środa, 23 sierpnia 2017 r.

Lublin

Europejski Festiwal Smaku 2012: Kawałek Prowansji w Lublinie

Dodano: 29 sierpnia 2012, 16:58

O atrakcjach festiwalu organizatorzy poinformowali na środowej konferencji. (Wojciech Nieśpiałowski)
O atrakcjach festiwalu organizatorzy poinformowali na środowej konferencji. (Wojciech Nieśpiałowski)

Będzie zdrowo, ekologicznie, ale wciąż bardzo smacznie. Za 10 dni w Lublinie rozpocznie się kolejny Europejski Festiwal Smaku. Tym razem w klimacie prowansalskim.

Na Starym Mieście stanie ponad setka straganów, na których nie zabraknie oliwek, serów, win, czy ziół. Nic dziwnego, skoro hasło tegorocznej edycji festiwalu to "Prowansja Wschodu”.

– Chcielibyśmy, by Lublin był postrzegany jako miejsce gdzie można dobrze i zdrowo zjeść i żyje się szczęśliwie – mówi Waldemar Sulisz, dyrektor festiwalu. – Postawiliśmy na produkty ekologiczne, z których słynie nasz region. Można powiedzieć, że festiwal został odchudzony.

Dieta nie dotyczy jednak festiwalowego programu. Trzy dni (7-9 września) to aż 60 różnych wydarzeń: wystaw, koncertów, projekcji filmowych, warsztatów czy pokazów kulinarnych. Wstęp na nie jest bezpłatny z wyjątkiem sobotniego spektaklu z Mirosławem Czyżykiewiczem na wirydarzu Dominikanów (bilety kosztują 25 zł).

– W piątek na scenie na Placu po Farze zagrają Haydamaky w nowym składzie i z nowym repertuarem, w sobotę za sprawą Fanfar Transylwanii przeniesiemy się na Bałkany w klimat filmów Emira Kusturicy, a w niedzielę wystąpi Czesław Śpiewa, który zaśpiewa nie tylko utwory Czesława Miłosza – wylicza szef festiwalu.

Jak na kulinarne wydarzenie przystało o podniebienia muzyków będę brały najlepsze lubelskie restauracje. I tak Ukraińców będzie karmić Hades Szeroka, Rumunów Orient Ekspres, a Czarcia Łapa ugości Czesława i jego muzyków (wszyscy to absolwenci Królewskiej Akademii Muzycznej w Danii).

W Lublinie pojawią się też i literaci. W Salonie Literackim spotkamy m.in. Ernesta Brylla (sobota, godz. 20, Old Pub). Warto też wybrać się na jedną z licznych towarzyszących festiwalowi wystaw. Jedna z najciekawszych propozycji to "Światło ikony” w klasztorze Dominikanów, którą w piątek o godz. 15 otworzy prawosławny abp Abel. Wtedy też rozpocznie się pisanie ikony festiwalu. Postępy prac będzie można śledzić do niedzieli. Z kolei we wtorek, 11 września, na kościelnych ambonach (klasztor Dominikanów) pojawią się duchowny protestancki i prawosławny. Dysputa "Smak krzyża” rozpocznie się o godz. 19.

Ale najważniejsza jest oczywiście kuchnia. I tu nie zabraknie atrakcji ani dla początkujących kucharzy, smakoszy, ani koneserów wykwintnych smaków. Do Lublina z tym, co mają najlepsze przyjadą miasta i miasteczka naszego regionu. Staromiejski browar uwarzy piwo z dodatkiem kwiatu pomarańczy, kolendry i czarnego pieprzu.

Swoją premierę będzie też miała lubelska ciabata, focaccia i placek z boczkiem, ziołami i serem, który ma szansę podbić nie tylko lubelski rynek. A plac pod Teatrem Andersena zamieni się w zaułek serów i win. Kolejny nowy pomysł to Noc Restauracji. Siedem staromiejskich restauracji przygotuje potrawy w stylu prowansalskim

– W nocy z soboty na niedzielę w godz. 22-1 klienci dostaną na nie 50 proc. zniżkę. Będą też mogli wziąć udział w losowaniu 18 miesięcznego sera Bursztyn marki Old Poland – mówi Magdalena Gorgol-Rzepecka z Centrum Promocji Województwa Lubelskiego.

Organizatorami festiwalu są Województwo Lubelskie, Miasto Lublin i Kresowa Akademia Smaku. Program festiwalu dostępny jest na stronie www.europejskifestiwalsmaku.pl
Czytaj więcej o:
czysmakuje.blogspot.com
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

czysmakuje.blogspot.com
czysmakuje.blogspot.com (30 sierpnia 2012 o 11:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Nie możemy się doczekać!
Na pewno opiszemy festiwal na www.czysmakuje.blogspot.com
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!