wtorek, 17 października 2017 r.

Lublin

Makłowicz: smakowanie, to coś więcej niż gastronomia

  Edytuj ten wpis
Dodano: 9 września 2009, 20:51

Z Robertem Makłowiczem, gwiazdą Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, rozmawiał Waldemar Sulisz.

• Co na rozpoczynającym się jutro festiwalu smaku najbardziej pana zainteresowało?

– To, że pokazujecie kuchnię w połączeniu z architekturą, muzyką, sztuką. To jest bardzo świeża formuła dobitnie wskazująca, że smakowanie Lublina to coś więcej niż gastronomia.

• Przez lata pokazywał pan w telewizyjnej "Dwójce” polską kuchnię. Jak na tym tle wypada Lubelszczyzna?

– Znakomicie. Tu jeszcze można odnaleźć smak Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Przecież nieprzypadkowo w Lublinie podpisano unię Polski z Litwą.

Można powiedzieć, że dziś Lublin leży na kresach Polski. Ale wystarczy pojechać na Lubelszczyznę, żeby co krok natknąć się na prawdziwe skarby smaku: w Trawnikach, Janowie Lubelskim, Biłgoraju, Obszy.

• Dwa razy będzie pan gotował na Scenie Smaku. Co to będzie?

– Mam w głowie kilka pomysłów, rozstrzygniemy to na miejscu w piątek.

• Spotka się pan także ze swoimi fanami?

– Bardzo się cieszę, że spotkamy się w tak unikatowym wnętrzu, jak Kaplica Św. Trójcy na Zamku Lubelskim. Byłem tam raz, podczas kręcenia programu o kuchni lubelskiej. A wszystkich mieszkańców Lubelszczyzny zapraszam na Europejski Festiwal Smaku.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!