Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

11 września 2016 r.
10:10

Kierowca autobusu przejechał pasażerkę, kobieta zmarła w szpitalu. Czekają na opinie biegłych

Autor: Zdjęcie autora jsz
124 30 A A

Dopiero za parę miesięcy spodziewany jest finał śledztwa w sprawie tragicznego wypadku na ul. Lwowskiej. Kierowca miejskiego autobusu przejechał tam pasażerkę. 74-latka zmarła w szpitalu. Wcześniej amputowano jej nogę.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dokładne okoliczności wypadku wyjaśniania Prokuratura Lublin – Północ. Śledczy powołali biegłych z zakresu medycyny sądowej oraz ruchu drogowego. Okazało się, że sprawa jest na tyle skomplikowana, iż przygotowanie finalnych opinii może potrwać nawet do końca roku.

Do fatalnego w skutkach wypadku doszło pod koniec marca przy ul. Lwowskiej. 74-latka wysiadała tylnymi drzwiami z autobusu przegubowego linii 10. Zamykające się drzwi przytrzasnęły jej torebkę. Kobieta próbowała ją wyrwać, straciła równowagę i upadła wprost pod autobus. Jedno z kół przegubowca przejechał po nodze 74-latki. Kierowca odjechał. Policjanci zatrzymali 48-latka dopiero na przystanku końcowym przy ul. Gęsiej. Mężczyzna tłumaczył, że nie zauważył wypadku i rannej pasażerki.

Poszkodowana kobieta trafiła do szpitala. Lekarze musieli amputować jej nogę. Po operacji pacjentka była utrzymywana w stanie śpiączki farmakologicznej. W kwietniu zmarła. Kierowca autobusu musi się liczyć z karą do 12 lat więzienia. Po wypadku został zawieszony w obowiązkach.

Komentarze 30

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 14 września 2016 o 13:43
No fakt że kierowcy często są złośliwi, albo..nie patrzą w boczne lusterka...już dwa razy biegłam do autobusu.. dobiegając do tylnych drzwi za każdym razem drzwi się zamykały i już nie otworzyły.. Nie wiem co lepsze czy nie patrzą czy są najzwyczajniej zlośliwi..
Avatar
elwira / 14 września 2016 o 12:30
Mój wywód jest oczywiście odpowiedzią na posta niejakiej CZYTELNICZKI...
Avatar
elwira / 14 września 2016 o 12:27
Nie mogę pozostać objętna na tak wstrętne wywody!  Trzeba całkowicie być pozbawioną empatii, aby coś takiego z siebie wylać! "Z tego co wiem to sama sobie była winna bo zamiast się ruszać do wyjścia z życiem to z opóźnionym zapłonem jak to mohery i przycieło w drzwiach ..więc gdzie ją przejechał? Po nodze owszem ale się wywróciła a kierowca specjalnie tego nie zrobił bo nawet tego nie widział ." ... Co to znaczy "z tego co wiem"? Z CZEGO?! Co to znaczy "zamiast się ruszać do wyjścia z życiem to z opóźnionym zapłonem jak to mohery i przycieło w drzwiach .."? ZNAŁAŚ TĘ KOBIETĘ, ŻE TAK JĄ OCZERNIASZ?!  Otóż ja znałam!  Jak widać ŹLE WIESZ Z TEGO, gdyż była to cudowna, energiczna i pełna ciepła osoba.  Przepracowała życie jako pielęgniarka i do samego końca nie pozostawała obojętna na ludzkie cierpienie. Pomagała każdemu jak tylko mogła, a Jej optymizm i uśmiech były cudowne! Każdemu życzyłabym tyle energii ile miała ONA! Nie była żadnym MOHEREM, ale wspaniałą MATKĄ, BABKĄ, SĄSIADKĄ... Była zwyczajnie wspaniałym CZŁOWIEKIEM!  Nie nam osądzać dlaczego tak się stało, dlaczego "...przycieło w drzwiach .. " ?! Kierowca musi pozostać sam z własnym sumieniem i nie zamierzam się nad Nim pastwić. Będzie musiał żyć dalej z tym balastem... Na koniec dodam jeszcze, że nie życzyłabym NIKOMU takiej śmierci, a tak przy okazji: O ZMARŁYCH WYPOWIADAMY SIĘ ALBO DOBRZE, ALBO WCALE!!!  Więc ciszej nad tą trumną...
Nie mogę pozostać objętna na tak wstrętne wywody!  Trzeba całkowicie być pozbawioną empatii, aby coś takiego z siebie wylać! "Z tego co wiem to sama sobie była winna bo zamiast się ruszać do wyjścia z życiem to z opóźnionym zapłonem jak to mohery i przycieło w drzwiach ..więc gdzie ją przejechał? Po nodze owszem ale się wywróciła a kierowca specjalnie tego nie zrobił bo nawet tego nie widział ." ... Co to znaczy "z tego co wiem"? Z CZEGO?! Co to znaczy "zamiast się ruszać do wyjścia z życiem to z opóźnionym zapłonem ... rozwiń
Avatar
Gość / 14 września 2016 o 11:33
jak najbardziej wina kierowcy autobusu nie powinien dopuścić do tego ma przecież lustra ustawione na drzwi ,w moim mieście nigdy się nie zdarza aby kierowca zamkną kogoś w drzwiach czy zamkną przed nosem czeka tak jest w mieście Zamość kultura kierowców
Avatar
pietryk76 / 12 września 2016 o 14:56
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
A ja myślę że kierowca jest winny. Coraz częściej spotykam się z chamstwem kierowców autobusów m.in celowe przycinanie w drzwiach, zamykanie drzwi przed nosem. Często takie zachowanie jest wymierzone w kobiety z wózkami z dziecmi oraz osoby starsze czego niejednokrotnie byłam świadkiem oraz poszkodowana. Wynika to z tego że kierowcy ciagle się spieszą i nie mają cierpliwości są przy tym opryskliwi. I wcale mnie nie dziwi ze to byla 10 w tym numerze autobusu najczescuej spotykalam sie z karygodnymi zachowaniami.Myślę że tak było też w przypadku tej pani. Przykra sprawa
Przycinanie w dziach jest związane z automatycznym zamykaniem się drzwi, a nie złośliwością kierowców. Co nie zwalnia oczywiście kierowców z tego, aby obserwowali co się dzieje w okolicy drzwi pojazdu na przystanku i w odpowiednim czasie reagowali nie dopuszczając do przytrzaśnieć. Czasami wystarczyło by po ludzku przeprosić i zapytać czy nic się nie stało osobie przytrzaśniętej. Ale na taki gest stać jedynie tych kierowców, którzy raczej nie dopuszczają do przytrzaśnięć.
Przycinanie w dziach jest związane z automatycznym zamykaniem się drzwi, a nie złośliwością kierowców. Co nie zwalnia oczywiście kierowców z tego, aby obserwowali co się dzieje w okolicy drzwi pojazdu na przystanku i w odpowiednim czasie reagowali nie dopuszczając do przytrzaśnieć. Czasami wystarczyło by po ludzku przeprosić i zapytać czy nic się nie stało osobie przytrzaśniętej. Ale na taki gest stać jedynie tych kierowców, którzy raczej nie dopuszczają do przytrzaśnięć. rozwiń
Avatar
Gość / 12 września 2016 o 05:52
Kobieta nie biegła za torebką tylko była CIAGNIĘTA ! torebka zawinięta na ręce i nie miała jak się uwolnić , no kierowca jest winny bo od tego jest by kontrolować bezpieczeństwo pasażerów
Avatar
Gość / 12 września 2016 o 05:43
Był dołek piszesz ? To kierowca jeżdżący tamtędy kilkanaście razy dziennie musiał wiedzieć i pamiętać !
Avatar
Gość / 12 września 2016 o 00:33
Bardzo ważna wiadomość do biegłych !!!! Proszę pamiętać że w tej zatoce był dołek , a obecnie jest zlikwidowany , który mógł zmylić kierowcę podczas gdy przejechał kobiecie po nodze , tym bardziej że była już noc . Mógł odebrać to tak , że gibnęło autobusem na tym dołku . Proszę przesłuchać kierowców , to to potwierdzą .
Avatar
Jesionek / 11 września 2016 o 21:22
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
ja uwazam  ze kierowca jest niewinny i wierze ze nie widzial tylnych drzwi w przegubie , zachodza 1 metr mozna sprawdzic. Szkoda tej Pani powinna troche uwazac, ludzie starsi mysla ze oni sa najwazniejsi a to nie tak. Wspolczuje rodzinie i to bardzo ale trzeba zrozumiec i kierowce.
Jak by miał aktywny hamulec przystankowy to by nie ruszył. Tak im zostało to wyączanie z czasów kiedy musiał być przed mpk i w czapkę więcej zebrać.
Avatar
Gość / 11 września 2016 o 21:21
Dylo, niekoniecznie tak jest.
Avatar
Gość / 14 września 2016 o 13:43
No fakt że kierowcy często są złośliwi, albo..nie patrzą w boczne lusterka...już dwa razy biegłam do autobusu.. dobiegając do tylnych drzwi za każdym razem drzwi się zamykały i już nie otworzyły.. Nie wiem co lepsze czy nie patrzą czy są najzwyczajniej zlośliwi..
Avatar
elwira / 14 września 2016 o 12:30
Mój wywód jest oczywiście odpowiedzią na posta niejakiej CZYTELNICZKI...
Avatar
elwira / 14 września 2016 o 12:27
Nie mogę pozostać objętna na tak wstrętne wywody!  Trzeba całkowicie być pozbawioną empatii, aby coś takiego z siebie wylać! "Z tego co wiem to sama sobie była winna bo zamiast się ruszać do wyjścia z życiem to z opóźnionym zapłonem jak to mohery i przycieło w drzwiach ..więc gdzie ją przejechał? Po nodze owszem ale się wywróciła a kierowca specjalnie tego nie zrobił bo nawet tego nie widział ." ... Co to znaczy "z tego co wiem"? Z CZEGO?! Co to znaczy "zamiast się ruszać do wyjścia z życiem to z opóźnionym zapłonem jak to mohery i przycieło w drzwiach .."? ZNAŁAŚ TĘ KOBIETĘ, ŻE TAK JĄ OCZERNIASZ?!  Otóż ja znałam!  Jak widać ŹLE WIESZ Z TEGO, gdyż była to cudowna, energiczna i pełna ciepła osoba.  Przepracowała życie jako pielęgniarka i do samego końca nie pozostawała obojętna na ludzkie cierpienie. Pomagała każdemu jak tylko mogła, a Jej optymizm i uśmiech były cudowne! Każdemu życzyłabym tyle energii ile miała ONA! Nie była żadnym MOHEREM, ale wspaniałą MATKĄ, BABKĄ, SĄSIADKĄ... Była zwyczajnie wspaniałym CZŁOWIEKIEM!  Nie nam osądzać dlaczego tak się stało, dlaczego "...przycieło w drzwiach .. " ?! Kierowca musi pozostać sam z własnym sumieniem i nie zamierzam się nad Nim pastwić. Będzie musiał żyć dalej z tym balastem... Na koniec dodam jeszcze, że nie życzyłabym NIKOMU takiej śmierci, a tak przy okazji: O ZMARŁYCH WYPOWIADAMY SIĘ ALBO DOBRZE, ALBO WCALE!!!  Więc ciszej nad tą trumną...
Nie mogę pozostać objętna na tak wstrętne wywody!  Trzeba całkowicie być pozbawioną empatii, aby coś takiego z siebie wylać! "Z tego co wiem to sama sobie była winna bo zamiast się ruszać do wyjścia z życiem to z opóźnionym zapłonem jak to mohery i przycieło w drzwiach ..więc gdzie ją przejechał? Po nodze owszem ale się wywróciła a kierowca specjalnie tego nie zrobił bo nawet tego nie widział ." ... Co to znaczy "z tego co wiem"? Z CZEGO?! Co to znaczy "zamiast się ruszać do wyjścia z życiem to z opóźnionym zapłonem ... rozwiń
Avatar
Gość / 14 września 2016 o 11:33
jak najbardziej wina kierowcy autobusu nie powinien dopuścić do tego ma przecież lustra ustawione na drzwi ,w moim mieście nigdy się nie zdarza aby kierowca zamkną kogoś w drzwiach czy zamkną przed nosem czeka tak jest w mieście Zamość kultura kierowców
Avatar
pietryk76 / 12 września 2016 o 14:56
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
A ja myślę że kierowca jest winny. Coraz częściej spotykam się z chamstwem kierowców autobusów m.in celowe przycinanie w drzwiach, zamykanie drzwi przed nosem. Często takie zachowanie jest wymierzone w kobiety z wózkami z dziecmi oraz osoby starsze czego niejednokrotnie byłam świadkiem oraz poszkodowana. Wynika to z tego że kierowcy ciagle się spieszą i nie mają cierpliwości są przy tym opryskliwi. I wcale mnie nie dziwi ze to byla 10 w tym numerze autobusu najczescuej spotykalam sie z karygodnymi zachowaniami.Myślę że tak było też w przypadku tej pani. Przykra sprawa
Przycinanie w dziach jest związane z automatycznym zamykaniem się drzwi, a nie złośliwością kierowców. Co nie zwalnia oczywiście kierowców z tego, aby obserwowali co się dzieje w okolicy drzwi pojazdu na przystanku i w odpowiednim czasie reagowali nie dopuszczając do przytrzaśnieć. Czasami wystarczyło by po ludzku przeprosić i zapytać czy nic się nie stało osobie przytrzaśniętej. Ale na taki gest stać jedynie tych kierowców, którzy raczej nie dopuszczają do przytrzaśnięć.
Przycinanie w dziach jest związane z automatycznym zamykaniem się drzwi, a nie złośliwością kierowców. Co nie zwalnia oczywiście kierowców z tego, aby obserwowali co się dzieje w okolicy drzwi pojazdu na przystanku i w odpowiednim czasie reagowali nie dopuszczając do przytrzaśnieć. Czasami wystarczyło by po ludzku przeprosić i zapytać czy nic się nie stało osobie przytrzaśniętej. Ale na taki gest stać jedynie tych kierowców, którzy raczej nie dopuszczają do przytrzaśnięć. rozwiń
Avatar
Gość / 12 września 2016 o 05:52
Kobieta nie biegła za torebką tylko była CIAGNIĘTA ! torebka zawinięta na ręce i nie miała jak się uwolnić , no kierowca jest winny bo od tego jest by kontrolować bezpieczeństwo pasażerów
Avatar
Gość / 12 września 2016 o 05:43
Był dołek piszesz ? To kierowca jeżdżący tamtędy kilkanaście razy dziennie musiał wiedzieć i pamiętać !
Avatar
Gość / 12 września 2016 o 00:33
Bardzo ważna wiadomość do biegłych !!!! Proszę pamiętać że w tej zatoce był dołek , a obecnie jest zlikwidowany , który mógł zmylić kierowcę podczas gdy przejechał kobiecie po nodze , tym bardziej że była już noc . Mógł odebrać to tak , że gibnęło autobusem na tym dołku . Proszę przesłuchać kierowców , to to potwierdzą .
Avatar
Jesionek / 11 września 2016 o 21:22
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
ja uwazam  ze kierowca jest niewinny i wierze ze nie widzial tylnych drzwi w przegubie , zachodza 1 metr mozna sprawdzic. Szkoda tej Pani powinna troche uwazac, ludzie starsi mysla ze oni sa najwazniejsi a to nie tak. Wspolczuje rodzinie i to bardzo ale trzeba zrozumiec i kierowce.
Jak by miał aktywny hamulec przystankowy to by nie ruszył. Tak im zostało to wyączanie z czasów kiedy musiał być przed mpk i w czapkę więcej zebrać.
Avatar
Gość / 11 września 2016 o 21:21
Dylo, niekoniecznie tak jest.
Zobacz wszystkie komentarze 30

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Premier Mateusz Morawiecki w Białej Podlaskiej: "Spełniamy marzenia Polaków"
galeria

Premier Mateusz Morawiecki w Białej Podlaskiej: "Spełniamy marzenia Polaków" 7 16

Premier Mateusz Morawiecki przekazał klucze lokatorom Mieszkań Plus w Białej Podlaskiej. – Tu rozpoczynamy program który jest alternatywą dla rzeczywistości która do tej pory panowała – powiedział szef rządu.

Zarząd puławskich Azotów odpowiada związkowcom: Nie będzie "Bizancjum"

Zarząd puławskich Azotów odpowiada związkowcom: Nie będzie "Bizancjum" 1 0

Władze puławskich Zakładów Azotowych odpowiadają na zarzuty wysuwane przez związkowców o wysokich kosztach utrzymania menedżerów nowego pionu handlowego. Kopiowanie „bizantyjskich zwyczajów”, jak zapewnia zarząd firmy, to nieprawda

Przeczytaj zanim wybierzesz się na imprezę lub przyjęcie

Przeczytaj zanim wybierzesz się na imprezę lub przyjęcie 0 0

Tylko wnikliwy obserwator, a takim był pan Larkin, potrafi określić pozycję społeczną patrząc w kieliszek. W czyjś kieliszek. I w swój kieliszek

Setki światełek zaświeciły podczas koncertu w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Setki światełek zaświeciły podczas koncertu w Lublinie [zdjęcia] 9 1

Drugiego dnia Kulturaliów w Lublinie zobaczyć można było m.in. Kamp!, The Dumplings i Myslovitz

Górnik gra z Rakowem. Liczy się tylko wygrana

Górnik gra z Rakowem. Liczy się tylko wygrana 1 1

PIŁKARSKA NICE I LIGA Do zakończenia sezonu pozostały już tylko dwie kolejki. W niedzielę o godzinie 12:45 łęcznianie zagrają na swoim stadionie z Rakowem Częstochowa. Aby zachować szanse na utrzymanie łęcznianie muszą zwyciężyć i liczyć na to, że w dwóch ostatnich meczach punkty zgubi Stomil Olsztyn

Piknik Charytatywny w Niedrzwicy Kościelnej
27 maja 2018, 15:00

Piknik Charytatywny w Niedrzwicy Kościelnej 8 0

Co Gdzie Kiedy. W niedzielę, 27 maja o godz. 15 w szkole podstawowej w Niedrzwicy Kościelnej odbędzie się Piknik Charytatywny na rzecz Kingi Bartoszcze i Weroniki Przybycień. W programie m.in. Kabaret PKS.

Rozebrali go do naga w lesie, brutalnie pobili. Dopiero rano dotarł do domu

Rozebrali go do naga w lesie, brutalnie pobili. Dopiero rano dotarł do domu 32 5

Brutalny napad w Kraśniku. Aresztowano dwóch mężczyzn, którzy w Kraśniku wtargnęli do domu 20-latka, zabrali do lasu i dotkliwie pobili. Mężczyzna trafił do szpitala.

Właściciel tego foliowego namiotu ma spore kłopoty

Właściciel tego foliowego namiotu ma spore kłopoty 0 0

Ponad 1,5 metra miały niektóre z roślin konopi które zabezpieczyli policjanci w domu 20-latka

Skacze z okna i odjeżdża, wszystko nagrała kamera. Kto podpalił przedszkole? [wideo]
film

Skacze z okna i odjeżdża, wszystko nagrała kamera. Kto podpalił przedszkole? [wideo] 30 2

Lubartowscy policjanci ustalają okoliczności, w jakich doszło do pożaru będącego w budowie przedszkola w Kamionce. Spaleniu uległa część poddasza

Festiwal "W krainie pierogów w Bychawie". Wystąpią Universe i Bajm

Festiwal "W krainie pierogów w Bychawie". Wystąpią Universe i Bajm 4 0

Kto odwiedzi Bychawę w dniach 26-27 maja, będzie mógł spróbować pierogów z trzech województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. A to za sprawą imprezy „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. Pierogi lubelskie będą kulinarną gwiazdą XIX Ogólnopolskiego Festiwalu „W Krainie Pierogów”. Gwiazdą muzyczną jest Beata i Bajm

Życzenia na Dzień Mamy 2018. Wierszyki, śmieszne życzenia sms, zabawne rymowanki
galeria

Życzenia na Dzień Mamy 2018. Wierszyki, śmieszne życzenia sms, zabawne rymowanki 0 0

Dziś 26 maja, czyli Dzień Mamy. Przygotowaliśmy dla Was wierszyki i życzenia, które mogą Wam się dziś przydać

Sytuacja jest bardzo zła, ale Wisła Puławy chce jeszcze powalczyć

Sytuacja jest bardzo zła, ale Wisła Puławy chce jeszcze powalczyć 5 4

Zostały już tylko dwa mecze, szanse na utrzymanie są bardzo małe, a na dodatek Wisła gra z zespołami, które mogą mieć jeszcze nadzieje na awans. Mimo wszystko puławianie chcą jeszcze powalczyć. W sobotę o godz. 17 czeka ich wyjazdowy mecz z Radomiakiem

Wybiegł łoś. Poważny wypadek w Dominiczynie, trzy osoby ranne. Zablokowana DK82

Wybiegł łoś. Poważny wypadek w Dominiczynie, trzy osoby ranne. Zablokowana DK82 8 3

Do czołowego zderzenia dwóch samochodów osobowych doszło w Dominiczynie na drodze krajowej nr 82 między Łęczną a Włodawą

Kiermasz Klubu Twórców Ludowych w Puławach
27 maja 2018, 10:00

Kiermasz Klubu Twórców Ludowych w Puławach 0 0

W niedzielę, 27 maja o godz. 10 na Skwerze Niepodległości w Puławach odbędzie się Wiosenny Kiermasz Klubu Twórców Ludowych.

Dziecko zginęło na przejściu wracając ze szkoły, ojciec chce poznać opinie o dyrektorze

Dziecko zginęło na przejściu wracając ze szkoły, ojciec chce poznać opinie o dyrektorze 57 20

Grzegorz Małys, ojciec 12-letniego Rafała, który zginął na przejściu dla pieszych wracając z zajęć na basenie, będzie mógł poznać opinie dotyczące pracy byłego już dyrektora Szkoły Podstawowej nr 2 w Zamościu. Sam domagał się ich ujawnienia. Prezydent Zamościa będzie musiał udostępnić te dokumenty

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.