piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Lublin

Jak przechowywać świąteczną żywność

Dodano: 19 kwietnia 2011, 19:12
Autor: opr. IB

Niektóre zakupy świąteczne warto zrobić już dziś, by później uniknąć długich kolejek (Jacek Świerczy
Niektóre zakupy świąteczne warto zrobić już dziś, by później uniknąć długich kolejek (Jacek Świerczy

Wpadliśmy w wir świątecznych przygotowań. Zaczęły się zakupy i gotowanie, bo niektóre potrawy chcemy przygotować wcześniej. Podpowiadamy, jak bezpiecznie gromadzić świąteczne zapasy.

Kupując warzywa i owoce zwróć uwagę na to, aby były świeże i nieuszkodzone. Jeżeli wybierasz produkt pakowany w folię dopilnuj, aby nie było pod nią płynu. Produkty myj bezpośrednio przed jedzeniem. Umyte wcześniej śliwki, gruszki czy winogrona szybciej się zepsują.

Większość warzyw i owoców przechowuj w lodówce – poza tymi, które jeszcze dojrzewają, takimi jak banany, pomidory czy jabłka. Jeśli jednak chcesz trzymać je przez dłuższy okres, najlepszym miejscem będzie dolna szuflada lodówki. Warzyw zielonych nie przechowuj w folii: w warunkach beztlenowych wytwarzają niebezpieczne dla zdrowia azotyny.

Część warzyw i owoców (ziemniaki, kapusta, marchew, pietruszka, seler, por, jabłka, pomidory) może być przechowywana nawet do miesiąca, większość należy jednak spożyć w ciągu tygodnia (banany, gruszki).

Produkty mączno-zbożowe

Pieczywo z reguły nadaje się do spożycia przez bardzo krótki okres czasu ze względu na procesy czerstwienia i pleśnienia. Te pierwsze zachodzą głównie w niskich temperaturach (dlatego nie przechowuj pieczywa w lodówce). Z kolei do pleśnienia dochodzi w cieplejszych, beztlenowych warunkach (np. kiedy przechowujesz chleb w torebce foliowej). Najlepszym miejscem dla pieczywa będzie drewniany lub plastikowy chlebak zapewniający dostęp tlenu. Możesz korzystać również z toreb papierowych.

Chleb czy bułki, zamrożone w temperaturze –18 stopni C, mogą czekać nawet kilka miesięcy, zachowując wszystkie walory smakowe.



Surowe kiełbasy oraz parówki przechowujemy w lodówce w średniej temperaturze do 4 dni. Kiełbasy suche mogą w niej spędzić nawet miesiąc, choć często na ich powierzchni pojawi się białawy nalot, który najlepiej oczyścić przed spożyciem.

Umyte i dokładnie osuszone surowe mięsa możesz przechowywać nawet do 5–7 dni, jeśli skropisz je sokiem z cytryny lub zamarynujesz w zalewie octowej.

Mięso przeznaczone do zjedzenia w ciągu 2–3 dni należy trzymać na najniższej półce w lodówce, tuż nad szufladami – temperatura sięga tam jedynie 2–3 stopni C. Z kolei podzielone na niewielkie porcje i umieszczone w torebkach foliowych możesz przechowywać w zamrażarce ok. 2–3 miesięcy.

Potrawy gotowe

Raz przygotowany posiłek nie powinien pozostawać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Później trzeba go umieścić w lodówce lub zamrozić. Pozostałe po posiłku resztki potraw przełóż do nowego, czystego pojemnika – nie trzymaj ich w garnku, w którym były przygotowywane. Raz przegotowanych potraw nie przechowuj dłużej niż 2–3 dni.

Jeśli zupę, kluski czy mięso zmierzasz zamrozić, całość najlepiej schłodzić najpierw w lodówce – w ten sposób zachowasz maksimum wartości odżywczych. Rozmrożone danie koniecznie zagotuj przed podaniem.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!