poniedziałek, 23 października 2017 r.

Lublin

Produkty z Lubelszczyzny to samo zdrowie!

  Edytuj ten wpis
Dodano: 2 grudnia 2009, 15:28
Autor: (KP)

Regionalne wędliny, chleb, miody i gryczaki. Tych i innych przysmaków można było dziś skosztować podczas konferencji "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych”.

Wśród wystawców znalazły się firmy, które otrzymały certyfikat Polski Producent Żywności 2009.

– To bardzo prestiżowa nagroda. Dzięki niej nasz produkt jest bardziej rozpoznawalny. Rozpoznawalny, ludzie o niego pytają, więc sprzedaż rośnie – mówi Roman Kot z Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Ludwinie, produkującej m.in. chleb ludwiński.

Podczas konferencji przyznano laury promocyjne dla produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.

Otrzymali je:

- Janowski Ośrodek Kultury za gryczaka janowskiego

- WDK w Godziszowie za gryczaka godziszowskiego

- Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska” w Baranowie za polędwicę szynkę, baleron i boczek nadwieprzański

- "Pasieka pod lipami” w Sobieszynie za nadwieprzański miód lipowy i wielokwiatowy

- Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Janowskiego w Janowie Lubelskim za janowską nalewkę miodową i żurawinówkę momocką

- Nasutowskie Przedsiębiorstwo Społeczne w Nasutowie za zawijasa nasutowskiego

- Janina Bańka z Kraśnika za gruszkę suszoną kraśnicką

- Irena Maziarz z Rudnika za rudnicki pieróg jaglany

- Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus” filia w Lublinie za świnię rasy puławskiej

- Elżbieta Komacha z Zabłocia za ser zabłocki

- Anna Sawa z Jabłonnej za piernik lubelski

- Grażyna Nowak z Elżbiecina za kwas chlebowy sapieżyński kodeński

- Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Ludwinie za chleb ludwiński i chleb ludwiński żytni

- Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Pustelnia z Woli Rudzkiej za szyneczkę z karpia z Pustelni i wędzone dzwonka karpia z pustelni

- Czesława Szczepańska z Jaszczowa za Kulebiaka Generałowej Kickiej

- Gminny Ośrodek Kultury w Kąkolewnicy za: parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami, parowańce żakowolskie z soczewicą, pączki żakowolskie z powidłami z antonówek, pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną, pyzy polskowolskie z mięsem, racuchy turowskie, pierogi turowskie z soczewicą, tertuny brzozowickie z soczewicą, zawijaki wygnanowskie, pierogi zosinowskie z jagodami, pierogi lipniackie z kapustą i grzybami oraz pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Gość
misiek3
DRiŚ
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (2 grudnia 2009 o 19:13) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Babka smali krzakówkę.
Rozwiń
misiek3
misiek3 (2 grudnia 2009 o 18:20) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
i ok, przynajmniej ci jedni cos tym urzedzie pozytywnego robią, bo reszta to szkoda gadac
Rozwiń
DRiŚ
DRiŚ (2 grudnia 2009 o 17:33) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
a konferencje przygotowal departament rolnictwa i srodowiska urzedu marszalkowskiego w lublinie
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!