poniedziałek, 23 października 2017 r.

Lubelskie

Tłok w lasach ...i na toksykologii

  Edytuj ten wpis
Dodano: 20 września 2010, 21:43

Tylko w miniony weekend siedemnastu pacjentów zgłosiło się do szpitala z podejrzeniem zatrucia. Jedna osoba zmarła. To już druga śmiertelna ofiara grzybów w ostatnich tygodniach. Na początku września zmarł 60-latek z Wojciechowa. Myślał, że je pieczarki.

– W sobotę i niedzielę każdy wolny skrawek ziemi wokół lasów zajmowały samochody grzybiarzy – mówi nam mieszkaniec wsi pod Tomaszowem Lubelskim na Zamojszczyźnie. – Tłumy szły w las i wracały z koszami pełnymi grzybów. Głównie tzw. blaszkowych. Może to i gołąbki albo gąski były – powątpiewa.

Wczoraj w szpitalu im. Jana Bożego w Lublinie o życie walczyło trzech grzybiarzy, którzy przygotowali sobie sos z "gołąbków” i "gąsek”, a jeden zjadł "kanie”. Stan 70-latka z Kraśnika oraz 57- latka i 38-latka z Jawidza jest ciężki, ale stabilny.

– Niestety, nie udało nam się uratować 60-latki z Janowa Lubelskiego. Trafiła na oddział w sobotę w bardzo ciężkim stanie. Zmarła w niedzielę – mówi dr Hanna Lewandowska-Stanek, wojewódzki konsultant w dziedzinie toksykologii.

Nie wiadomo na sto procent, jakim grzybami zatruła się zmarła. Lekarze stwierdzili zaawansowaną niewydolność wątroby.

– Najbardziej niebezpieczny dla człowieka jest muchomor sromotnikowy i jadowity – mówi Irmina Nikiel z lubelskiego sanepidu i przestrzega przed zbieraniem grzybów blaszkowych, bo kanię czy gołąbka łatwo pomylić ze sromotnikiem.

Chodzisz na grzyby? Pochwal się swoimi zbiorami (zdjęcia)

Zawiera on amanitynę – substancję zabójczą dla człowieka. Uszkadza ona wątrobę, a wraz z nią resztę narządów.

– Objawy zatrucia występują zwykle późno, od 8 do 24 godzin od spożycia grzybów – wyjaśnia dr Lewandowska-Stanek. – Następnie zaczyna się żółtaczka, zaburzenia układu krzepnięcia, wodobrzusze oraz narastające uszkodzenia centralnego układu nerwowego.

Pacjenci, których uda się uratować, do końca życia muszą stosować dietę, która wyklucza m.in. alkohol i ciężkostrawne warzywa. Takie życie czeka teraz trzyosobową rodzinę z Wirkowic koło Izbizy, która w sierpniu zatruła się sosem z muchomorów. Wszyscy troje opuścili już szpital.

Udało się uratować również 50-latka z Zamościa. Mężczyzna żyje dzięki przeszczepowi wątroby w warszawskiej klinice.

Nie tylko muchomory są groźne. – Coraz więcej osób przychodzi do nas po poradę z tzw. czubajką czerwieniejącą – mówi Irmina Nikiel. – To trujący grzyb, który od niedawna coraz częściej rośnie w lubelskich lasach. On też mylony jest z kanią.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
ABC
a
nieznoszącyabsurdów
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

ABC
ABC (21 września 2010 o 08:46) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='nieznoszącyabsurdów' date='21 wrzesień 2010 - 08:03 ' timestamp='1285049028' post='350543']
zapraszam wypowiadającą się tak źle o KANI CZUBAJCE CZERWIENIEJĄCEJ do atlasów grzybów. wstyd mi za tak zamienita osobę .a prasa bezmyślnie powiela takie wiadomości i woda z mózgu gotowa .
[/quote]

Zanim napiszesz taki komentarz to sprawdź w kilku źródłach. W mim atlasie też jest jadalna, ale na tablicach poglądowych w sanepidzie już nie z zaznaczeniem, że MOŻE CZĘSTO powodować ............. (byłem i sprawdziłem przy okazji sprawdzania zebranych grzybów). Przecież to nie sanepid drukuje te pomoce tylko je dostaje.
Moim zdaniem grzyb ten powinien być sklasyfikowany jako niejadalny a nie trujący.
Rozwiń
a
a (21 września 2010 o 08:23) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ludzie nie zbierajcie blaszkowych grzybów, pieczarki kupujemy na targu albo w sklepie
Rozwiń
nieznoszącyabsurdów
nieznoszącyabsurdów (21 września 2010 o 08:03) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
zapraszam wypowiadającą się tak źle o KANI CZUBAJCE CZERWIENIEJĄCEJ do atlasów grzybów. wstyd mi za tak zamienita osobę .a prasa bezmyślnie powiela takie wiadomości i woda z mózgu gotowa .
Rozwiń
Lepper-Potter-Miller
Lepper-Potter-Miller (21 września 2010 o 06:07) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[size="4"][font="Verdana"]Zmarł kolejny znawca grzybów - zbierał tylko te , które znał a więc popełnił samobójstwo ! :-)[/font][/size]
Rozwiń
S
S (21 września 2010 o 05:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Czubajka czerwieniejąca jest bardzo smacznym grzybem jadalnym. Artykuł podaje błędne informacje.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!