piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Lublin

Jak dawniej kapustę kiszono. Impreza w skansenie (wideo)

Autor: TOMA

Obieranie i siekanie za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką i metody układania w niej kapusty – to wszystko można było zobaczyć w niedzielę w Muzeum Wsi Lubelskiej. Gospodynie i gospodarze z zespołu obrzędowego z Kocudzy pokazywali, jak dawniej wyglądało kiszenie kapusty.

Chociaż, jak przyznają bohaterowie wczorajszej inscenizacji, niektóre z tych metod na wsi stosowane są do dziś.

– Robi się gołąbki, bigos, kapuśniak, ale i parzybrodę. Kapusty można też używać do celów leczniczych, obłożyć bolące kolano czy głowę, ale do tego akurat potrzeba dużych liści – mówi Alina Myszak z Kocudzy. Gospodynie narzekały jednak, że tym razem kapusta nie obrodziła. – Byle jaka w tym roku, nie udała się.

Podczas obrzędów swoich sił mogli spróbować także zwiedzający. Panie: przy obieraniu, panowie: podczas siekania. – Dosyć ciężka praca, trzeba sporo pomachać rękoma – mówi Marcin Górniak z Miłocina. – Ale takie obrzędy to bardzo fajna sprawa. Można pokazać dzieciakom, jak to kiedyś wyglądało, bo w życiu czegoś takiego nie widziały.

WIDEO

Czytaj więcej o: Muzeum Wsi Lubelskiej skansen
Gość
Gość
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (6 października 2015 o 09:22) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Już nigdy nie kupię kiszonej kapusty!
Rozwiń
Gość
Gość (6 października 2015 o 08:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
pamietam ta kapuste super z marchewka
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!