niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Lublin

Tłumy w skansenie na "Smakach Regionu" (zdjęcia)

Dodano: 20 lipca 2014, 18:30
Autor: (aa)

Ponad 100 regionalnych przysmaków, pokazy przyrządzania np. jagnięciny i występy kapel ludowych. Wszystko te atrakcje można było zobaczyć w niedzielę w Muzeum Wsi Lubelskiej, gdzie odbył się finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

Wśród produktów były m.in. smalec fasolowy, pasztet z cukinii ale też konfitury różane czy też piernik żydowski i golasy z kaszy gryczanej z serem.

- Są to kotlety z kaszy gryczanej z białym serem. Dostały nawet nagrodę - cieszy się Agnieszka Wróblewska z Koła Aktywnych Kobiet w Łobaczewie, w gminie Terespol. - Miałyśmy też kibiny. To są pierożki z nadzieniem z mięsa wołowo-wieprzowego. Były też karpacze - pyzy z mięsem. Zarówno kibiny i karpacze ekspresowo się rozeszły. Furorę zrobił też syrop z mięty polnej. Rozcieńcza go się z wodą. Bardzo wszystkim przypadł do gusty.

Panie miały pracowity weekend. - Poza tą w Lublinie imprezą, brałyśmy też udział w imprezie w Terespolu - dodaje Wróblewska. - Szykowałyśmy potrawy przez dwa dni. W przygotowaniach uczestniczyło w sumie 18 pań. Piekłyśmy ciasto, lepiłyśmy pierogi.

Organizatorem imprezy w skansenie był Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

a
Błażej
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

a
a (21 lipca 2014 o 20:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

wzmianki były, a ja poproszę o przepis na syrop z mięty polnej

Rozwiń
Błażej
Błażej (20 lipca 2014 o 19:47) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Czy nie można napisac wzmianki ze będzie taka impreza przed jej rozpoczeciem?

Zawsze jest opisana po, ael ile osob by wiecej przyszlo jak by mialo taka informacje?

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!