wtorek, 17 października 2017 r.

Lublin

Piwa nie robi się z chmielu. "Ludzie dziwią się, że można je warzyć w domu"

Dodano: 11 sierpnia 2015, 20:20

Fot. Archiwum Zbigniewa Czerniaka
Fot. Archiwum Zbigniewa Czerniaka

Rozmowa ze Zbigniewem Czerniakiem, prezesem Lubelskiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

• Można was spotkać na różnych imprezach, targach. Czy ci, którzy podchodzą do waszego stoiska, wiedzą, że można warzyć piwo w domu?

– Większość wie jak pędzić bimber, ale dziwią się kiedy mówimy im, że piwo można robić w domu. Część osób ma opory, bo wydaje im się, że to dosyć skomplikowany proces. Dlatego zamiast mówić o diacetylu i kwasie izowalerianowym, prostym językiem tłumaczymy jak uwarzyć swoje piwo porównując to do gotowania rosołu. Bo warzenie to właśnie gotowanie.

• To co jest potrzebne żeby ugotować takie domowe piwo? 

– Najważniejsze jest ziarno, pszenica czy jęczmień, który jest najpopularniejszy. Oczywiście nie takie zwykły tylko już ześrutowany, czyli słód. 5-7 kilogramów można kupić za 20-40 zł. Oprócz tego musimy mieć chmiel. Są różne odmiany: polskie, amerykańskie, nowozelandzkie itd. Im dalej od Polski, tym chmiele są droższe. To właściwie najdroższy składnik w stosunku do ilości, np. 100 gramów chmielu może kosztować 20 zł. Trzeci składnik to drożdże. Mogą być suche albo płynne. No i oczywiście woda, ale jej nie liczymy, bo każdy ma ją w kranie.

• I tu obalamy jeden z mitów. Ludzie myślą, że „piwo robi się z chmielu” 

– To nieprawda. Często jako przykład przywołujemy gotowanie dużego garnka zupy, którą przyprawiamy garstką pieprzu. Tak samo jest z chmielem i jego ilością. To po prostu przyprawa. Mało tego, zdarzają się piwa, w których nie używa się chmielu w ogóle.

• Wracając do warzenia. Są też łatwiejsze sposobny niż kupowanie chmielu i słodu 

– Tak, można kupić po prostu puszkę, tzw. ekstrakt, który jest już nachmielony. Po prostu rozpuszcza się go w gotującej wodzie, schładza, potem fermentuje i po zakończeniu tego procesu rozlewa do butelek. Oczywiście nie mamy wtedy wpływu na parametry piwa i jest to trochę droższe. Puszkę można kupić już za 45 zł.

• Składniki już mamy. Potrzebny jest jeszcze sprzęt 

– Najważniejszy jest duży garnek, np. 30-litrowy. Oprócz tego niezbędny jest pojemnik do fermentacji np. plastikowe wiadro z zamknięciem. Bardzo ważne jest pilnowanie odpowiedniej temperatury podczas warzenia, więc konieczny jest także termometr. Oprócz tego rurki do przelewania, kapslownica i butelki.

• Ile potrzeba czasu żeby wyprodukować piwo w domu? 

– Samo gotowanie, to 6-7 godzin, które musimy spędzić w kuchni. Potem przelewa się brzeczkę do wiaderka. Fermentacja trwa od jednego do 4-5 tygodni. Potem przelewamy piwo do butelek. Po zakapslowaniu trzeba poczekać, w zależności od stylu, od tygodnia do 3-4 miesięcy. Są piwa lżejsze, które krócej się klarują i fermentują. Są też piwa które muszą czekać rok i więcej.

• W Polsce trwa piwna rewolucja. W ubiegłym roku wyszło 500 nowych piw, a w tym roku liczba nowości może przekroczyć tysiąc. Wiele z nich jest warzonych z użyciem amerykańskich chmieli. Co to znaczy dla zwykłego Kowalskiego? 

– Te chmiele charakteryzują się tym, że mają bardzo intensywny zapach: cytrusów, owoców tropikalnych. Są nuty żywiczne, sosnowe, trawiaste. Ludzie wyczuwają grejfruta czy ananasa. Dodatkowo mogą dawać piwu sporą goryczkę. Takich chmieli możemy również używać w piwowarstwie domowym. Jeśli ktoś nie próbował piw chmielonych w ten sposób, to może być zaskoczony. To coś zupełnie innego niż sklepowe lagery.

Piwowarów domowych będzie można spotkać na Chmielakach (21-23 sierpnia) w Krasnymstawie na stoisku lubelskiego oddziału PSPD. Chętnie odpowiedzą na pytania i poczęstują domowym piwem

Czytaj więcej o: piwny lublin PSPD Zbigniew Czerniak
Gość
Gość
piwny
(8) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (12 sierpnia 2015 o 14:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Zzzz ZSZ Zzzz ZSZ Zzzz ZSZ życia życia życia życia i i i i i i ss
Rozwiń
Gość
Gość (12 sierpnia 2015 o 10:41) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Koncentrat chmielowy czy granulat to nic złego i nie można powiedzieć że jak nie dodają żywej szyszki chmielowej to w piwie nie ma chmielu, a jeszcze raz powtarzam że "nie miał byś napisane na etykiecie" Bo producenci alkoholi nie muszą podawać składu. Jak któryś podaje to jego wola. Tak robią dobre Browary kraftowe.
Rozwiń
piwny
piwny (12 sierpnia 2015 o 10:09) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Janusz do Guesta z godz 21:38. W perle jest chmiel tylko bardzo mało tak jak w wiekszości piw koncernowych. to że w składzie nie piszą o chmielu wynika z tego że producenci wszystkich alkoholi nie muszą podawać składu zobacz np etykietę na wódce. Muszą za to podawać alergeny i dlatego piszą np zawiera słód jeczmienny bo gluten który slód zawiera jest alergenem. zanim zaczniesz gadać głupoty polecam ci filmik Tomka Kopyry na youtubie pt. Wszystko co musisz wiedzieć o piwie żeby nie wyjść na głupka. Ty właśnie wyszedłeś!

w perle nie ma chmielu, tylko koncentrat chmielowy nadający specyficzny zapach, jeśli był by dodany chmiel miałbyś to napisane na etykiecie!

Rozwiń
piwny
piwny (12 sierpnia 2015 o 10:08) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

dużo zapożyczeń z blogu Tomasza Kopyry, ale fajnie że pokazujeci ludziom, że piwo to nie tylko pełra, tatra i inne sikacze ;)

Rozwiń
Gość
Gość (12 sierpnia 2015 o 10:04) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Janusz do Guesta z godz 21:38. W perle jest chmiel tylko bardzo mało tak jak w wiekszości piw koncernowych. to że w składzie nie piszą o chmielu wynika z tego że producenci wszystkich alkoholi nie muszą podawać składu zobacz np etykietę na wódce. Muszą za to podawać alergeny i dlatego piszą np zawiera słód jeczmienny bo gluten który slód zawiera jest alergenem. zanim zaczniesz gadać głupoty polecam ci filmik Tomka Kopyry na youtubie pt. Wszystko co musisz wiedzieć o piwie żeby nie wyjść na głupka. Ty właśnie wyszedłeś!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (8)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!