poniedziałek, 11 grudnia 2017 r.

Lublin

Eko marchewka na Starym Mieście

  Edytuj ten wpis
Dodano: 5 sierpnia 2012, 21:05

W sobotę na pierwszym EkoBazarze pojawiło się dziesięciu producentów ekologicznej żywności. Można by
W sobotę na pierwszym EkoBazarze pojawiło się dziesięciu producentów ekologicznej żywności. Można by

Warszawa ma Biobazar, a Lublin EkoBazar. Produkty są tańsze, ale klienci też mniej zamożni.

– Inspiracją był warszawski BioBazar. Skoro tam pomysł zdał egzamin, to dlaczego nie spróbować w Lublinie? – mówi Katarzyna Wąsag, która Na Starym Mieście w Lublinie postanowiła otworzyć EkoBazar. – Szukając odpowiedniego miejsca oglądaliśmy m.in. stare magazyny, ale w końcu zdecydowaliśmy się na wynajęcie lokalu w kamienicy – dodaje.

W pomieszczeniach, które przez lata zajmował sklep rowerowy, w sobotę pojawili się producenci ekologicznej żywności nie tylko z naszego regionu.

Grzegorz Lewek ze swojego gospodarstwa w Kozienicach (woj. mazowieckie) przywiózł ekologiczne warzywa.

– Większość naszych produktów sprzedajemy przez Internet. Głównie do sklepów z ekologiczną żywnością w Krakowie, Poznaniu, Gdyni, czy Zielonej Góry – mówi i częstuje różnymi odmianami pomidorów.

W gorące niedziele popołudnie klientów jest niewielu, ale Lewek nie narzeka. – To pierwsza ta impreza. Z czasem pewnie się rozkręci – mówi.

– Nie dołożymy – uśmiecha się pani Eugenia Budzyńska, która razem z mężem o 10 lat uprawia ekologiczne warzywa w Grądach (gm. Ludwin). Od ponad roku sprzedaje je głównie na stołecznym BioBazarze. – Tam zdarzają się klienci, którzy w portfelu mają więcej gotówki niż nasz całodzienny utarg – mówi. I dodaje, że w Lublinie ma ceny średnio o 50 proc. niższe – Pęczek marchewki tutaj sprzedaję za 3 zł, a w Warszawie za 5 zł.

Ceny obniżył też Sławomir Chmiel, który do Lublina przywiózł produkty z korzenia żeń-szenia. Nasiona chińskiej rośliny można było kupić za 1,5 zł, a sadzonki od 11 zł. – Myślę, że będę tu jeszcze przyjeżdżał – deklaruje.

Przy stoisku z warzywami spotkaliśmy panią Marię – Przyjechałam tu specjalnie, głównie po pieczywo. Nie dojechało, ale ma być za tydzień – uśmiecha się. – To bardzo dobra inicjatywa – dodaje.

– W wakacje wielu producentów ma zajęte cztery niedziele w miesiącu, bo jeżdżą na różne jarmarki – tłumaczy Katarzyna Wasąg. – Jesienią będzie ich o wiele więcej – obiecuje.

EkoBazar w kamienicy przy ul. Bramowej 4-6 będzie odbywał się w każdą sobotę w godzinach od 8 do 17. Swoje produkty mogą na nim sprzedawać tylko rolnicy, którzy prowadzą certyfikowane gospodarstwa ekologiczne.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!