Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

4 grudnia 2015 r.
20:08

Radni naruszyli ustawę antykorupcyjną? Prawnik wyda opinię dla Ratusza

Autor: Zdjęcie autora Dominik Smaga
0 13 A A

Za około tydzień gotowa ma być zamawiana przez Ratusz opinia prawna w sprawie dwóch miejskich radnych. Ma dać odpowiedź, czy naruszają oni tzw. ustawę antykorupcyjną i czy powinni być usunięci z Rady Miasta

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sprawy zapewne nie byłoby wcale, gdyby nie wysłane do Ratusza pismo wspólnoty mieszkaniowej z ul. Samsonowicza 27. Tej samej, od której Spółdzielnia Mieszkaniowa im. W.Z. Nałkowskich żąda w sądzie zapłaty za korzystanie z chodników.

We wniosku skierowanym do przewodniczącego Rady Miasta wspólnota żąda wygaszenia mandatów dwóch radnych PiS: Tomasza Pituchy i Piotra Popiela. Obaj zasiadają w radzie nadzorczej spółdzielni, czego prawo nie zabrania, ale nie pozwala za to, by radni zarządzali działalnością gospodarczą prowadzoną z wykorzystaniem miejskiego majątku.

Spółdzielnia im. Nałkowskich w rzeczywistości korzysta z miejskich działek. Czy to wystarczy, by uznać, że złamany został ustawowy zakaz? – Poprosiłem prezydenta o zlecenie takiej ekspertyzy – mówi Piotr Kowalczyk, przewodniczący Rady Miasta.

Ratusz znalazł już prawnika, który się tego podejmie. – Jest to pracownik naukowy uczelni a jednocześnie radca prawny, łączy więc teorię z praktyką – podkreśla Zbigniew Dubiel z Urzędu Miasta, który dzisiaj ma dogadać ze zleceniobiorcą szczegóły umowy. – Myślę, że opinię przedstawi nam za około tydzień – dodaje Dubiel. – Pytanie będzie dotyczyło tego, czy jeśli radny jest członkiem rady nadzorczej spółdzielni mieszkaniowej korzystającej z nieruchomości gminy na zasadzie użytkowania wieczystego, może zachodzić kolizja z przepisami dotyczącymi wykonywania mandatu radnego.

Radny Pitucha podkreślał wcześniej, że przed decyzją o kandydowaniu do rady nadzorczej spółdzielni konsultował się z prawnikiem Ratusza obsługującym Radę Miasta. A radny Popiel zauważa, że w Radzie Miasta zasiadała wcześniej osoba, która była prezesem spółdzielni mieszkaniowej.

Wskazywany przez Popiela były radny to Jan Gąbka (w ubiegłorocznych wyborach samorządowych nie zdobył mandaty), który jest prezesem Lubelskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

Ale Ratusz zapewnia, że LSM nie łączy z miastem żadna umowa na korzystanie z miejskiego mienia. Wątpliwości nie ma też (jak informuje Urząd Miasta) w przypadku radnego Zbigniewa Ławniczaka (PiS), który jest członkiem rady nadzorczej Spółdzielni Mieszkaniowej „Czuby”. – Ta spółdzielnia też nie korzysta z majątku miasta – zapewnia Beata Krzyżanowska, rzecznik Ratusza.

Komentarze 13

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 6 grudnia 2015 o 08:19

Bzdura już był taki przypadek, że prezes LSM był we władzach SM mieszkaniowej i też mógł nic nie było, zasiadanie w RN spółdzielni mieszkaniowych jest na nieco innych zasadach ... wielu radnych w tym z PO zasiada w radach spółdzielni mieszkaniowych. W razie czego problem rozstrzygnie wojewoda...

Wyrok SN i TK dotyczy prezesów SM, a nie radnych.

Avatar
bezradny / 6 grudnia 2015 o 08:13

Albo to albo tamto,a nie kasa,kasa.kasa....

Avatar
anty nadzorca / 5 grudnia 2015 o 18:09

Cały czas się zastanawiam -po co są rady nadzorcze?. Najczęściej dochodzę do wniosku- po to aby brać sporą kasę za jedno posiedzenie. No chyba, że ktoś ma inne zdanie na ten "nadzorczy temat".

Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 12:20
W takim razie dlaczego spółdzielnie płacą podatki skoro jest to ziemią bezpańska panie Dubiel, już raz się PAN popisał przy okazji budowy przy ulicy Lubomelskiej. Panie Zbyszku, sądzę że nie ma PAN czasu pomyśleć skoro pracuje PAN w tyłu miejscach jednocześnie. Jeżdżąc po gminach województwa lubelskiego gdzie jest PAN zatrudniony nie ma PAN czasu aby pracować rzetelnie i merytorycznie w Magistracie Lubelskim, a później Żuk wychodzi na dudka że swoimi głupimi tłumaczeniami.
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 12:20
Czy prezydent Krzysztof Żuk zostanie odwołany? Historia budowy mogącej zachwiać lubelskim Ratuszem. http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/n,1000170921,sciany-ktorych-nie-ma-historia-budowy-mogacej-zachwiac-ratuszem.html
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 12:19
Bzdura już był taki przypadek, że prezes LSM był we władzach SM mieszkaniowej i też mógł nic nie było, zasiadanie w RN spółdzielni mieszkaniowych jest na nieco innych zasadach ... wielu radnych w tym z PO zasiada w radach spółdzielni mieszkaniowych. W razie czego problem rozstrzygnie wojewoda...
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 09:39
Przed złożeniem ślubowania winni zdecydować czy chcą być w tej czy w tej radzie.SN rozwiązał problem Prezesów SM swoim wyrokiem chyba jeszcze w latach 2004-2010.
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 07:53
A co na to prezes
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 07:13
W takim razie dlaczego spółdzielnie płacą podatki skoro jest to ziemią bezpańska panie Dubiel, już raz się PAN popisał przy okazji budowy przy ulicy Lubomelskiej. Panie Zbyszku, sądzę że nie ma PAN czasu pomyśleć skoro pracuje PAN w tyłu miejscach jednocześnie. Jeżdżąc po gminach województwa lubelskiego gdzie jest PAN zatrudniony nie ma PAN czasu aby pracować rzetelnie i merytorycznie w Magistracie Lubelskim, a później Żuk wychodzi na dudka że swoimi głupimi tłumaczeniami.
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 07:00
Różne stosunki. Dlaczego przy 21 prawnikach zatrudnionych w UML opinia ma być wydana przez osobę, która wymaga wyasygnowania dodatkowych środków finansowych? Czy nie będzie konfliktu interesów jak rzeczona opinia prawna zostanie wydana przez kolegę wykładowcę prezydenta i przewodniczącego rady miasta, których uczelnie korzystają z mienia gminy i różnych innych około finansowych przywilejów?
Avatar
Gość / 6 grudnia 2015 o 08:19

Bzdura już był taki przypadek, że prezes LSM był we władzach SM mieszkaniowej i też mógł nic nie było, zasiadanie w RN spółdzielni mieszkaniowych jest na nieco innych zasadach ... wielu radnych w tym z PO zasiada w radach spółdzielni mieszkaniowych. W razie czego problem rozstrzygnie wojewoda...

Wyrok SN i TK dotyczy prezesów SM, a nie radnych.

Avatar
bezradny / 6 grudnia 2015 o 08:13

Albo to albo tamto,a nie kasa,kasa.kasa....

Avatar
anty nadzorca / 5 grudnia 2015 o 18:09

Cały czas się zastanawiam -po co są rady nadzorcze?. Najczęściej dochodzę do wniosku- po to aby brać sporą kasę za jedno posiedzenie. No chyba, że ktoś ma inne zdanie na ten "nadzorczy temat".

Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 12:20
W takim razie dlaczego spółdzielnie płacą podatki skoro jest to ziemią bezpańska panie Dubiel, już raz się PAN popisał przy okazji budowy przy ulicy Lubomelskiej. Panie Zbyszku, sądzę że nie ma PAN czasu pomyśleć skoro pracuje PAN w tyłu miejscach jednocześnie. Jeżdżąc po gminach województwa lubelskiego gdzie jest PAN zatrudniony nie ma PAN czasu aby pracować rzetelnie i merytorycznie w Magistracie Lubelskim, a później Żuk wychodzi na dudka że swoimi głupimi tłumaczeniami.
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 12:20
Czy prezydent Krzysztof Żuk zostanie odwołany? Historia budowy mogącej zachwiać lubelskim Ratuszem. http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/n,1000170921,sciany-ktorych-nie-ma-historia-budowy-mogacej-zachwiac-ratuszem.html
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 12:19
Bzdura już był taki przypadek, że prezes LSM był we władzach SM mieszkaniowej i też mógł nic nie było, zasiadanie w RN spółdzielni mieszkaniowych jest na nieco innych zasadach ... wielu radnych w tym z PO zasiada w radach spółdzielni mieszkaniowych. W razie czego problem rozstrzygnie wojewoda...
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 09:39
Przed złożeniem ślubowania winni zdecydować czy chcą być w tej czy w tej radzie.SN rozwiązał problem Prezesów SM swoim wyrokiem chyba jeszcze w latach 2004-2010.
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 07:53
A co na to prezes
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 07:13
W takim razie dlaczego spółdzielnie płacą podatki skoro jest to ziemią bezpańska panie Dubiel, już raz się PAN popisał przy okazji budowy przy ulicy Lubomelskiej. Panie Zbyszku, sądzę że nie ma PAN czasu pomyśleć skoro pracuje PAN w tyłu miejscach jednocześnie. Jeżdżąc po gminach województwa lubelskiego gdzie jest PAN zatrudniony nie ma PAN czasu aby pracować rzetelnie i merytorycznie w Magistracie Lubelskim, a później Żuk wychodzi na dudka że swoimi głupimi tłumaczeniami.
Avatar
Gość / 5 grudnia 2015 o 07:00
Różne stosunki. Dlaczego przy 21 prawnikach zatrudnionych w UML opinia ma być wydana przez osobę, która wymaga wyasygnowania dodatkowych środków finansowych? Czy nie będzie konfliktu interesów jak rzeczona opinia prawna zostanie wydana przez kolegę wykładowcę prezydenta i przewodniczącego rady miasta, których uczelnie korzystają z mienia gminy i różnych innych około finansowych przywilejów?
Zobacz wszystkie komentarze 13

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lubelskie: Okaleczone zwłoki znaleziono w lesie, w pobliżu drogi krajowej nr 19

Lubelskie: Okaleczone zwłoki znaleziono w lesie, w pobliżu drogi krajowej nr 19 10 1

Śledczy ustalają dokładne okoliczności śmierci mężczyzny, którego ciało odnaleziono w lesie, niedaleko Radzynia Podlaskiego. Wstępne ustalenia wskazują, że został zamordowany.

Lublin: Narasta konflikt w szpitalu przy ul. Staszica. Będzie protest pielęgniarek?

Lublin: Narasta konflikt w szpitalu przy ul. Staszica. Będzie protest pielęgniarek? 5 5

Pielęgniarki ze szpitala przy Staszica gotowe są strajkować, jeśli dyrekcja nie zgodzi się na podwyżki. W ramach protestu już 170 osób poszło na zwolnienia lekarskie.

Urlop ojcowski staje się modny. Korzysta coraz więcej mężczyzn w woj. lubelskim

Urlop ojcowski staje się modny. Korzysta coraz więcej mężczyzn w woj. lubelskim 0 0

Coraz więcej mężczyzn decyduje się na skorzystanie z urlopów ojcowskich. W woj. lubelskim skorzystało z niego w zeszłym roku już 7,8 tys. ojców. To o jedną piątą więcej niż w roku 2016.

Lublin: Mama u fryzjera, trzylatka wybrała się na spacer po galerii handlowej

Lublin: Mama u fryzjera, trzylatka wybrała się na spacer po galerii handlowej 8 1

W sobotę przed południem dyżurny II komisariatu policji w Lublinie odebrał zgłoszenie dotyczące zaginięcia trzyletniego dziecka.

Nieudany początek sezonu na Słonecznym Wrotkowie

Nieudany początek sezonu na Słonecznym Wrotkowie 1 6

Nie można zaliczyć do udanych tegorocznego otwarcia ośrodka Słoneczny Wrotków nad Zalewem Zemborzyckim, gdzie sezon zaczął się w sobotę.

Nowa atrakcja dla miłośników jazdy na rolkach i wrotkach w Lublinie

Nowa atrakcja dla miłośników jazdy na rolkach i wrotkach w Lublinie 0 0

Działa już hala do jazdy na wrotkach i rolkach otwarta w miejscu lodowiska przy Al. Zygmuntowskich. W piątek była darmowa i tego dnia odwiedziło ją 250 osób.

MUNDIAL 2018. Polska - Kolumbia 0:3 [ZAPIS RELACJI NA ŻYWO]
galeria

MUNDIAL 2018. Polska - Kolumbia 0:3 [ZAPIS RELACJI NA ŻYWO] 14 10

O godzinie 20 reprezentacja Polski w Kazaniu zmierzy się z Kolumbią i jeśli chce zachować szansę na wyjście z grupy musi wygrać

Po roku wyciągnęli wnioski. Podsumowanie zamojskiej klasy okręgowej

Po roku wyciągnęli wnioski. Podsumowanie zamojskiej klasy okręgowej 1 0

Sezon 2017/2018 przeszedł do historii. Awans po bardzo zaciętym boju wywalczyła Huczwa Tyszowce, która zostawiła w pokonanym polu Unię Hrubieszów i inny zespół z aspiracjami do awansu – Victorię Łukową Chmielek

Zamość: Zdjęcia ze starego, zniszczonego albumu
2 lipca 2018, 15:00

Zamość: Zdjęcia ze starego, zniszczonego albumu 1 0

Od 2 lipca w Centrum „Synagoga” Fundacji Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego będzie prezentowana wystawa Judith Aizen pt. „Zdjęcia ze starego, zniszczonego albumu. 1900-1942”.

Dla wyjątkowych projektantów i przedsiębiorców. Nagrody „Lubelski Wzór 2018” przyznane
Zdjęcia
galeria
film

Dla wyjątkowych projektantów i przedsiębiorców. Nagrody „Lubelski Wzór 2018” przyznane 0 0

W tym roku statuetki Lubelski Wzór 2018, honorujące wyjątkowych projektantów i przedsiębiorców z woj. lubelskiego, otrzymała drukarnia Petit oraz Kolektyw kilku.com. Organizatorzy przyznali także nagrodę specjalną, która trafiła do Bartłomieja Pniewskiego za 50-lecie pracy twórczej.

Mundial 2018. Japonia - Senegal 2:2. Honda ratuje remis

Mundial 2018. Japonia - Senegal 2:2. Honda ratuje remis 1 0

Po bardzo zaciętym i wyrównanym meczu Japonia zremisowała z Senegalem 2:2. Co prawda to zespół z Afryki dwa razy wychodził w tym starciu na prowadzenie, ale bliżej wygranej był zespół z Azji, który stworzył więcej sytuacji pod bramką rywala

Ostry zgrzyt pomiędzy wojewodą i prezydentem Lublina. Poszło o pieniądze dla nauczycieli

Ostry zgrzyt pomiędzy wojewodą i prezydentem Lublina. Poszło o pieniądze dla nauczycieli 14 31

„Ohydną insynuację i manipulację” zarzucił wojewoda prezydentowi Lublina. Tak zareagował na list rozesłany do szkół przez prezydenta z okazji zakończenia roku szkolnego. Wojewodę oburzyły słowa dotyczące dodatków motywacyjnych dla nauczycieli.

Bez laktozy i GMO. Nowe produkty od OSM Piaski

Bez laktozy i GMO. Nowe produkty od OSM Piaski 0 1

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach wychodzi naprzeciw trendom i oczekiwaniom klientów. Do sprzedaży wprowadziła kefir i jogurt bez laktozy. Spółdzielnia zbiera również oświadczenia od dostawców, że ich krowy nie są żywione paszami genetycznie modyfikowanymi.

Mila na start w Lublinie. 270 osób na mecie [zdjęcia]
galeria

Mila na start w Lublinie. 270 osób na mecie [zdjęcia] 30 3

270 osób zameldowało się na mecie niedzielnego biegu Mila na start w Lublinie.

Chełm: Będą zmiany na placu Dworcowym

Chełm: Będą zmiany na placu Dworcowym 3 0

Już niedługo ruszy zapowiadana przez ratusz przebudowa pl. Dworcowego w Chełmie. W tym celu zaktualizowano techniczny projekt jego zagospodarowania. Miasto wydało też pozwolenie na budowę i przygotowuje przetarg na wykonawstwo.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.