czwartek, 23 listopada 2017 r.

Lublin

Sanepid skontroluje palaczy w pubach i restauracjach

  Edytuj ten wpis
Dodano: 20 stycznia 2011, 20:54

Palić można tylko w tych lokalach gastronomicznych, które mają wydzieloną salę dla palaczy. Wiele re
Palić można tylko w tych lokalach gastronomicznych, które mają wydzieloną salę dla palaczy. Wiele re

Właściciele restauracji, kawiarni, klubów powinni mieć się na baczności – sanepid zapowiada wzmożone kontrole. Inspektorzy będą sprawdzać nie tylko jakość żywienia, ale też to, czy w lokalu unosi się dym tytoniowy.

Szkoły, uczelnie, szpitale, sanatoria, restauracje, puby, obiekty sportowe, ale też przystanki i place zabaw – to miejsca, w których od 15 listopada 2010 roku palenie jest zabronione. Ale do karania nikomu się nie spieszyło.

– Do tej pory wypisaliśmy jeden mandat w wysokości 500 zł właścicielowi restauracji La Casa przy ul. Obrońców Pokoju. W lokalu zabrakło informacji mówiącej o tym, w której sali można palić – mówi dyr. Barbara Tłuczkiewicz z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

Teraz kontrolerzy mają więcej możliwości. – Od nowego roku dostaliśmy uprawnienia do wypisywania mandatów karnych zarówno właścicielom lokali, jak i osobom palącym papierosy – dodaje Barbara Sawa-Wojtanowicz, kierownik działu żywności w PSSE. – Dotąd jedynie upominaliśmy palaczy i właścicieli lokali, którzy nie wydzielali dla palących oddzielnych sal.

Dużo częściej interweniowali strażnicy miejscy. – Od 24 listopada nałożyliśmy 7 mandatów karnych za palenie na przystankach autobusowych – mówi Robert Gogola, rzecznik prasowy Straży Miejskiej w Lublinie. – Chodzi o to, by nie narażać osób niepalących na wdychanie dymu tytoniowego. Wyjątkiem są lokale, które mają wydzieloną salę, przeznaczoną dla palaczy. Musi mieć ona jednak wentylację, która zapobiegnie przedostawaniu się dymu nikotynowego do innych pomieszczeń.

A jak często policjanci wypisywali mandaty palaczom? – Nie prowadzimy statystyk dotyczących tego typu wykroczeń – informuje Arkadiusz Arciszewski, rzecznik prasowy lubelskiej policji.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
ewka
krzysztof
kaska23
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

ewka
ewka (22 stycznia 2011 o 08:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
zakonczcie wreszcie to smrodzenie w barach raz na zawsze!!
Rozwiń
krzysztof
krzysztof (21 stycznia 2011 o 21:29) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
nie wiem jak teraz ale wiele lokali nie przestrzega tego np : czeska , tifosi , browar..
Rozwiń
kaska23
kaska23 (21 stycznia 2011 o 15:49) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
to do szewca niech szybko zajrzy, tam zrobiono bar palarnie. nie ma wydzielonego pomieszczenia zzamknietymi drzwiami, caly smrod leci na dół.
Rozwiń
gość
gość (21 stycznia 2011 o 13:55) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
U szefca parter jest dla niepalących, "teoretycznie" bo dym spada z pierszego piętra które zostało wydzielone jako palarnia, sale są połączone otwarta przestrzenią. Szkoda, bo to fajne miejsce a wciąż nie można się tam cieszyć powietrzem bez dymu papierosowego. Jak człowiek cuchnął paierosami po wyjściu z baru tak dalej cuchnie, mimo że siedział w sali dla niepalących.
Rozwiń
Gość
Gość (21 stycznia 2011 o 11:38) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
"Właściciele restauracji, kawiarni, klubów powinni mieć się na baczności – Sanepid zapowiada wzmożone kontrole. Inspektorzy będą sprawdzać nie tylko jakość żywienia, ale też to, czy w lokalu unosi się dym tytoniowy"

Eee, tam. Każdy wie, że na starym Mieście kurzy się fajurki że hej. Tyle, że wieczorami, kiedy Sanepid nie robi kontroli.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!