środa, 22 listopada 2017 r.

Lublin

Piekarnia ukarana przez sanepid piekła dla dzieci ze szkoły

  Edytuj ten wpis
Dodano: 13 marca 2013, 18:45

 ( Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lub)
( Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lub)

Ściany i urządzenia były szare od pleśni, ale pieczenie chleba szło w najlepsze. W nocy z wtorku na środę lubelski sanepid zamknął piekarnię "EWF” w Krzczonowie. Ta sama piekarnia wygrała przetarg na dostawę pieczywa dla dzieci ze szkoły.

Inspektorzy stwierdzili, że ściany, sufity i drzwi są pokryte grubą warstwą pleśni. Miejscami łuszczyła się farba i kruszył tynk. Lamperie olejne były spuchnięte, odstawały od ścian. Podłogi brudne, na nich woda i mąka – opisuje Irmina Nikiel, dyrektor sanepidu w Lublinie.

I dodaje: Urządzenia do pieczenia były pokryte pleśnią, zniszczone, skorodowane i brudne. Pojemniki do transportu stały na podłodze, również brudne. Nie było warunków do mycia, ponieważ jedyne przeznaczone do tego urządzenie, czyli wanna, nie miało odpływu. Nieczystości płynne trafiały na posadzkę, a stamtąd ktoś za pomocą mopa ściągał je do kratek odpływowych w innych pomieszczeniach.

Piekarnia rozpoczęła działalność w 2011 r. Wtedy sanepid nie miał zastrzeżeń. – Gdy nie ma wentylacji, wystarczy jeden sezon, żeby w pomieszczeniu rozwinęła się pleśń – tłumaczy dyr. Nikiel.

A wentylacja najprawdopodobniej nie działała. Poza tym, na miejscu brakowało m.in. dokumentacji sanitarno-epidemiologicznej, mydła, ręczników jednorazowych i środków do dezynfekcji.

Pieczywo zanieczyszczone pleśnią mogło być niebezpieczne dla zdrowia, a praca w takich warunkach szkodziła pracownikom. Tymczasem, jak ustaliliśmy, piekarnia "EWF” pod koniec grudnia wygrała przetarg na dostawę pieczywa w 2013 roku do stołówki Szkoły Podstawowej im. Stanisława Staszica w Krzczonowie oraz do stołówki oddziałów przedszkolnych przy tej szkole.
Piekarnia została zamknięta, a właścicielka firmy ukarana mandatem w wysokości 500 zł, czyli najwyższym możliwym.

– Uważam, że ta piekarnia nie zostanie szybko otwarta. Potrzebny jest gruntowny remont, bo pleśń wnika w tynki – mówi dyr. Nikiel.

Zadzwoniliśmy wczoraj do właścicielki zakładu. – Nie chcę tego komentować, piekarnia jest zamknięta, a my mamy ją posprzątać – powiedziała.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
magda
antek
bakermanausbakerstreet
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

magda
magda (14 marca 2013 o 12:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
świnie muszą miec zapewnione lepsze warunki bytowe a ta piekarnia to jakaś totalna porżka
Rozwiń
antek
antek (14 marca 2013 o 08:45) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
wziąć tylko i powiesić za jajniki.....
Rozwiń
bakermanausbakerstreet
bakermanausbakerstreet (14 marca 2013 o 07:54) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
LUDZIIIEEEEE TO PIEKARNIA PIERWOWO SORTA A WY TU ŻE SYF ETC.PLEŚŃ TAK ALE CZY WIECIE ŻE TO GATUNEK SZLACHETNY TAK TAK BEZ NIEGO CIASTO BY NIE UROSŁO.Z RESZTĄ SERY FRANCUSKIE SĄ NAJLEPSZYM PRZYKŁADEM.EH ŚWINIE PODŁOŻYĆ ŁATWO ALE PRZEPROSIĆ TO JUŻ NIE ŁASKA.
Rozwiń
olo
olo (14 marca 2013 o 07:25) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Oj dobrze, że ich skontrolowali, bo w takim syfie to można jedynie żarcie dla świń robić a nie dla dzieci...
pier***one sku***ele, jak możecie ludzi karmić takim chlebem, dorobkiewicze zaje***e. Pleśń na ścianach... jak można być takim brudasem je***ym i jedzenie ludziom w tym gównie robić?

DO PAKI BYDLAKI !
Rozwiń
ala
ala (14 marca 2013 o 06:51) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Niech Sanepid sprawdzi niektóre nie zgłoszone i zgłoszone domy weselne. Tam jest dopiero oaza brudu, produktów niewiadomego pochodzenia i innego syfu.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!