środa, 22 listopada 2017 r.

Lublin

Nowa wystawa w skansenie: Tak przed wojną robiono kiełbasę

Autor: toma

Muzeum Wsi Lubelskiej wzbogaciło się o nową wystawę. W miasteczku prowincjonalnym odtworzono wnętrze przedwojennej masarni, którą wraz z piwiarnią prowadziła w Siedliszczu rodzina Jaworskich.

Ekspozycja znajduje się w murowanej przybudówce i składa się z trzech pomieszczeń: sieni z wędzarką, masarni oraz magazynu. Jednym z ciekawszych eksponatów jest oryginalny kocioł do parzenia wędlin. W środku znajdują się też m.in. odtworzone dębowe stoły masarskie z dużymi maszynkami do mielenia mięsa i prasami do szynki, czy mocowanymi na ścianach hakami do zawieszania wędlin.

– Budynek został odtworzony w takiej samej formie, co pierwowzór z Siedliszcza. Masarnię prowadził Adam Jaworski, a potem jego syn Edward. Pod koniec lat 30. przerabiano w niej średnio dwie sztuki trzody chlewnej tygodniowo – mówi kustosz Krzysztof Wiśniewski, autor ekspozycji. – Powstałe tu wyroby, jak parówki, kiełbasy, czy krojone w plasterki wędliny podawano głównie jako zakąski do piwa w sąsiedniej piwiarni. Były też sprzedawane na wynos.

W tym miesiącu Muzeum Wsi Lubelskiej można zwiedzać w godzinach od 9 do 16. Bilet wstępu kosztuje 12 zł (normalny) i 6 zł (ulgowy). 

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!