środa, 18 października 2017 r.

Lubelskie

Uczniowie wymyślili miodomaty. Można kupić miód, ciasteczka i świeczki woskowe

Dodano: 9 lutego 2016, 15:49

Miodomat stoi w szkole w Pszczelej Woli zaś na UMCS i w kilku szkołach pojawiły się kanapkomaty. Mają zastąpić batony i chipsy, które zniknęły ze szkół. Pierwsze urządzenie to pomysł uczniów. Z inicjatywą drugiego wyszła świdnicka piekarnia.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty

Miodomat to pomysł uczniów z klasy IV Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli w powiecie lubelskim. Młodzież po raz pierwszy wystartowała w konkursie na projekt innowacji technicznej dotyczący rolnictwa i konkurs wygrała. Poza miodomatem powstała też platforma internetowa „Halo pszczoła”.

– Pomysł z miodomatem to konsekwencja tego, że w szkołach nie sprzedaje się już chipsów i batonów. Uczniowie wpadli na pomysł, że można by sprzedawać małe słoiki miodu, batoniki czy propolis – mówi Bożena Stępień, wicedyrektor Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli, opiekunka zwycięskiego zespołu. – Automat wypożyczył nam pan Tomasz Piasecki. Zrobił to bezinteresownie – podkreśla.

Od grudnia w miodomacie można kupić m.in. produkowane w szkole ciasteczka: całuski pszczelowolskie, miód ze szkolnej pasieki oraz pyłek i propolis. – Są też świeczki woskowe – dodaje Stępień. – Jest bardzo duże zainteresowanie. Dzieci korzystają z miodomatu chętnie, kupują też rzeczy na prezenty.

Miodomat w szkole w Pszczelej Woli to nie jedyny oryginalny pomysł na promocję zdrowej żywności. Piekarnia Adampol ze Świdnika podbija lokalny rynek kanapkomatami.

– Automaty z kanapkami i naszymi wyrobami piekarniczymi stoją już w dwóch świdnickich szkołach i na wydziale ekonomii i humanistyki UMCS – mówi Kamil Joć z Piekarni Adampol w Świdniku. – Po feriach kolejny nasz automat z kanapkami wstawiamy na WSPiA.

Poza tradycyjnymi kanapkami z szynką i serem w automatach można kupić też np. kanapki z rucolą, z kurczakiem, z indykiem i żurawiną czy też z tuńczykiem.

– W sumie mamy osiem rodzajów kanapek z bułek z pełnoziarnistej mąki – dodaje Joć. – Dostarczamy je codziennie, są zawsze świeże.

Miodzio
Gość
Gość
(8) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Miodzio
Miodzio (10 lutego 2016 o 11:16) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Brawo inicjatorom

Żeby tak jeszcze miód pitny...

Rozwiń
Gość
Gość (10 lutego 2016 o 09:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
To się chwali
Rozwiń
Gość
Gość (10 lutego 2016 o 01:03) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Brawo inicjatorom
Rozwiń
Gość
Gość (9 lutego 2016 o 20:54) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ten styropian made in Joć , to ma być zdrowa żywność ?!!!
Rozwiń
Gość
Gość (9 lutego 2016 o 19:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
no i gyt
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (8)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!