niedziela, 4 grudnia 2016 r.

Lubelskie

Zjadł jad z wekowanego mięsa

Dodano: 11 sierpnia 2001, 13:26

48-letni mężczyzna zatruł się jadem kiełbasianym po tym, jak zjadł peklowane mięso produkcji domowej. Z poważnymi objawami chorobowymi od dwóch dni leży w Klinice Chorób Zakaźnych Samodzielnego Publicznego Wojewódzkiego Szpitala im. Jana Bożego w Lublinie.

- Wywiad epidemiologiczny i objawy kliniczne wskazują na zatrucie jadem kiełbasianym - orzekła dr Anna Łyczak z kliniki. - Chory widzi podwójnie, ma trudności z przełykaniem, suchość w jamie ustnej.
Mężczyzna zjadł wekowane mięso produkcji domowej. Potrawę spożywali też inni domownicy, ale u nich objawy zatrucia nie wystąpiły. To możliwe, że nie są chorzy, ponieważ jad kiełbasiany ma to do siebie, że umiejscawia się w potrawie ogniskowo.
Jest najsilniejszą trucizną bakteryjną, której spożycie może doprowadzić do porażenia mięśnia oddechowego, i tym samym do śmierci. Zatrucia jadem kiełbasianym notuje się każdego roku notuje się - najczęściej latem. (step)
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24

CENEO