czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Lublin

Dożynki Rybackie 2015 wygrały pstrąg w trzech smakach i flaczki z lina

Dodano: 6 grudnia 2015, 21:01
Autor: TOMA

Pstrąg w trzech smakach z Hotelu Focus i flaczki z lina przygotowane przez Gospodarstwo Rybackie Rejowiec wygrały XII Dożynki Rybackie

Impreza odbyła się w niedzielę w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich. Wzięło w niej udział 27 wystawców z województw lubelskiego, mazowieckiego i świętokrzyskiego.

– 12 lat temu zaczynaliśmy od dwóch gospodarstw, jednej restauracji i jednej szkoły. Teraz chętnych jest tyle, że nie wiem, co będzie w kolejnych latach – mówi Kazimierz Gajek, organizator Dożynek Rybackich. – Chcemy promować ryby słodkowodne, bo Polacy wciąż jedzą ich za mało.

A ryby jeść warto. – Są bogatym źródłem białek i aminokwasów, posiadają wiele związków mineralnych i witamin. Nie mówiąc już o walorach smakowych – mówi Krzysztof Karoń, prezes Związku Producentów Ryb. – Pod względem spożycia ryb jesteśmy nadal zapleczem Europy. Przeciętny Polak rocznie zjada ich tylko 13 kg, podczas gdy Niemcy ok. 28 kg, a Portugalczycy: 67 kg.

Na stołach królowały karpie, szczupaki, pstrągi, amury czy sandacze. Kucharze serwowali potrawy przyrządzane na wiele sposobów.

– My postanowiliśmy wrócić do korzeni kuchni staropolskiej. Przygotowaliśmy ryby nieco zapomnianymi technikami, gotowaliśmy wywary na rybich głowach i ościach, by wyciągnąć z nich smak. Później gotowaliśmy i studziliśmy w tym ryby faszerowane zawinięte w płótno. To metody bardzo pracochłonne, ale bronią się smakiem – zachwalał Michał Szczepanowski, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Rarytas z Piask.

Wyniki

Restauracje, szkoły, koła gospodyń wiejskich:

I miejsce: Pstrąg w trzech smakach (Hotel Focus).

II miejsce: Sandacz w borowikach (restauracja Huzar).

III miejsce: Trio z ryb (Technikum Lider).

Gospodarstwa rybackie:

I miejsce: Flaczki z lina (Gospodarstwo Rybackie Rejowiec).

II miejsce: Karp tradycyjnie wędzony (Gospodarstwo Rybackie Topornica).

III miejsce: Karp duszony w cebuli (Gospodarstwo Rybackie Rowy).

Gość
Gość
Gość
(7) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (11 grudnia 2015 o 15:06) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Szczupaki świeże są w Auchan.
Rozwiń
Gość
Gość (10 grudnia 2015 o 08:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ta impreza rzeczywiście wpisała się w kalendarz imprez. Szkoda tylko, że to ustawka. Już przed imprezą wiadomo kto wygra. Sam fakt, że dopuszczani do udziału są nieliczni jest tego potwierdzeniem. Czy przed imprezą oficjalnie była gdzieś informacja, że się odbędą? Nie, dopiero po imprezie jest wiadomość, że się odbyła. A szkoda
Rozwiń
Gość
Gość (7 grudnia 2015 o 14:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
SUPER FOTKI, AŻ ŚLINKA CIEKNIE.
Rozwiń
Gość
Gość (7 grudnia 2015 o 13:23) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
BYŁEM - Bardzo dobra organizacja. Można się uczyć od Kazimierza Gajka.
Rozwiń
Gość
Gość (7 grudnia 2015 o 10:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A, gdzie w Lublinie można kupić szczupaka?
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (7)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!