piątek, 20 października 2017 r.

Lublin

Kulinarne zawody w skansenie: Poznaj Smaki Regionów

  Edytuj ten wpis
Dodano: 17 lipca 2011, 18:04
Autor: (ws)

Na zdjęciu panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Białopola (przewodnicząca Marta Soroka, Zdzisława Szewc
Na zdjęciu panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Białopola (przewodnicząca Marta Soroka, Zdzisława Szewc

W niedzielę w Muzeum Wsi Lubelskiej pojawiło się ponad dwa tysiące łakomczuchów, którzy chcieli spróbować jak smakuje 121 produktów, które startowały w jubileuszowej X edycji wojewódzkiego etapu konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Jurorzy zdążyli spróbowali wszystkiego i wydali werdykt

• W kategorii "produkty zwierzęce” nagrodzili: sekret Sapiehów Danuty Pietrusi z Kodnia i schab suszony po dołhobrodzku Małgorzaty Kujawy z Dołhobród.

• W kategorii "produkty roślinne” wygrała oliwa kodeńska Krystyna Krótkiewicz z Kodnia.

• W kategorii "napoje alkoholowe” jurorzy wyróżnili I miejscem orzechówkę Reginy Żyły z Olbięcina, a 

• w kategorii "napój bezalkoholowy” napój żniwny Pawliny Maksymiuk z Perkowic.

Oprócz tego kapituła nominowała trzy produkty do ogólnopolskiej nagrody "Perła”. Są to: gruszka kraśnicka Janiny Bańki z Kraśnika, miętówka sarmacka, którą wystawiła parafia rzymskokatolicka pw. św. Anny w Kodniu i słonina po wiejsku Agnieszki Klimkowicz z Gęsi.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!