niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Lublin

Europejski Festiwal Smaku 2014: JemTeatr, nalewki i Skarby Serowara

Dodano: 6 września 2014, 14:00

W Lublinie trwa Europejski Festiwal Smaku. Lublin mieni się smakami i zapachami, które w tym roku mają silne, madziarskie akcenty. A my podpowiadamy, gdzie warto się wybrać, co spróbować i czego nie wolno ominąć

Po raz pierwszy w Lublinie pojawiły się food trucki. 20 restauracji na kółkach zaparkowało już w browarze Perła. - Na Festiwal przyjadą goście z Warszawy, Krakowa i Łodzi, by zaoferować całe bogactwo ulicznych smaków w tym slowfoodowe burgery, oryginalne śledzie, pastrami, kanapki z własnymi sosami, BBQ, regionalne specjały takie jak, np. maczanka po krakowsku czy zapiekanki oraz własnoręcznie pieczone słodkości - wylicza Bartosz Wilczyński, kordynator projektu.

Dwa Jarmarki Inspiracji
W tym roku działa Górny i Dolny Jarmark Inspiracji. To 100 wystawców z całej Europy na Starym Mieście oraz w zabytkowym browarze Perła. Plus panorama smaków i produktów regionalnych na stoiskach wystawowych.

Na jarmarku nie zabraknie, jak zawsze sprawdzonych, wędlin, pieczywa, serów, ciast, przypraw, nalewek i przetworów, które pokochali nasi goście.

Siłą napędową tegorocznego Jarmarku są nowości. Wśród nich będziemy mogli m.in.: skosztować oryginalnych wypieków osmańskich jak np. baklava i serlava, fantastycznych produktów kuchni gruzińskiej, wina toskańskie, portugalskie oliwy i oliwki, suszone owoce z całego świata... a to jeszcze nie koniec niespodzianek.

Jemy teatr

Nazywa się jemTeatr, ma siedzibę w hotelu Alter. W piątek 5 września o godzinie 21.30 nowa scena w Lublinie da pierwszą premierę. To spektakl "Lublin smaków”.

- W spektaklu wystąpi 7 dań inspirowanych historią Lublina - mówi Wiesław Kurowski, jeden z reżyserów spektaklu. - Na stołach znajdzie się między innymi polewka piwna, którą jadał Jan Kochanowski, dziczyzna króla Stasia czy słynne liny w śmietanie, na które przyjeżdżała do Lublina Ordonka.

W spektaklu wystąpi krakowski zespól Chluba, zaśpiewają "Miłość Ci wszystko wybaczy” oraz wiersz Bolesława Leśmiana.

Na premierowy spektakl z zespołem Chluba można wykupić zaproszenie (Hotel Alter, tel. 81 516 90 90). Bardzo polecamy.

Nalewki z porucznikiem Borewiczem

Rozpoczną się w Sali Dziedzica (browar Perła) w sobotę, 6 września, o godzinie 15. W tym roku Ogólnopolski Turniej Nalewek ma unikalną formę.

- Po raz pierwszy najlepsi polscy twórcy nalewek będą brać udział w obradach kapituły - mówi Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaku.

Na czele kapituły stoi Piotr Bikont. W turnieju wezmą udział także Jerzy Rogalski (porucznik Jaszczuk) oraz Bronisław Cieślak (porucznik Borewicz).

- Dostaliśmy misję specjalną. Ponieważ na turnieju może dojść do zamieszek, zabezpieczamy miejsce wydarzeń - śmieje się Rogalski.

W kapitule zasiądzie także kapitan Janusz Wójtowicz z Komendy Wojewódzkiej Policji.

Choć lista zgłoszonych nalewek jest zamknięta, to organizatorzy jeszcze dali szansę spóźnialskim - należy się pojawić z nalewkami o 14 w browarze Perła.

Skarby Serowara

Bohaterem tegorocznej edycji jest nowa linia serów Spomlek; jedne z najciekawszych polskich serów sygnowane są marką Skarby Serowara.

Szukajcie stoiska serów z Radzynia Podlaskiego na obu Jarmarkach Inspiracji. W sobotę o godzinie 18 zaplanowano pokaz Sebastiana Gołębiewskiego z Warszawy: "Bursztyn, Rubin, Szafir. Odkrywamy Skarby Serowara”.

Sensacyjnie zapowiada się pojedynek między radzyńskim serem Bursztyn i włoskim Grana Padano w wykonaniu Ivo Violante. Zajrzyjcie na plac po Farze w niedzielę o 18.

Mistrzowie serów zagrodowych

Pojawią się w browarze Perła w Alei Serowarów.

- Dla wykwintnych smakoszy zrobię ser nadziewany anchois. To mój ostatni szalony pomysł. Niemniej jednak coś w tym jest. Oprócz tego mam nadzieję, że znajdę w Lublinie, dobry, prawdziwy chleb na zakwasie. Pokroję go w pajdki i posmaruję moją serową pastą. Będą jej różne smakowe wariacje, począwszy od pikantnej - z pieprzem Cayenne i czosnkiem - poprzez czosnek niedźwiedzi, macierzankę, suszone pomidory i bazylię do naturalnej, którą można zjeść z owocami - zapowiada Marek Grądzki, którego sery goszczą w pałacu prezydenckim.

7 najlepszych serowarów przywozi do Lublina swoje najciekawsze sery. W tym nowe sery zrobione na bazie lubelskiego piwa Perła Koźlak. - To nowy trend w Europie, w Austrii produkuje się specjalne sery do piwa, wyrabiane na bazie słodu i chmielu - dodaje Grądzki.

Festiwal Piwa

To absolutna nowość. Od piątku do niedzieli trwa w browarze Perła. Do Lublina przyjadą browarnicy domowi i małe browary rzemieślnicze. Będą pokazy rozładunku piwa, warsztaty i porady, jak zrobić piwo w domu.

W browarze powstało całe Miasteczko Piwne z dziesiątkami atrakcji. Będą grille, wędzarki i pokazy Kozaków, którzy przygotują słynną potrawę "Kulisz”.

www.europejskifestiwalsmaku.pl

Tu znajdziecie pełny program, ciekawostki i opis wydarzeń.
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!