piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Lublin

Eko marchewka na Starym Mieście

Dodano: 5 sierpnia 2012, 21:05

W sobotę na pierwszym EkoBazarze pojawiło się dziesięciu producentów ekologicznej żywności. Można by
W sobotę na pierwszym EkoBazarze pojawiło się dziesięciu producentów ekologicznej żywności. Można by

Warszawa ma Biobazar, a Lublin EkoBazar. Produkty są tańsze, ale klienci też mniej zamożni.

– Inspiracją był warszawski BioBazar. Skoro tam pomysł zdał egzamin, to dlaczego nie spróbować w Lublinie? – mówi Katarzyna Wąsag, która Na Starym Mieście w Lublinie postanowiła otworzyć EkoBazar. – Szukając odpowiedniego miejsca oglądaliśmy m.in. stare magazyny, ale w końcu zdecydowaliśmy się na wynajęcie lokalu w kamienicy – dodaje.

W pomieszczeniach, które przez lata zajmował sklep rowerowy, w sobotę pojawili się producenci ekologicznej żywności nie tylko z naszego regionu.

Grzegorz Lewek ze swojego gospodarstwa w Kozienicach (woj. mazowieckie) przywiózł ekologiczne warzywa.

– Większość naszych produktów sprzedajemy przez Internet. Głównie do sklepów z ekologiczną żywnością w Krakowie, Poznaniu, Gdyni, czy Zielonej Góry – mówi i częstuje różnymi odmianami pomidorów.

W gorące niedziele popołudnie klientów jest niewielu, ale Lewek nie narzeka. – To pierwsza ta impreza. Z czasem pewnie się rozkręci – mówi.

– Nie dołożymy – uśmiecha się pani Eugenia Budzyńska, która razem z mężem o 10 lat uprawia ekologiczne warzywa w Grądach (gm. Ludwin). Od ponad roku sprzedaje je głównie na stołecznym BioBazarze. – Tam zdarzają się klienci, którzy w portfelu mają więcej gotówki niż nasz całodzienny utarg – mówi. I dodaje, że w Lublinie ma ceny średnio o 50 proc. niższe – Pęczek marchewki tutaj sprzedaję za 3 zł, a w Warszawie za 5 zł.

Ceny obniżył też Sławomir Chmiel, który do Lublina przywiózł produkty z korzenia żeń-szenia. Nasiona chińskiej rośliny można było kupić za 1,5 zł, a sadzonki od 11 zł. – Myślę, że będę tu jeszcze przyjeżdżał – deklaruje.

Przy stoisku z warzywami spotkaliśmy panią Marię – Przyjechałam tu specjalnie, głównie po pieczywo. Nie dojechało, ale ma być za tydzień – uśmiecha się. – To bardzo dobra inicjatywa – dodaje.

– W wakacje wielu producentów ma zajęte cztery niedziele w miesiącu, bo jeżdżą na różne jarmarki – tłumaczy Katarzyna Wasąg. – Jesienią będzie ich o wiele więcej – obiecuje.

EkoBazar w kamienicy przy ul. Bramowej 4-6 będzie odbywał się w każdą sobotę w godzinach od 8 do 17. Swoje produkty mogą na nim sprzedawać tylko rolnicy, którzy prowadzą certyfikowane gospodarstwa ekologiczne.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!