poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Lublin

Nasza droga świnia

Autor: (rhs)

Polska wieprzowina jest teraz jedną z najdroższych w Europie. Jak tak dalej pójdzie, będziemy jeść schabowe z Niemiec czy Danii.

Wysoka cena to efekt zbyt małej podaży. A zbyt mała podaż, to efekt ubiegłorocznej zbyt dużej podaży i zbyt niskich cen. Wielu hodowców, zniechęconych cenami poniżej 3 zł za kilogram, przestawiło się na inną produkcję.
Po kwietniowym skoku cen podrożały także prosięta. Rolnicy wrócili do hodowli świń. Ale, by prosiak urósł do rozmiaru tucznika, trzeba około pół roku. Tak więc obniżki cen możemy się spodziewać nie wcześniej niż w listopadzie. – Niewielka różnica jest nawet teraz. W ubiegłbym tygodniu w skupach płaciliśmy ponad 5 zł. Teraz cena 5 zł utrzymała się tylko na Zamojszczyźnie i w okolicach Garwolina.
W pozostałej części Lubelszczyzny płacimy po ok. 4,90 zł – wyjaśnia Tadeusz Sadurski, prezes Zakładów Mięsnych Końskowola.

Więcej w Dzienniku Wschodnim


Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!