niedziela, 17 grudnia 2017 r.

Lublin

Żeberka od Kuchni, Gęsi w 16 stołach. Co w restauracjach piszczy?

Dodano: 20 listopada 2015, 19:19
Autor: SZ

Żeberka od Kuchni

Coraz ciekawiej dzieje się w lubelskiej restauracji „Od Kuchni”, która schowała się na ulicy Chopina. To jeden z nielicznych lokali w Lublinie, gdzie właściciel i szef kuchni to ta sama osoba. Tu rządzi Bartosz Sadowski. To, jak gotuje i na jakim etapie jest nasze zamówienie widać na monitorach sprzężonych z kamerą w kuchni. Super patent.

Restauracja wprowadziła zestawy lunchowe. W takim zestawie właśnie udało się upolować żeberka. Najpierw marynowały się całą noc w goździkach, pomarańczach i oliwie. Do pieca poszły natarte miodem i podlane wiśniówką. Poprosiliśmy o mocno pieczone, z chrupiącą skórką. W zestawie były opiekane ziemniaki oraz bardzo smaczna surówka. Żeberka: bardzo aromatyczne, z aromatem piernika w tle. A pomarańczowy smak mieszał się z wiśniowym.

Gęsi w 16 stołach

W Polsce trwa akcja „Gęsina na św. Marcina”. Szkoda, że tylko dwie restauracje z naszego regionu - 16 Stołów z Lublina oraz Kuchnia i Wino z Kazimierza Dolnego - biorą w niej udział.
Piotr Kwiatosz, właściciel i szef kuchni w jednej osobie zaplanował z tej okazji intrygującą zakładkę w menu.

Na początek są rydze z patelni duszone na gęsim smalcu (34 zł) lub wątróbki (59 zł). W roli zupy występuje krupnik na gęsim rosole z serduszkami (17 zł), na drugie zjecie filet z gęsi w sosie z boczniaków podany z pierożkiem nadziewanym gęsią nogą, pietruszką, czarną rzepą oraz burakami w pomarańczach (61 zł).

Połączenia na talerzu to jedno, uroda potraw to drugie. Dziś Piotr Kwiatosz jest obok Piotra Skwarka z restauracji Trzy Romanse (hotel Wieniawski) czołowym artystą, który maluje swe działa kulinarne na talerzach.

Czytaj więcej o: Lublin restauracje Lublin
Gość
Gość
Gość
(5) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (27 listopada 2015 o 12:20) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
należy pamiętać że w knajpach gdzie chodzi mało ludzi, bardzo często produkty są ... różne pod względem świeżości, dlatego najlepszą rekomendacją lokalu są zajęte stoliki, takie knajpki też są w Lublinie, chociaż akurat nie wyżej wymienione
Rozwiń
Gość
Gość (26 listopada 2015 o 15:22) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Smacznie i tanio zjadłem na stacji Lukoil w Lublinie Unii Lubelskiej.Żurek i schabowy po staropolsku za 19,50 zł ...
Rozwiń
Gość
Gość (21 listopada 2015 o 09:44) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Przy tych cenach to pewnie brak wolnych stolików.
Rozwiń
Gość
Gość (21 listopada 2015 o 00:56) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Artysta wizerunków to on może i jest ale smak potraw od 1,5 roku pozostawia wiele do życzenia choć to tylko moje subiektywne odczucie Panie sz
Rozwiń
Gość
Gość (20 listopada 2015 o 21:14) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Działa kulinarne? :)
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (5)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!