijała się kultura kulinarna związana z rybami. Pomysłów na rybne dania jest mnóstwo, to nie tylko tradycyjny śledzik z cebulą i smażony karp.

Oprócz nagrodzonych potraw na stołach pojawiły się też inne specjały m.in. karp jałowcowy z kaszą gryczaną, pulpeciki z karpia w sosie pietruszkowym czy sandacz w kaszy gryczanej w sosie kurkowym. - Co roku na dożynki rybackie przygotowujemy wspólnie nowe przepisy. Spotykamy się, próbujemy, aż będzie idealnie. W tym roku do konkursu przygotowałyśmy m.in. roladki szafranowe z sandacza z warzywami - mówi Halina Jońska, przewodnicząca KGW w Moszczance. - Amur w sosie szpinakowym to jedna z naszych tegorocznych propozycji. Ta ryba, chociaż mniej popularna jest bardzo smaczna i można ją przyrządzać na wiele sposobów - mówi Krzysztof Ślósarz, dyrektor Zespołu Szkół im. Kajetana hr. Kickiego w Sobieszynie. Do udziału w tegorocznych dożynkach zgłosiło się pięć restauracji, trzy koła gospodyń wiejskich, dwie szkoły gastronomiczne oraz osiem gospodarstw rybackich z województwa lubelskiego i mazowieckiego.
Czytaj więcej o: dwór anna kuchnia
Henio
Josef
Węgorz a la łosoś
(9) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Henio
Henio (8 grudnia 2014 o 09:26) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

I co tam robili "baniaki"-gumo filcowe na dożynkach rybnych?Pierwszy hoduje świnie ,a drugi przekrety.Mają się super dobrze,natomiast zupełnie źle ci,,ktorzy rzekomo ich wybierali! Tragedia:faryzeusze opanowali rynek rolno-spożywczy i doją biedaków ile wlezie.Identycznie jak to robli Żydzi ze swoimi w czasie okupacjii!!!

Teraz żyd robi to samo,tyle lat po okupacji,zamiast iść do przodu,to się nadal cofamy.

Rozwiń
Josef
Josef (8 grudnia 2014 o 09:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

I co tam robili "baniaki"-gumo filcowe na dożynkach rybnych?Pierwszy hoduje świnie ,a drugi przekrety.Mają się super dobrze,natomiast zupełnie źle ci,,ktorzy rzekomo ich wybierali! Tragedia:faryzeusze opanowali rynek rolno-spożywczy i doją biedaków ile wlezie.Identycznie jak to robli Żydzi ze swoimi w czasie okupacjii!!!

Rozwiń
Węgorz a la łosoś
Węgorz a la łosoś (8 grudnia 2014 o 01:42) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

"Pomysłów na rybne dania jest mnóstwo, to nie tylko tradycyjny śledzik z cebulą i smażony karp." - właśnie, że tylko to. tort z karpia, pasztet z karpia, pierogi z karpia - brakuje szynki i golonki z karpia. co to za wymysły, karważ twarz , kto to zje?!

ryba nadaje się do jedzenia tylko jako wędzona, smażona lub pieczona i w postaci śledzia. i gitara

Rozwiń
red
red (7 grudnia 2014 o 22:40) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Ludzie nie dajcie się więcej oszukiwać polskim bankom. Ciężko dzisiaj znaleźć w internecie rzetelne informacje, ja prowadzę swoją małą prywatną stronkę na której możecie się dowiedzieć o oszustwach banków. Wstawcie kropki w miejsce spacji: polskiebanki cba pl

Rozwiń
rak
rak (7 grudnia 2014 o 21:47) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

A co z rybami z Pustelni. Nic nie piszecie. Czy nie było?

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (9)

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!