wtorek, 24 października 2017 r.

Lublin

Naukowo podejdą do chrupków. Trwa budowa Centrum Badawczo-Rozwojowego Lubelli

Dodano: 27 lipca 2017, 17:09

Na terenie Lubelli przy Wrotkowskiej w Lublinie trwa budowa Centrum Badawczo-Rozwojowego oraz magazynu wysokiego składowania
Na terenie Lubelli przy Wrotkowskiej w Lublinie trwa budowa Centrum Badawczo-Rozwojowego oraz magazynu wysokiego składowania (fot. Lubella)

19 mln zł ma kosztować budowa i wyposażenie nowoczesnego Centrum Badawczo-Rozwojowe Lubelli. Eksperci opracują nowe metody produkcji płatków, chrupków i makaronów. Lubella za 200 mln zł rozbudowuje też zakład przy Wrotkowskiej.

Lubella to jeden z największych producentów makaronów w Polsce (ma ok. 30 proc. rynku). Centrum ma być gotowe już pod koniec tego roku. Będzie się zajmować technikami ekstruzji, czyli odpowiedniego przetwarzania surowców zbożowych, by poprawić strawność gotowych produktów. Metodą tą uzyskuje się m.in. chrupki, płatki zbożowe, niewymagające gotowania makarony błyskawiczne i chrupkie pieczywo.
W lubelskim Centrum Badawczo-Rozwojowym prowadzone będą prace nad opracowywaniem nowych receptur i technologii produkcji m.in. produktów śniadaniowych i makaronów. – Projekt ma na celu zwiększenie potencjału naukowo-przemysłowego spółki w produkcji innowacyjnej żywności – zaznacza Dorota Liszka, manager ds. komunikacji korporacyjnej Grupy Maspex (jest właścicielem Lubelli).

Poprzez działalność Centrum firma chce wzmocnić współpracę z małymi i średnimi przedsiębiorstwami oraz lubelskimi uczelniami wyższymi, a także uniwersytetami z Warszawy, Poznania i Wrocławia. – Nowoczesna komórka badawczo-rozwojowa to element kolejnych innowacyjnych działań i zmian realizowanych przez firmę. Wynikiem jej powstania będzie nie tylko podniesienie konkurencyjności Lubelli, ale i całego sektora – uważa Wojciech Jamróz, prezes Zarządu firmy Lubella.

Równocześnie z budową CBR Lubella realizuje także inne inwestycje w zakładzie przy ul. Wrotkowskiej, którego teren objęty jest Specjalną Strefą Ekonomiczną Euro-Park Mielec. Szacuje się je na ok. 200 mln zł.
– W tym roku zakończono już budowę nowoczesnego kompleksu produkcyjno-magazynowego, w którym zainstalowano największą i najnowocześniejszą w Polsce linię do produkcji makaronu. Trwa również budowa magazynu wysokiego składowania – dodaje Dorota Liszka.

Niedawno Lubella otrzymała kolejne zezwolenie na inwestycje w strefie, obejmujące m.in. budowę hali magazynowej, zakup nowoczesnych linii technologicznych do produkcji makaronu i płatków śniadaniowych oraz rozbudowę młyna.

Czytaj więcej o: Lubella jedzenie makaron chrupki
klselo
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

klselo
klselo (28 lipca 2017 o 09:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
To jest niestety (albo stety) prywatna firma i "miasto"  jak i TY nic nie możecie im zabronić lub nakazać. Jak chcesz robić produkcję to zbuduj swój zakład produkcyjny i przestań się wymądrzać. Czy widzisz różnice pomiędzy dawną Lubellą  a przed tem PZZ, zarzadzanymi "państwowymi" metodami?.
Rozwiń
Gość
Gość (28 lipca 2017 o 01:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Zajmują się pierdułami. A gdzie robota dla przeciętnych techników, robotników, inżynierów? Od badań naukowych są uczelnie i takimi powinny się zajmować UMCS czy Akademia Rolnicza (teraz właściwie to już chyba Uniwersytet). Ciekawe ile koniec końców dzięki temu Centrum uczonych znajdzie pracę.
Rozwiń
Gość
Gość (27 lipca 2017 o 19:28) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
jedna wielka ściema aby tylko wyciągnąć pieniądze z unii - fakt budowa budową ale nikogo nie zatrudnią bo po co ...
Rozwiń
Gość
Gość (27 lipca 2017 o 19:23) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
wszystko fajnie tylko to jeden zakład w Lublinie
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!