niedziela, 24 września 2017 r.

Lublin

Sanepid przed Euro 2012: Dworce trzeba odmalować

Dodano: 27 kwietnia 2012, 15:33
Autor: izi

 (Archiwum)
(Archiwum)

Lubelski sanepid zaglądał ostatnio do hoteli, na dworce, stadiony i na baseny. Sprawdzał, jaki widok zastaną turyści, którzy zawędrują tu podczas mistrzostw Euro 2012. O ile np. w hotelach higiena prawie nie budziła zastrzeżeń, o tyle według inspektorów nasze dworce wymagają przynajmniej odmalowania.

– W związku ze zbliżającym się sezonem turystycznym skontrolowaliśmy 22 obiekty hotelarskie, spośród nich jeden nie spełniał wymagań – mówi Irmina Nikiel, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. – Przede wszystkim kontrolowaliśmy te, które zostały wytypowane do obsługi ruchu w związku z Euro 2012.

Nieźle było też z szaletami w Lublinie. Na 17 skontrolowanych, jeden wymagał poprawek. W przypadku innych obiektów bywało różnie. – Skontrolowaliśmy dworzec autobusowy PKS Wschód. Stwierdziliśmy nieprawidłowości i wszczęliśmy postępowanie administracyjne nakazujące doprowadzenie go do prawidłowego stanu, chociażby pomalowanie zewnętrznej ściany budynku – tłumaczy Nikiel.

Również dworzec PKP w Lublinie musi zmienić swój wygląd do mistrzostw. – Nakazaliśmy pomalowanie ścian i sufitów w tunelu, odnowienie ławek na peronach i pojemników na odpady komunalne – informuje Nikiel.

Obiekty sportowe też budziły zastrzeżenia. – Skontrolowaliśmy trzy stadiony i w trzech stwierdziliśmy nieprawidłowości – mówi Nikiel. – Kontrolowaliśmy również baseny. W ostatnim czasie dwa były zamknięte, bo woda była niewłaściwej jakości. W sumie na dwanaście skontrolowanych basenów, w przypadku pięciu wydaliśmy decyzję o doprowadzeniu ich do właściwego stanu sanitarnego.

Sanepid sprawdzał również, w jakich warunkach firmy będą przygotowywały jedzenie dla turystów. Pod lupę poszły kuchnie w hotelach, restauracje, punkty gastronomiczne i większe kawiarnie. – Spośród 30 obiektów żywnościowo-żywieniowych zgłoszonych na Euro 2012, skontrolowaliśmy 19 – mówi Tomasz Lis, kierownik oddziału higieny żywności. – Jeżeli chodzi o ocenę tych obiektów, to można powiedzieć, że jest dobrze, zwłaszcza w hotelach. Nieco gorzej jest w przypadku restauracji.

Kolejne kontrole jeszcze przed nami.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!