czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Lublin

Europejski Festiwal Smaku: Będą koncerty, spektakle, pokazy kulinarne

Dodano: 23 sierpnia 2015, 09:31

Fot. Materiały organizatora
Fot. Materiały organizatora

Tegoroczny festiwal rozpocznie się we wtorek, 1 września. W ciągu 7 dni będą koncerty, spektakle, wystawy, pokazy kulinarne, warsztaty i dużo dobrego jedzenia

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty

W tym roku malownicze stragany, na których znajdą się specjały z całego świata, zaczną się na deptaku. - Mamy już 140 wystawców z Polski i Europy. Zaczyna brakować miejsc na deptaku - mówi Robert Żuchnik, koordynator jarmarku. Najliczniejszą grupę wystawców jarmarku stanowią producenci regionalnych specjałów, w tym chlebów, wędlin i przetworów, piw, win, cydrów i nalewek, ziół i przypraw. Oto nasz subiektywny wybór 10 najciekawszych tematów kulinarnych na Europejskim Festiwalu Smak.

Jabłka i papryki na zamku

Ogrody zamkowe. Wystawa i Targ - to nowy projekt festiwalu. Startuje we wtorek 1 września o 12. - Na dziedzińcu Muzeum Lubelskiego kupicie sadzonki krzewów i drzew, z których owoców powstają nalewki - mówi Krzysztof Wrona, który poprowadzi także warsztaty ogrodnicze dla nalewkowiczów. Warsztaty nalewek z Markiem Dyrką są poświęcone roślinom i naparom leczniczym.

jemTeatr z kuchnią gruzińską

W środę, 2 września, o 21 w restauracji Old Pub odbędzie się premiera spektaklu „Kirgiz schodzi z konia” inspirowanego esejem Ryszarda Kapuścińskiego. Dorota Otachel przygotuje 7 najsłynniejszych potraw gruzińskich, które zostaną zderzone z dzikością 7 win gruzińskich.
Na kulinarny spektakl z literackimi i muzycznymi akcentami obowiązują zaproszenia, które można wykupić na miejscu. Ze względu na duże zainteresowanie, obowiązują wcześniejsze rezerwacje pod telefonem: 81 743 71 27.

Oko w oko z ośmiornicą

W czwartek, 3 września, o 16 na placu Łokietka rozpocznie się pokaz kucharzy z restauracji Kardamon, którzy przygotują potrawy z ośmiornicy. Będzie ośmiornica na surowo, ośmiornica z grilla i inne atrakcje.

Rok temu Kardamon zawojował podniebienia festiwalowej publiki świeżymi ostrygami, w tym chce przekonać nas do nietypowych owoców morza.

Ryby, cydry i festiwalowe piwo

W piątek, 4 września, o 10 otwiera się na placu Rybnym Targ Rybny & Slow Food. To kolejny, nowy projekt Europejskiego Festiwalu Smaku, nawiązujący do targu rybnego działającego w tym miejscu w XVI wieku.

- Będą świeże ryby od Pana Sandacza, szyneczka z karpia i wędzone ryby z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia, oleje i sery od lokalnych wystawców oraz unikalne cydry z Polski - wylicza Jan Budzyński, szef lubelskiego oddziału Slow Food Polska. Pyszne ryby z lokomotywy szykuje restauracja Rozanna z Wąwolnicy. Browar Chełmskie Podziemie zaprosi na premierę festiwalowego piwa, która rozpocznie się w piątek 4 września o 18 w pubie U Fotografa.

3 krainy smaku

Od piątku do niedzieli (4-6 września), zawsze o 18 na scenie (plac Po Farze) prezentować się będą mistrzowie kuchni, opowiadacze i muzycy z Lokalnych Grup Działania Ziemia Biłgorajska, Kraina Wokół Lublina i Ziemia Kraśnicka.

Będzie karp po strażacku, kresowe smaki, pirogi gryczane w kilku odmianach, aromatyczne nalewki i destylaty, oraz dużo muzyki.

Granaty, chinkali i chaczapuri

W środę, 2 września, na placu Łokietka startuje Gruzińskie Miasteczko Smaku z koncertami, pokazami kulinarnymi, straganami z gruzińskimi przyprawami, przysmakami i winami.
W centrum ze swoim grillem rozłoży się charyzmatyczny Paweł Portoyan: skosztujemy mięs, szaszłyków, ryb. Gruzini ze stowarzyszenia Tamada będą lepić słynne pierogi chinkali. Także tutaj odbędą się pojedynki na cebularze i chaczapuri.

Urodziny

W niedzielę, w samo południe, także na placu Łokietka Ivo Violante będzie świętował 40 urodziny. Z tej okazji zaprasza na kulinarny benefis. Będą niespodzianki - w tym modne w Warszawie żywe robaki na surowo. Niespodzianek Ivo szykuje więcej.

Razem z nim na placu Łokietka wystąpią uczestnicy telewizyjnych programów: Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen. - To będzie prawdziwa petarda - zapowiada Ivo.

DJ-e miksują, muzycy gotują, kucharze latają

To pierwszy w Polsce pokaz znanych didżejów, którzy w sobotę 5 września o 15 na scenie będą miksować kuchnię gruzińską z lubelską. Z kolei od piątku do niedzieli, zawsze o 19, na scenie królować będzie kuchnia Izrela, Ukrainy i Macedonii. Muzyczne wyprawy nawiązują do koncertów na plac Po Farze.

Także od piątku do niedzieli, o 19. 30 - razem z Lublin Airport - najlepsi szefowie kuchni wyruszą w kulinarną podróż do krajów, z którymi mamy połączenia lotnicze.

Smaki Lubelszczyzny

Ciekawie zapowiadają się pokazy z cyklu „Gospodarka ze smakiem”. Organizatorzy chcą pokazać biznes ze smakiem. Czyli takie miejsca, które odniosły sukces gospodarczy, w gotowaniu opierają się na świeżych sezonowych owocach i warzywach oraz produktach sygnowanych Marką Lubelskie.

W piątek, 4 września o 17 odbędzie się pokaz kulinarny restauracji Stary Młyn w Bełżycach. W sobotę 5 września o 17 na scenę wyjdą gospodarze z Sadyby Rozalin, która słynie z sezonowej kuchni i wyśmienitych przetworów. W niedzielę 6 września, także o 17 – scena należeć będzie do pensjonatu Rozanna w Wąwolnicy. – Na pewno przyrządzimy pierożki z karpia – mówi Izabella Oprzańska.

Zielona Akademia Kubusia Puchatka

W niedzielę o 14.30 na dziedzińcu Muzeum Lubelskiego ekipa kucharzy z Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen będzie uczyć dzieci zdrowego jedzenia. - Odwołujemy się do postaci ze znanej książki o Puchatku, wraz z dzieciakami przygotujemy przysmaki, które smakują przyjaciołom Misia. Ja będę Tygryskiem - śmieje się Violante.

Czytaj więcej o: Europejski Festiwal Smaku
Gość
Gość
Gość
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (27 sierpnia 2015 o 09:10) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
robaki? :) Ludzie jedzcie gówn@ Miliony much nie mogą się mylić
Rozwiń
Gość
Gość (24 sierpnia 2015 o 07:58) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
czyżby żuk wziął nową pożyczkę na przedwyborcze igrzyska
Rozwiń
Gość
Gość (24 sierpnia 2015 o 02:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
"...w tym modne w Warszawie żywe robaki na surowo". Jeżeli żywe to tylko na surowo!
Rozwiń
Gość
Gość (23 sierpnia 2015 o 22:22) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
już przed tysiącleciem wiedziano, że najlepsze są igrzyska zamiast chleba i pracy- SZCZEGÓLNIE PRZED WYBORAMI
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!