wtorek, 21 listopada 2017 r.

Lubelskie

Zjadł jad z wekowanego mięsa

  Edytuj ten wpis
Dodano: 11 sierpnia 2001, 13:26

48-letni mężczyzna zatruł się jadem kiełbasianym po tym, jak zjadł peklowane mięso produkcji domowej. Z poważnymi objawami chorobowymi od dwóch dni leży w Klinice Chorób Zakaźnych Samodzielnego Publicznego Wojewódzkiego Szpitala im. Jana Bożego w Lublinie.

- Wywiad epidemiologiczny i objawy kliniczne wskazują na zatrucie jadem kiełbasianym - orzekła dr Anna Łyczak z kliniki. - Chory widzi podwójnie, ma trudności z przełykaniem, suchość w jamie ustnej.
Mężczyzna zjadł wekowane mięso produkcji domowej. Potrawę spożywali też inni domownicy, ale u nich objawy zatrucia nie wystąpiły. To możliwe, że nie są chorzy, ponieważ jad kiełbasiany ma to do siebie, że umiejscawia się w potrawie ogniskowo.
Jest najsilniejszą trucizną bakteryjną, której spożycie może doprowadzić do porażenia mięśnia oddechowego, i tym samym do śmierci. Zatrucia jadem kiełbasianym notuje się każdego roku notuje się - najczęściej latem. (step)
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!