czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Lubelskie

Zaczął się sezon na szparagi

Dodano: 11 maja 2007, 17:51

3 złote kosztuje pęczek świeżych szparagów. Na targu cieszą się one sporym powodzeniem wśród klientów, także w Lublinie.

Okolice Opola Lubelskiego są zagłębiem szparagowym. - Jak szparag łamie się z lekkim trzaskiem, jest jędrny, to znaczy, że towar jest świeży. Gdy trudno go złamać, jest elastyczny, nie warto kupować - mówi Jarosław Jarosławski, który sprzedawał szparagi na targu warzywnym przy ulicy Ruskiej w Lublinie.
Przed ugotowaniem trzeba odciąć 3, 4 centymetry stwardniałej dolnej części szparagi, od dołu obrać do połowy ze skórki i gotować w wodzie z cukrem i solą. Białe gotujemy do 15 minut, zielone i różowe 7-8 minut. Można podać z masłem i bułką tartą lub sosem holenderskim - tłumaczy Jarosławski.
(p.p.)
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!