piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Lublin

Śniadanie pod chmurką w Plenerze

Dodano: 12 lipca 2015, 08:30

Fot. Robert Żuchnik
Fot. Robert Żuchnik

W niedzielę w klubie Plener zjemy śniadanie pod chmurką. Nad malowniczą Bystrzycą spotkacie restauratorów, producentów lokalnej żywności i wystawców z Europejskiego Festiwalu Smaku. - To dobre miejsce, żeby zwolnić i wolniej jeść - mówi Jan Budzyński, szef Slow Food Lubelskie

Targi śniadaniowe są na topie. Dziś odbywają się cyklicznie w różnych częściach Polski. Z jednej strony jest to tradycyjny targ, na którym lokalni producenci mogą sprzedawać wędliny, chleby, warzywa czy owoce. Z drugiej strony zaprzyjaźnione z targiem restauracje podejmują gości potrawami przygotowanymi w oparciu o regionalną, zdrową i ekologiczną żywność.

Sielanka

Nazwę dla lubelskiego targu wymyśliła Kasia Marciniewicz, autorka blogu ChilliBite.pl, która kiedyś prowadziła gospodarstwo agroturystyczne pod Kazimierzem Dolnym. - Po prostu Jem Lublin na trawie - mówi Marciniewicz.

- Czekamy na was w klubie Plener. Włączmy się w rewitalizację Bystrzycy. Targ w Plenerze to wspólne śniadania na łonie natury. Wyjątkowe produkty, pokazy kulinarne i sielankowa atmosfera nad rzeką - mówi Piotr Tyczyński, menedżer klubu.

Targ nastawiony jest na całe rodziny. Dzieci mają dla siebie największą piaskownicę w mieście. Zamiast siedzieć w domu przed telewizorem, ludzie będą siedzieć na targu, nad Bystrzycą.  - To dobre miejsce na zwalnianie czasu i wolne jedzenie. Na zdrową żywność. Na uważną obecność - dodaje Jan Budzyński, szef Slow Food Lubelskie.

Pan Koperek i cała reszta

W niedzielę, 12 lipca, o godzinie 9 rano w klubie Plener, położonym w okolicach al. Piłsudskiego, między Bystrzycą a stadionem Startu spotkacie Elę Cwalinową z restauracji Hades Szeroka. Jej pokazy mają wspólny tytuł: „Pan Koperek i cała reszta”.

- Opowiem o tym, kto się z kim lubi na grządce i na talerzu, kto się z kim kłóci, a kto kogo nie znosi - śmieje się Elżbieta, która słynie z zielonych przekąsek opartych na połączeniach sery - warzywa - owoce.

Z kolei restauracja Zielony Wiatrak ze SPA Orkana będzie namawiać na liczenie kalorii. Na premierę targu ich kucharze i dietetycy przygotują zdrowe, zielone przekąski. Będzie także możliwość konsultacji z dietetyczką.

Intrygująco zapowiada się ormiańska kuchnia, reprezentowana przez kultowy bar Anuszik z Czechowa i dania od Pogromcy Głodu: to nowy food truck, który karmi w Plenerze.

Swoje stoiska rozstawią mali producenci serów, wędlin czy zdrowych kasz i olejów, rekomendowani przez Slow Food Lubelskie, które jest partnerem targu.

- Pokażemy także lokalną reprezentację wystawców Jarmarku Inspiracji, który towarzyszy Europejskiemu Festiwalowi Smaku - mówi Janusz Dwornicki, producent targu.

Co jeszcze zjemy? - Przygotuję ziemniaczano-porowy chłodnik z koperkiem. Na kolejny targ: pysznych chłodnik z arbuza i pomidorów - mówi Elżbieta Cwalina.

 

Chłodnik z arbuza

Składniki: 1 puszka pomidorów, 1 kg wypestkowanego arbuza, 1 słodka papryka, mała papryczka chili, czosnek, sól, pieprz, koperek. Oraz 1 pomidor, 1 ogórek, 1 cebula, koperek.

Wykonanie: zmiksować paprykę z czosnkiem, pomidorami i arbuzem, doprawić i schować do lodówki. Rozlać chłodnik do talerzy, dodać kostkę z ogórka, pomidora, cebuli i arbuza. Posypać koperkiem.

Owocowa sałatka z ostrym serem

SKŁADNIKI: 10 owoców liczi, niewielki ananas (ewentualnie z puszki), owoce granatu, melon, 3 owoce kiwi, garść rukoli, 3 owoce kardamonu, 3 łyżki śmietany gęstej kwaśnej, odrobina soku z cytryny, kilka plasterków sera koziego, 1-2 łyżeczki cukru.

WYKONANIE: liczi obieramy, oddzielamy miąższ od skórki. Ananasa kroimy w kostkę (oprócz środka), melona też w kostkę, a kiwi w plasterki. Przekładamy do miski wszystkie owoce i rukolę. Rozcieramy owoce kardamonu i mieszamy ze śmietaną, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość dekorujemy plasterkami sera koziego, który możemy zastąpić serem owczym lub solonym serem typu bałkańskiego.

Kolorowa sałatka młodości

Składniki: 1 awokado, 1 sałata, 1 papryka żółta lub czerwona, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 2 ząbki czosnku, oliwa.

Wykonanie: awokado pokroić na małe kawałki, paprykę pokroić w kosteczkę. Sałatę porwać na małe kawałki. Pomarańczę podzielić na małe cząsteczki (należy zdjąć także cienką białą błonkę). Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z roztartym czosnkiem i oliwą, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny.

Zjemy Lublin na trawie

Organizatorzy, zapowiadają, że targ będzie odbywał się w każdą niedzielę od 9 do 17. Do końca września.

- Można do nas przyjechać samochodem, rowerem (obok targu jest ścieżka rowerowa) a nawet przypłynąć kajakiem - śmieje się Piotr Tyczyński.

– Takiego miejsca brakowało - dodaje Budzyński. - Miejsca na wartościowe, lokalne, zdrowe jedzenie.

Czytaj więcej o: Lublin plener
Gość
Gość
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (13 lipca 2015 o 08:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ale pismaczki kolegę po fachu reklamujecie. Uklady i ukladziki...
Rozwiń
Gość
Gość (12 lipca 2015 o 14:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
"Śniadanie pod chmurką" ??? To chyba jakaś POMYŁKA !!! Jeżeli mam przyjechać na śniadanie i widzieć tylko grila (kiełbasa i mięcho), smalec własnej roboty z mielonym mięchem, kaszankę - i co z tego że może własnej roboty - napić się piwa i siedzieć przy ludziach palących fajki - to ja bardzo dziękuję za takie śniadanie z rodziną. Gdzie ta zdrowa żywność, gdzie są ci producenci zdrowej żywności. Co to właściwie jest? Jeżeli organizator myśli że kiełbasą z grila i kaszanką zyska popularność miejsca notabene bardzo źle oznakowanego to jest w błędzie.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!