piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Lubelskie

Tłok w lasach ...i na toksykologii

Dodano: 20 września 2010, 21:43

Tylko w miniony weekend siedemnastu pacjentów zgłosiło się do szpitala z podejrzeniem zatrucia. Jedna osoba zmarła. To już druga śmiertelna ofiara grzybów w ostatnich tygodniach. Na początku września zmarł 60-latek z Wojciechowa. Myślał, że je pieczarki.

– W sobotę i niedzielę każdy wolny skrawek ziemi wokół lasów zajmowały samochody grzybiarzy – mówi nam mieszkaniec wsi pod Tomaszowem Lubelskim na Zamojszczyźnie. – Tłumy szły w las i wracały z koszami pełnymi grzybów. Głównie tzw. blaszkowych. Może to i gołąbki albo gąski były – powątpiewa.

Wczoraj w szpitalu im. Jana Bożego w Lublinie o życie walczyło trzech grzybiarzy, którzy przygotowali sobie sos z "gołąbków” i "gąsek”, a jeden zjadł "kanie”. Stan 70-latka z Kraśnika oraz 57- latka i 38-latka z Jawidza jest ciężki, ale stabilny.

– Niestety, nie udało nam się uratować 60-latki z Janowa Lubelskiego. Trafiła na oddział w sobotę w bardzo ciężkim stanie. Zmarła w niedzielę – mówi dr Hanna Lewandowska-Stanek, wojewódzki konsultant w dziedzinie toksykologii.

Nie wiadomo na sto procent, jakim grzybami zatruła się zmarła. Lekarze stwierdzili zaawansowaną niewydolność wątroby.

– Najbardziej niebezpieczny dla człowieka jest muchomor sromotnikowy i jadowity – mówi Irmina Nikiel z lubelskiego sanepidu i przestrzega przed zbieraniem grzybów blaszkowych, bo kanię czy gołąbka łatwo pomylić ze sromotnikiem.

Chodzisz na grzyby? Pochwal się swoimi zbiorami (zdjęcia)

Zawiera on amanitynę – substancję zabójczą dla człowieka. Uszkadza ona wątrobę, a wraz z nią resztę narządów.

– Objawy zatrucia występują zwykle późno, od 8 do 24 godzin od spożycia grzybów – wyjaśnia dr Lewandowska-Stanek. – Następnie zaczyna się żółtaczka, zaburzenia układu krzepnięcia, wodobrzusze oraz narastające uszkodzenia centralnego układu nerwowego.

Pacjenci, których uda się uratować, do końca życia muszą stosować dietę, która wyklucza m.in. alkohol i ciężkostrawne warzywa. Takie życie czeka teraz trzyosobową rodzinę z Wirkowic koło Izbizy, która w sierpniu zatruła się sosem z muchomorów. Wszyscy troje opuścili już szpital.

Udało się uratować również 50-latka z Zamościa. Mężczyzna żyje dzięki przeszczepowi wątroby w warszawskiej klinice.

Nie tylko muchomory są groźne. – Coraz więcej osób przychodzi do nas po poradę z tzw. czubajką czerwieniejącą – mówi Irmina Nikiel. – To trujący grzyb, który od niedawna coraz częściej rośnie w lubelskich lasach. On też mylony jest z kanią.
Czytaj więcej o:
ABC
a
nieznoszącyabsurdów
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

ABC
ABC (21 września 2010 o 08:46) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='nieznoszącyabsurdów' date='21 wrzesień 2010 - 08:03 ' timestamp='1285049028' post='350543']
zapraszam wypowiadającą się tak źle o KANI CZUBAJCE CZERWIENIEJĄCEJ do atlasów grzybów. wstyd mi za tak zamienita osobę .a prasa bezmyślnie powiela takie wiadomości i woda z mózgu gotowa .
[/quote]

Zanim napiszesz taki komentarz to sprawdź w kilku źródłach. W mim atlasie też jest jadalna, ale na tablicach poglądowych w sanepidzie już nie z zaznaczeniem, że MOŻE CZĘSTO powodować ............. (byłem i sprawdziłem przy okazji sprawdzania zebranych grzybów). Przecież to nie sanepid drukuje te pomoce tylko je dostaje.
Moim zdaniem grzyb ten powinien być sklasyfikowany jako niejadalny a nie trujący.
Rozwiń
a
a (21 września 2010 o 08:23) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ludzie nie zbierajcie blaszkowych grzybów, pieczarki kupujemy na targu albo w sklepie
Rozwiń
nieznoszącyabsurdów
nieznoszącyabsurdów (21 września 2010 o 08:03) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
zapraszam wypowiadającą się tak źle o KANI CZUBAJCE CZERWIENIEJĄCEJ do atlasów grzybów. wstyd mi za tak zamienita osobę .a prasa bezmyślnie powiela takie wiadomości i woda z mózgu gotowa .
Rozwiń
Lepper-Potter-Miller
Lepper-Potter-Miller (21 września 2010 o 06:07) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[size="4"][font="Verdana"]Zmarł kolejny znawca grzybów - zbierał tylko te , które znał a więc popełnił samobójstwo ! :-)[/font][/size]
Rozwiń
S
S (21 września 2010 o 05:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Czubajka czerwieniejąca jest bardzo smacznym grzybem jadalnym. Artykuł podaje błędne informacje.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!