niedziela, 22 października 2017 r.

Lublin

Taaaka smaczna ryba

  Edytuj ten wpis
Dodano: 7 grudnia 2008, 18:13

Karp w śmietanie i szynka z karpia to najlepsze specjały rybne V Dożynek Rybackich, które dziś odbyły się w podlubelskim Dworze Anna.

Jury pod przewodnictwem Krzysztofa Wiejaka, redaktora naczelnego Dziennika Wschodniego, oceniało dania w dwóch kategoriach: restauracje i gospodarstwa rybackie.

W pierwsze kategorii wygrał karp z Zajazdu Biesiada w Bogucinie. Karp z kaszą gryczaną z Villi Bohema w Kazimierzu zajął II miejsce, roladki łososia z ośrodka wypoczynkowego "eFeS FIRLEJ” - III.

Wśród potraw z gospodarstw rybackich największe wrażenie zrobiła szynka z karpia Haliny Daczki z Gospodarstwa Rybackiego "Pstrąg - karp”.

II miejsce - salceson z tołpygi z gospodarstwa rybackiego w Siemieniu a trzecie - wędzony pstrąg Haliny Daczki.

Swoją nagrodę przyznała publiczność (ponad 400 osób) - dostał ją Dwór Lwów w Garbowie za wyśmienitą kuchnię rybną.

- W XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Do tej tradycji na Lubelszczyźnie wracamy - cieszył się Kazimierz Gajek, pomysłodawca święta ryb i gospodarz dożynek. (sz)
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!