wtorek, 21 listopada 2017 r.

Lublin

Nowe restauracje w Lublinie. Pizzerie, kuchnia polska, piwo

Dodano: 13 sierpnia 2016, 08:02

Pizzerie na osiedlach, kuchnia polska w centrum. Sprawdziliśmy jakie nowe lokale powstały w mieście, a jakie zmieniły wizerunek i menu

- Nowych restauracji jest więcej niż w analogicznym okresie minionego roku – przyznaje Tomasz Lis, kierownik działu żywności Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie, która kontroluje takie miejsca. W tym roku było ich już 13.

U Kucharek
U Kucharek

U Kucharek, al. Spółdzielczości Pracy 34

– Na rozbudowujących się osiedlach powstają pizzerie i lokale serwujące kebaby i zapiekanki. Można w nich zjeść na miejscu albo zamówić dowóz do domu. Zauważamy, że stosunkowo nowym trendem jest powrót do polskiej kuchni. Stąd duża popularność pierogarni, naleśnikarni, czy plackarni – wylicza Lis.
Przykładem jest pierogarnia „U kucharek” przy alei Spółdzielczości Pracy 34.

- Sam uwielbiam pierogi i dlatego postanowiłem się nimi zająć. Chciałem jednak zaprezentować nieco inną formę pieroga. To mają być oprócz tradycyjnych, także pierogi w nieco lepszym stylu i z bardziej wyszukanymi składnikami. Stąd nadzienie z wołowiny, prawdziwe borowiki, kurki, szpinak łączony z serem gorgonzola i suszonymi pomidorami, czy ciasteczka oreo w cieście czekoladowym. Tradycyjną omastę zastępujemy też często sosami poprawiającymi smak pierogów. I co bardzo ważne, w przeciwieństwie od garmażerek, nie robimy pierogów na zapas. Każde zamówienie jest realizowane indywidualnie stąd gwarancja świeżości – tłumaczy Łukasz Nowomiejski, właściciel.

Burger Store
Burger Store

Burger Store, ul. Okopowa 14

Sławę zyskał już „Burger Store” przy Okopowej 14. - Otworzyliśmy lokal w same wakacji i dlatego, klientów jest mniej niż spodziewamy się to odnotowywać w trakcie roku akademickiego - przyznaje Bartosz Prokuski, właściciel lubelskiej burgerowni, która jest jego trzecim lokalem o tym samym profilu. Pozostałe funkcjonują w Rzeszowie i Tarnowie. - Kiedy wrócą studenci ruch będzie na pewno o wiele większy, chociaż już teraz nie możemy narzekać. Klienci chwalą sobie nasze burgery. Ich zadowolenie przekłada się na to, że wracają. Działamy dopiero od półtora miesiąca, a już zyskaliśmy stałych klientów. To dla nas największy powód zadowolenia.

Matteo
Matteo

Matteo, ul. Langiewicza 10

Od początku wakacji przy ulicy Langiewicza 10 działa „Matteo”, czyli restauracja powstała z zauroczenia kuchnią włoską. Jej właściciele są miłośnikami kuchni pachnącej Toskanią, Sycylią i Abruzją. - Dlatego w naszej karcie królują makarony, zupy kremy, pizze i sałatki – wylicza Agnieszka Słowik, współwłaścicielka – Działamy na Miasteczku Uniwersyteckim, ale studentów z racji wakacji jest na razie niewielu. Nasz lokal odwiedzają jednak chętnie rodziny z dziećmi. Najczęściej wybierają z karty polędwiczki wieprzowe i kurczaka saltimbocca z opiekanymi ziemniakami i sałatką wiosenną. Te dania mają szansę stać się naszymi sztandarowymi przysmakami.

Alan Hugs
Alan Hugs

Alan Hugs, ul. Narutowicza 8

Podczas wrześniowego Festiwalu Smaku otwarty zostanie przy ul. Narutowicza 8 „Alan Hugs”, który zastąpi „Bierhalle". - Zmiana będzie ogromna – zapewnia Agnieszka Przytuła, właścicielka. – Ocieplamy wystrój. Zmieniamy kartę. Chcemy prowadzić restaurację pokazującą naszą lubelską gościnność i czekać na gości z otwartymi ramionami.

W lokalu funkcjonować będzie najlepszy – jak zapewnia właścicielka – koktail bar w mieście. We własnym browarze warzone będzie piwo rzemieślnicze. Motywem przewodnim restauracji będzie jednak grill. Specjalnością restauracji mają być grillowane świńskie uszy, steki z całego świata i burgery z wołowiny. - Oferować będziemy także szaszłyk na metry, do którego gratis dodawać będziemy wszystkie dodatki oraz serwować mięsa w myśl zasady „jesz ile chcesz”. Takiej propozycji jeszcze w Lublinie nie było – dodaje Przytuła.

Czarcia Łapa
Czarcia Łapa

Czarcia Łapa, ul. Rynek 19

Nowy wizerunek już zyskała staromiejska „Czarcia Łapa”, w której remont trwał od marca. Od środy już jest czynna. Zmieniły się nie tylko wnętrza, które nawiązują teraz do podawanych tam dań kuchni śródziemnomorskiej ale także menu.

Nóż, ul. Kościuszki 3

Kościuszki 3 to bardzo gastronomiczny adres. Wiele lat karmiła tu „Pani Pizza”, potem „Sotto i Denti”, Restauracja Pub „U Piekarza” a niedawno „Garmażerka Wyżerka”. I znów remont. Od września będzie tu Kuchnia i Bar „Nóż”.

Nowy lokal

- Nowy lokal gastronomiczny powstaje przy Krakowskim Przedmieściu 24 – mówi Olga Komajda z biura nieruchomości Prestige Property. – Wcześniej działała tam instytucja finansowa. W ciągu trzech najbliższych miesięcy trwać będą prace adaptacyjne lokalu. To duża inwestycja. W jej efekcie otrzymamy nową, dużą restaurację. Na parterze będzie to 60 mkw., a na pierwszym piętrze – dodatkowych 100 mkw.

Czytaj więcej o: Lublin
Iwona
Użytkownik niezarejestrowany
Michał
(14) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Iwona
Iwona (17 lutego 2017 o 18:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Jest to fakt ale nie ma ogródka !
Rozwiń
Gość
Gość (16 sierpnia 2016 o 15:50) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Biernhalle piwo miało dobre, ale jedzenie porażka. Ciekawe co teraz tam będzie Nóż sprzedaje burgery w Radości, póki co lepszego w Lublinie /siw się popsuł, burger store - porazka, jedynie RRC w miare smaczne/ nie jadłam wiec ciekawa jestem co jeszcze będą podawać w lokalu, oby nie same burgery. Szkoda że nie ma wzmianki o nowej pizzeri Pep and Roni na nadbystrzyckiej, pyszna włoska pizza. Top 3 w Lublinie.
Rozwiń
Michał
Michał (16 sierpnia 2016 o 15:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Oferte z NOŻA można próbować juz w Radosci na terenie Perly,jadłem dwa razy i nie ukrywam, jeśli nie zejdą z jakosci to nie będzie kolejnego 7 lokalu ;)
Rozwiń
anna
anna (13 sierpnia 2016 o 17:58) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Użytkownik niezarejestrowany napisał:
Ludzie, tylko nie CZARCIA ŁAPA!!! Wczoraj tam byłam I NIGDY WIĘCEJ!! Okropne dania, niesmaczne, a w dodatku podają-UWAGA!!!!URWANĄ, NIEŚWIEŻĄ "bagietkę" prawie do wszystkich dań (w tym do sałatki Cesar). Wystrój lokalu-tragiczny. W karcie znajdziecie ośmiorniczki, a obok tego PIEROGI Z PATELNI I ŻUREK. Naczynia-masakryczne. Nie polecam, ja byłam i nigdy więcej!!!! Nie wiem o co chodzi w tym lokalu.
Trzeba znowu dać cynk do Magdy Gessler. :)
Rozwiń
Marcin
Marcin (13 sierpnia 2016 o 17:15) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
tykwa napisał:
" Kościuszki 3 to bardzo gastronomiczny adres. Wiele lat karmiła tu „Pani Pizza”, potem „Sotto i Denti”, Restauracja Pub „U Piekarza” a niedawno „Garmażerka Wyżerka”. I znów remont. Od września będzie tu Kuchnia i Bar „Nóż”. " .... a niedługo pewnie kolejna (szósta) knajpa. :)
A kebab na przeciwko ciągnie wiele lat i nie narzeka...
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (14)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!