wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Lublin

Kiermasz serów zagrodowych dziś w Lublinie

  Edytuj ten wpis
Dodano: 20 lutego 2013, 17:58

Dziś o godz. 15 w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego rozpocznie się kiermasz serów zagrodowych
Dziś o godz. 15 w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego rozpocznie się kiermasz serów zagrodowych

Dziś o godz. 15 w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego rozpocznie się kiermasz serów zagrodowych, które robią zawrotną karierę. W Polsce działa już kilkadziesiąt manufaktur serowych, które sprzedają swoje wyroby na kiermaszach i jarmarkach.

Moda na sery zagrodowe wreszcie trafiła na Lubelszczyznę. W kwestii serów nie mamy, czego się wstydzić, Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego produkuje sery klasy Premium, ser Bursztyn dorównuje klasą słynnemu Grana Padano. Sery są lubelską specjalnością, sery domowe pojawiają się w restauracjach. Po ser kozi do Wierzchoniowa przyjeżdżają restauratorzy z całej Polski.

Stąd pomysł na warsztaty serowarskie i kiermasz w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego. Miejsc na warsztatach już nie ma, ale towarzyszy im dwudniowy kiermasz serów. Będą sery białe, podpuszczkowe, dojrzewające, z czosnkiem, cząbrem, czubricą. Będzie można je degustować i kupić.


Warsztaty i kiermasz serów, Centrum Promocji Województwa Lubelskiego, Lublin, Krakowskie Przedmieście 41, Kiermasz czynny: 21 lutego (czwartek) w godz. 15-19, 22 lutego (piątek) w godz. 13-17. Informacja: tel. 81 525 28 83.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Rafal podroznik
Wędliniarz
Krystyna
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Rafal podroznik
Rafal podroznik (21 lutego 2013 o 14:04) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Samemu można zrobić w miarę porządną szynkę z takiej właśnie ekstensywnie chowanej świni albo z dzika. Jednak wszystkie wędliny przemysłowe, także te za 70zł/kg nigdy nie dorównają szynkom z Włoch (dolce crudo, san daniele) albo nawet francuskiej szynce bajońskiej.
Kto nie próbował ten będzie mówił, że wiórowate, mokre od solanki polskie wędliny są smaczne. Najlepiej wyjechać za granicę, ale niewielką namiastkę tego można kupić w Almie albo w Delimie. Lepiej w Almie.
Uwaga na wędliny hiszpańskie, bo zawierają sporo konserwantów (ale nadal mniej niż polskie).
Pozdrawiam serdecznie patriotów spożywczych z klapkami na oczach. Polski to dobry jest czosnek i cebula, a nie wędliny i sery.
Rozwiń
Wędliniarz
Wędliniarz (21 lutego 2013 o 13:36) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Do Krystyna:
dobre polskie wędliny to te, co są zrobione ze świni wyhodowanej w swojej zagrodzie karmionej zbożem, kartoflami i plewami,( bez dodatku gotowych pasz z genetycznie modyfikowanej soi) a nastepnie wyrobione i uwędzone we własnej wędzarni,więc nie pieprz głupot krystyna bo hiszpańskim i włoskim to im daleko do naszych wędlin.
Rozwiń
Krystyna
Krystyna (21 lutego 2013 o 12:20) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
"ser Bursztyn dorównuje klasą Grana Padano".
NIEPRAWDA, NIGDY. Polskie sery są tragicznej jakości i do szwajcarskich, francuskich, włoskich, a nawet holenderskich nie mają startu. Trzeba się z tym pogodzić, a nie pocieszać się.
Tak samo jak niby dobre polskie wędliny. Do włoskich i hiszpańskich im daleko.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!