środa, 18 października 2017 r.

Lubelskie

Pstrąg i karp palce lizać! Dożynki Rybackie w Dworze Anna (zdjęcia)

  Edytuj ten wpis
Dodano: 7 grudnia 2014, 18:52

Assiette z pstrąga w wykonaniu Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli oraz tort z karpia z sosem żurawinowo-czosnkowym przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy wygrały XI Dożynki Rybackie, które odbyły się w niedzielę w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich.

Drugie miejsce w kategorii restauracje i szkoły zajęła rolada szpinakowa z marynowanym pstrągiem, którą przygotowała restauracja "U Saszy” z Bychawy, a trzecią - szczupak faszerowany dynią, orkiszem i szpinakiem w wykonaniu lubelskiego technikum "Lider”. W kategorii gospodarstwa rybackie i koła gospodyń wiejskich drugie miejsce zajął pasztet z karpia ze szpinakiem Koła Gospodyń Wiejskich w Moszczance, a trzecie - pierogi z karpia z koperkiem Gospodarstwa Rybackiego Górki Świętokrzyskie. W tym roku po raz pierwszy współorganizatorem dożynek był Związek Producentów Ryb. - Takie imprezy to świetna i często jedyna okazja do pokazania gospodarstw rybackich, które nie mają środków na promocję. Liczymy też, że świadomość Polaków zacznie się zmieniać i będziemy jeść więcej ryb - zaznacza Krzysztof Karoń, prezes związku. - Ryby są bardzo zdrowe ze względu na zawartość kwasów Omega3. Niestety w tym momencie Polacy spożywają zaledwie 30 proc. tego, co zalecają dietetycy. Zależy nam, żeby rozwijała się kultura kulinarna związana z rybami. Pomysłów na rybne dania jest mnóstwo, to nie tylko tradycyjny śledzik z cebulą i smażony karp.

Oprócz nagrodzonych potraw na stołach pojawiły się też inne specjały m.in. karp jałowcowy z kaszą gryczaną, pulpeciki z karpia w sosie pietruszkowym czy sandacz w kaszy gryczanej w sosie kurkowym. - Co roku na dożynki rybackie przygotowujemy wspólnie nowe przepisy. Spotykamy się, próbujemy, aż będzie idealnie. W tym roku do konkursu przygotowałyśmy m.in. roladki szafranowe z sandacza z warzywami - mówi Halina Jońska, przewodnicząca KGW w Moszczance. - Amur w sosie szpinakowym to jedna z naszych tegorocznych propozycji. Ta ryba, chociaż mniej popularna jest bardzo smaczna i można ją przyrządzać na wiele sposobów - mówi Krzysztof Ślósarz, dyrektor Zespołu Szkół im. Kajetana hr. Kickiego w Sobieszynie. Do udziału w tegorocznych dożynkach zgłosiło się pięć restauracji, trzy koła gospodyń wiejskich, dwie szkoły gastronomiczne oraz osiem gospodarstw rybackich z województwa lubelskiego i mazowieckiego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: dwór anna kuchnia
Henio
Josef
Węgorz a la łosoś
(9) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Henio
Henio (8 grudnia 2014 o 09:26) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

I co tam robili "baniaki"-gumo filcowe na dożynkach rybnych?Pierwszy hoduje świnie ,a drugi przekrety.Mają się super dobrze,natomiast zupełnie źle ci,,ktorzy rzekomo ich wybierali! Tragedia:faryzeusze opanowali rynek rolno-spożywczy i doją biedaków ile wlezie.Identycznie jak to robli Żydzi ze swoimi w czasie okupacjii!!!

Teraz żyd robi to samo,tyle lat po okupacji,zamiast iść do przodu,to się nadal cofamy.

Rozwiń
Josef
Josef (8 grudnia 2014 o 09:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

I co tam robili "baniaki"-gumo filcowe na dożynkach rybnych?Pierwszy hoduje świnie ,a drugi przekrety.Mają się super dobrze,natomiast zupełnie źle ci,,ktorzy rzekomo ich wybierali! Tragedia:faryzeusze opanowali rynek rolno-spożywczy i doją biedaków ile wlezie.Identycznie jak to robli Żydzi ze swoimi w czasie okupacjii!!!

Rozwiń
Węgorz a la łosoś
Węgorz a la łosoś (8 grudnia 2014 o 01:42) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

"Pomysłów na rybne dania jest mnóstwo, to nie tylko tradycyjny śledzik z cebulą i smażony karp." - właśnie, że tylko to. tort z karpia, pasztet z karpia, pierogi z karpia - brakuje szynki i golonki z karpia. co to za wymysły, karważ twarz , kto to zje?!

ryba nadaje się do jedzenia tylko jako wędzona, smażona lub pieczona i w postaci śledzia. i gitara

Rozwiń
red
red (7 grudnia 2014 o 22:40) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Ludzie nie dajcie się więcej oszukiwać polskim bankom. Ciężko dzisiaj znaleźć w internecie rzetelne informacje, ja prowadzę swoją małą prywatną stronkę na której możecie się dowiedzieć o oszustwach banków. Wstawcie kropki w miejsce spacji: polskiebanki cba pl

Rozwiń
rak
rak (7 grudnia 2014 o 21:47) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

A co z rybami z Pustelni. Nic nie piszecie. Czy nie było?

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (9)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!